Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:11
admin
Yönetici

Muttakilerin Belirgin Özellikleri nelerdir?

Muttakilerin Belirgin Özellikleri nelerdir?

Kayıtsız Üye
Muttakilerin Belirgin Özellikleri:


Cevap: Muttakilerin Belirgin Özellikleri nelerdir?

Ecrinim
Allah Teala buyurmuştur ki: "Muhakkak ki, Allah muttakileri sever.”(Tevbe 4)
Muttakiler:
Gaybe iman eden, namazı ikame eden ve Allah’ın rızıklarından infak eden, Muhammed sallAllahu aleyhi ve sellem’e indirilene ve ondan öncekilere indirilenlere iman eden, ahirete yakin ile iman eden, ahitlerine vefa gösteren, Allah’ın haram kıldıklarından sakınan, Allah’a itaat eden, peygamberlerin sonuncusu ve efendisi ile gönderilen şeriata tabi olanlardır.
Onlar Allah yolunda harcarlar, öfkelerini yutarlar, insanları affederler. Onlara şeytan aksilik çıkardığı zaman Allah’ın cezalandırmasını, bol sevabını, vaadini ve tehdidini hatırlayarak tevbe ederler, Allah’a sığınarak O’na yönelirler ve hemen O’na dönüş yaparlar. Onlar üzerinde oldukları şeyi gördüklerinde bu halden uyanarak istikamete dönerler.
İbn Abbas radıyAllahu anhuma dedi ki: "Muttakiler: Allah’a şirk koşmaktan kaçınan ve Allah’a itaat ile amel eden müminlerdir.”
Yine şöyle demiştir: "Muttakilerden maksat bildikleri hidayeti terk etmenin cezası konusunda Allah’tan sakınanlar ve hidayetin getirdiği hakikati tasdik ile Allah’ın rahmetini dileyenlerdir.”
el-Hasen el-Basri dedi ki: "Müttakîler Allah’ın kendilerine haram kıldıklarından kaçınan ve farz kıldıklarını edâ edenlerdir.”
Nitekim denilmiştir ki; Ömer b. el-Hattab radıyAllahu anh, Übey b. Ka’b radıyAllahu anh’e takva hakkında sordu. O da dedi ki:
"Hiç dikenli bir yoldan geçtin mi?”
"Evet” dedi.
"Peki ne yaptın?” diye sordu.
"Paçayı sıvadım ve sakınmaya gayret ettim.” Dedi.
"İşte takva budur.” Dedi.[4] "Takvâ sahipleri cennetlerde ve ırmakların kenarlarındadır. Güçlü ve Yüce Allah’ın huzurunda hak meclisindedirler.”(Kamer 54-55)
——————————————————————————–
[1] Müslim; Kitabu’l-Birr.
[2] Müslim; Kitabu’l-Birr.
[3] Nevevi Şerhu Sahihi Müslim (16/121)
[4] Bkz.: İbn Kesir: Tefsiru’l-Kurani’l-Azim (1/42, 2/290)

Okudunuz mu?  Eşimle aramızdaki soğukluk

muttakilerin özellikleri, müttakiler

Bu kategoride yer alan Cuma Hutbesi ile ilgili ayet ve hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Muttakilerin Belirgin Özellikleri nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.