Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:11

Râbıta bir ibadet midir?

Râbıta bir ibadet midir?

DangeR
Soru:
Râbıta bir ibadet ise onu Peygamberimiz niçin yapmamış, bize niçin buyurmamış ve fıkıh kitapları bu ibadeti niçin açıklamamıştır?

Cevap:
Râbıta (bir tarikat mensubunun zaman zaman ve özellikle zikirden önce mürşidini hatırlaması, kalbini onunki ile birleştirmesi) bir ibadet değildir; tarikat eğitiminde kullanılan bir teknik, bir eğitme aracıdır. İbadet olmadığı için de fıkıh kitaplarında yer verilmemiştir.

H.Karaman


Cevap: Râbıta bir ibadet midir?

muvahhidim
Râbıta Bir İbâdet midir ?

Ne ilginçtir ki, Nakşibendîler bu konuda büyük bir tereddüt içindedirler.
Nakşi rûhânîlerinden hemen hiç biri, râbıtanın bir ibâdet biçimi oldu-ğuna ilişkin tek kelime bile söylememiştir. Oysa râbıta, tamamen rûhânî an-lamda ve bir ibâdet havası içinde icra edilmektedir.
Bir tek istisnâ olarak Mustafa Fevzi adında bir kişi, râbıtayı: «Elli dört farzdan biridir»[1] diye nitelemiş, (yani onu açıkça ibâdet saymış) ise de, herhalde diğer Nakşibendîler bundan pek haberdar olamamışlardır; Ya da bilinçli olarak böyle davranmak istemiş, bilmezlikten gelmişlerdir. Çünkü Mustafa Fevzi, 1924 yılında ölen sıradan bir Nakşibendî’dir. Olabilir ki bu tarîkatın kurucusundan yüzyıllar sonra icad edilen râbıtanın İslâm’a ait olup olmadığı bile tartışılırken bu şahsın çıkıp üstelik râbıtanın ibâdet oldu-ğunu ileri sürmesinden dolayı çağdaş Nakşibendî ekâbirleri bu kişiye fazla itibar etmemiş, ya da O’nun bu sözlerini, ortalığı daha da karıştırabilir diye gündeme getirmek istememişlerdir.
Râbıtaya bir ibâdet şekli denip denemeyeceği konusunda Nakşibendîle-rin belirsiz tutumunu aslında önemsemek gerekir. Çünkü onlar da «İbâdet» kelimesinin ifade ettiği anlam konusunda İslâm’ın ne kadar sağ-lam ölçüler koyduğunu biliyorlar. Nitekim Yıldırım Sultan Bayezit zama-nında yazılan, ancak O’ndan 150 yıl sonra Üçüncü Murad döneminde ca-miye sokulan mevlidin de bir ibadet şekli olup olmadığı konusunda bir şey söylemeye şimdiye kadar cesaret edememişlerdir!

Okudunuz mu?  Kişi kendi nikahını kıyabilir mi?

Evet ibâdet ne demektir :

İbâdet sözcüğü: Arapça’da «Abede-Ya’budu» fiilinin masdarıdır. Türevleri, Kur’ân-ı Kerîm’de serpili olarak çok sayıda geçmektedir ve Türk-çe’de tap-mak, tapınmak ya da kulluk etmek anlamına gelmektedir. Önemle be-lirt-mek gerekir ki, tapmak veya kulluk etmek, tamamen rûhânî bir olay-dır; Temelde hiç bir seküler ve dünyevî anlamı yoktur. (Dünyevî faydaları olsa bile…)
Dolayısıyla ibâdet: Sırf bir kul-Allah ilişkisidir veya daha genel bir ta-nımla, tapanın, tapılanı hoşnut etmek için düşünerek, tasarlayarak, ürpe-rerek, yalvararak ve boyun eğerek özel ve içsel niyetlerle belli hareket ve davranışlarda bulunmasıdır. İslâm’da, namaz kılmak, itikâf’a girmek, oruç tutmak, kurban kesmek ya da şirk dinlerinde heykele, türbeye, mezara, ölüye saygı duruşunda bulunmak gibi…
Öyle ise şimdi bu tanıma dayanarak râbıtanın bir ibâdet biçimi olup ol-madığına bakalım. Tabiatıyla bu konuda kesin bir kanâate varabilmek için öncelikle şu sorunun cevabını bulmak şarttır:
Râbıta: Mürîdin, şeyhini zihninde canlandırması ve O’nun rûhâniye-tinden istimdâd etmesi demek olduğuna göre Nakşibendîler, hayallerinde şeyhlerinin şeklini canlandırmakla ve onun rûhâniyetinden yardım dile-mekle acaba gerçek anlamda neyi amaçlamaktadırlar?
1. Allah’a ibâdet etmeyi mi,
2. Sırf Şeyhe ibâdet etmeyi mi,
3. Allah’ın vekîlidir diye O’nun adına Şeyhe ibâdet etmeyi mi,
4. İbâdet niyeti dışında Allah’a ya da şeyhe sade bir saygı gösterisinde bu-lunmak mı, yoksa başka bir şey mi istiyorlar? Bunun anlaşılır bir şekilde açıklanması gereklidir.
Evet bu soruların çok açık cevabını bulmadıkça râbıtanın bir ibâdet bi-çimi olup olmadığını bir hükme bağlamak elbette ki mümkün değildir.
İşte Nakşibendîler de zaten bu karmaşanın, bu belirsizliğin farkında ol-dukları için, (yani râbıtanın, ibâdet mi, değil mi noktasında son derece ka-rarsız oldukları için) sıkıntılı ve tedirgindirler. Bu duyarlı noktaya dokun-mayı hiç göze alamamaktadırlar.
Aynı zamanda râbıtaya şer’î bir hüküm bulabilmek; yani ne olursa ol-sun, onu İslâm’ın bir yerine uyduruvermek için gayretler sarf eden ve âdetâ sancılar içerisinde kıvranan Nakşibendîler, «Acaba râbıtayı "ef’âl-i mükelle-fîn"‘den hangisine yakıştırmalı?» diye mutlaka çok bocalamış olmalıdırlar ki 1994 yılında dört adet Nakşibendî, Urfalı bir müftü emeklisine başvur-muş, ama yine de umduklarını bulamamışlardır. Çünkü bu zat onlara ay-nen şu cevabı vermiştir:
«Zaten bu bir ibâdet değildir.»
Peki râbıta ibâdet değilse nedir? Yoksa bir zihin sporu mudur? Anlaşılan Müftü Efendi, fetvâ almaya gelen adamları tamamen eli boş gön-dermeyi de uygun bulmamışa benzemekte, dolayısıyla şu lafları sarf etmekten kendini alamamış gibi görünmektedir:
«Bununla beraber râbıta ictihadî bir meseledir. Bazı büyük zatların icti-hadı neticesinde ortaya çıkmıştır. Onu kabul edip uygulayan kimseyi şirk ile itham etmek büyük bir vebâl olduğu gibi, herhangi bir kimse de onu kabul etmediğinde o kimsenin küfürle itham edilmesi doğru değildir.»
Görüldüğü üzere müftü, râbıtayı ne kadar evirip çevirmişse de ona ibâdettir demeye bir türlü dili varmamıştır! Buna rağmen Nakşibendî müsteftîler, belki bir işe yarar diye bu sözleri yine de alıp notları arasına sı-kıştırmayı ihmal etmemişlerdir (!)
Anlaşılan Nakşibendîlerin bu konudaki sıkıntıları çok büyüktür. Çünkü bir grup Nakşibendî, büyük ihtimalle bu yüzden kendilerine yöneltilmiş kü-für ve şirk suçlamalarına karşı cevap olmak üzere bakınız ne diyorlar:
«Zikreden kişiye, Allah’ın zatı hakkında bir düşünce geldiğinde bu dü-şünceyi ALLAH’IN VEKİLİ ve halîfesi olan kişilere çevirmekle kendini teh-likeden kurtarmış olur ki bu da râbıtanın faydalarındandır.»[2]
Özürleri kabahatlerinden büyük! Şirkle suçlanma belasını başlarından böyle defetmeye çalışırlarken şeyhi (haşa !) Allah’ın vekîli diye niteleme cür’etini gösterince daha neler duyacakla-rını herhalde tahmin ettikleri için bakınız aynı kişiler bu kez de neler söy-lüyor:
«Amma Allah’ı bırakıpta onlara tapınmak niyetiyle yapılan bir tefekkür ve tahayyül (düşünme ve hayale getirme) öyle bir iştir ki bunu ehli kitabın kâfirleri bile yapmaz.»[3]
Nakşibendîler de çok iyi biliyorlar ki insan Allah’ın zatını düşünmek is-tediği zaman mutlaka zihninde boyutsal bazı şekiller canlanır. Sözde bun-dan kaçındıklarını kanıtlamak için şeyhin şeklini hayâlde canlandırmayı mürîde önermektedirler. Ancak yukarıdaki sözlerinden anlaşıldığı üzere şeyhi «ALLAH’IN VEKİLİ» olarak nitelemelerine acaba ne demek gerekir?!
Görüldüğü üzere, râbıtaya bir türlü ibâdet diyememenin sıkıntısı içinde işte böyle bocalıyor ve ne diyeceklerini şaşırmış bulunuyorlar. Çünkü eğer râbıtaya ibâdet diyecek olurlarsa bunun şeyhe, doğru-dan doğruya tapmak anlamına geldiğini artık gizleyememiş olacaklardır.
Râbıtayı bir ibâdet biçimi saymak ya da saymamak Nakşibendîlerin soru-nudur. Fakat madem ki onu Tevbe Sûresi‘nin 119’uncu ve Mâide Sûresi‘nin 35’inci Âyet-i kerîmelerine dayandırmakta ısrar ediyorlar, şu halde onun, farz mı, vacip mi, sünnet mi, müstehab mı, yoksa mubah mı olduğunu Müslümanlar karşısında kanıtlamak zorundadırlar ; Ancak unutmamalıdırlar ki Türkiye’nin dışında da milyonlarca Müslüman ya-şamaktadır. Öncelikle de bunun için gidip dünya beşerî coğrafyasını okuya-rak bu gerçeği öğrenmelidirler. Aksi halde ümmetin cumhuru karşısında Kadyanîler‘in ve Bahâîler‘in durumuna düşebilirler!!!

Okudunuz mu?  Oruçlu iken diş çektirmek orucu bozar mı?

[1]. Bk. BÖLÜM – I/5 (Tarîkat Rûhânîlerine Göre Râbıtanın Kaçınılmaz Lüzûmu.)

[2]. Ruhu’l-Furkan S. 74

[3]. Age. S. 77


Cevap: Râbıta bir ibadet midir?

aziz83
Rabıta yapan MÜSLÜMANları şirkle suçlanıp kafir ilan eden bu gibilerini daha ne kadar sitede tutmayı düşünüyorsunuz ey site yöneticileri !!!

Okudunuz mu?  Hemoroid hastalığından dolayı kalın bağırsaktan kanama oluyorsa bu gusül abdesttini ve orucu bozar mı?

yok mudur bunun bir yaptırımı?


Cevap: Râbıta bir ibadet midir?

Ehfiya
< Rabıta yapan MÜSLÜMANları şirkle suçlanıp kafir ilan eden bu gibilerini daha ne kadar sitede tutmayı düşünüyorsunuz ey site yöneticileri !!!

yok mudur bunun bir yaptırımı? >

Okudunuz mu?  Midye, istiridye, ıstakoz, yengeç yenir; kımız, kefir içilir mi?

Değerli Kardeşimiz;

Sitemizde herkes, İslami meselelerde Dine uygun dilediği gibi konu paylaşabilir ve bildiği meselelere Saygı ve Edep çerçevesinde dilediği gibi cevap verebilir…

Hayırla Kalın…


Eşrefoğlu
Rabıtayı ”rabıta yapan insan” değilde, dışarıdan bir başkası rabıtanın ne olduğunu izaha çalışırsa böyle komik yazılar ortaya çıkabiliyor!

Okudunuz mu?  Muska yaptırmak günah mıdır?

RED


Galus
< Rabıtayı ”rabıta yapan insan” değilde, dışarıdan bir başkası rabıtanın ne olduğunu izaha çalışırsa böyle komik yazılar ortaya çıkabiliyor!

RED >
kardeşim ne demek istediniz açıklayabilirmisiniz acaba…:S:S


Eşrefoğlu
< "Mürîdin, şeyhini zihninde canlandırması ve O’nun rûhâniye-tinden istimdâd etmesi" demek olduğuna göre >
Bu adam saçmalamış demek istedim


VanLi
Kimleri eleştirdiğinize dikkat edin.

forumduasi.com/hadisler-bolumu/56973-ehl-i-beyt-ile-ilgili-hadis-i-serifler.html


mematii
< kardeşim ne demek istediniz açıklayabilirmisiniz acaba.. >

Gayet açık ve net ifade etmiş kardeşimiz.. Rabıta’nın mahiyetinden bihaber olup, alâkasızca hariçten gazel okuyanların görüşlerine katılmadığını belirtiyor.

Bu konuda bende kendisine katılıyorum..


Galus
< Gayet açık ve net ifade etmiş kardeşimiz.. Rabıta’nın mahiyetinden bihaber olup, alâkasızca hariçten gazel okuyanların görüşlerine katılmadığını belirtiyor.

Bu konuda bende kendisine katılıyorum.. >
kardeşim ben soruyu sana değil eşrefoğluna sordum eğer size soracak olursam işte o zaman klavyalerinizi konuşturursunuz…
sizin kendisine katılıp katılmamanız beni ilgilendirmez…

Okudunuz mu?  Adetliyken kaş aldırmak günah mı?

muvahhidim
< Rabıtayı ”rabıta yapan insan” değilde, dışarıdan bir başkası rabıtanın ne olduğunu izaha çalışırsa böyle komik yazılar ortaya çıkabiliyor!

RED >

sizin komik dediğiniz acı gerçeklerin ta kendisi, tanımda hiçbir yanlışlık yoktur.isterseniz tanımını araştırın bakın
..


mematii
< kardeşim ben soruyu sana değil eşrefoğluna sordum eğer size soracak olursam işte o zaman klavyalerinizi konuşturursunuz..
sizin kendisine katılıp katılmamanız beni ilgilendirmez.. >

Siz burada görevlisiniz. Buraya gelenler burası İslami bir site diye geliyorlar. Yine burada her görüşten ve cemaatten insanların gelmesi kadar doğal bir şey olamaz. Rastgele açılan polemik dolu konuların forumdaki üyeleri rahatsız edebileceğini gözardı etmemeniz gerekir. Size düşen görev burada taraf olmak yerine, dengeleri gözetmeniz ve kimsenin incinmesine meydan vermemenizdir. Sizden beklenen budur. Çünkü burada açılan konulardan rahatsız olan, mağdur olan, incinen kardeşlerimizin de olabileceğini hatırdan çıkarmamanız gerekir. Elinizdeki yetkileri de keyfi kullanmaktan kaçınıp, hakkaniyetli davranmanız beklenir sizden. Bunları söylüyorum, çünkü zamanında bizde forumlarda görev almıştık, ordan tecrübemiz var. İnsanları azarlamak yerine dinleseniz, anlamaya çalışsanız, insanların hassasiyetlerini gözetseniz daha takdire şayan bir iş yapmış olurdunuz. Dua ile..


muvahhidim
< Siz burada görevlisiniz. Buraya gelenler burası İslami bir site diye geliyorlar. Yine burada her görüşten ve cemaatten insanların gelmesi kadar doğal bir şey olamaz. Rastgele açılan polemik dolu konuların forumdaki üyeleri rahatsız edebileceğini gözardı etmemeniz gerekir. Size düşen görev burada taraf olmak yerine, dengeleri gözetmeniz ve kimsenin incinmesine meydan vermemenizdir. Sizden beklenen budur. Çünkü burada açılan konulardan rahatsız olan, mağdur olan, incinen kardeşlerimizin de olabileceğini hatırdan çıkarmamanız gerekir. Elinizdeki yetkileri de keyfi kullanmaktan kaçınıp, hakkaniyetli davranmanız beklenir sizden. Bunları söylüyorum, çünkü zamanında bizde forumlarda görev almıştık, ordan tecrübemiz var. İnsanları azarlamak yerine dinleseniz, anlamaya çalışsanız, insanların hassasiyetlerini gözetseniz daha takdire şayan bir iş yapmış olurdunuz. Dua ile.. >

kardeş;
Endişeni anlıyorum herkes rabıtanın ne olduğunu tam olarak bilmesin anlamasın, içini kurcalamasın, sonradan çıkma olduğunu bilmesin, Allah Rasulu (s.a.v), sahabeler, tabiinler, tebau tabiinlerin rabıtayı yapmadığını bilmesin, yok ya! sen kendi ağzınla söyledin İslami bir site,
Rabıtayı siz İslama mal ettiyseniz ne yapalım başka yerde gündeme getirilemiyor. Moderatör kardeşleri gerçekten sabırlarından dolayı tebrik ediyorum. Adaletten bahsediyorsun ben yazınca kötü sen yazınca iyi mi oluyor. tekrar söylüyorum varsa güzel açıklamaların buyur kardeşçe konuşalım..


VAİZZ
< Size düşen görev burada taraf olmak yerine, dengeleri gözetmeniz ve kimsenin incinmesine meydan vermemenizdir Sizden beklenen budur Çünkü burada açılan konulardan rahatsız olan, mağdur olan, incinen kardeşlerimizin de olabileceğini hatırdan çıkarmamanız gerekir >
bence muvahhid kardeşin dediklerinin tamamı doğru ve kendisine tas tamam katılıyorum.
eğer müdahale edilecek birileri varsa bu sitede tüm gerçeklere göz yumanlara müdahale edilmelidir.
lütfen açık bir yüreklilikle söylüyorum bu söylenenlerin neresi yalan bana izah edin
biz üyeler hakk ın yanında durmayıp aksine duranlara karşı çıkalım öylemi… yani sizimi destekleyelim öylemi…lütfen eğri oturup doğru düşünün derim…

Okudunuz mu?  Namaz kılmayan kişinin kurbanı kabul olur mu

muvahhidim
< bence muvahhid kardeşin dediklerinin tamamı doğru ve kendisine tas tamam katılıyorum.
eğer müdahale edilecek birileri varsa bu sitede tüm gerçeklere göz yumanlara müdahale edilmelidir.
lütfen açık bir yüreklilikle söylüyorum bu söylenenlerin neresi yalan bana izah edin
biz üyeler hakk ın yanında durmayıp aksine duranlara karşı çıkalım öylemi… yani sizimi destekleyelim öylemi…lütfen eğri oturup doğru düşünün derim…
>

Vaizz kardeşim;
Ben de bu söylediklerini anlatmaya çalışıyorum. ya yanlış bir şey varsa söyleyin masaya yatıralım görüşelim, ilm-i müzakere budur..
Ama beni sürekli yöneticilere şikayet ediyorlar..

Okudunuz mu?  İslamda kürtajın hükmü nedir..?

Kardeşim bu konunun sonu gelmez keşke yüz yüze olsakta konuyu daha iyi değerlendire bilsek forumda olcak gibi değil.

Tekrar söylüyorum yazdıklarmda İslam’a aykırı bir şey varsa lütfen beni uyarın..


VAİZZ
keşke gerçekleri kabullenseler keşke…
muvahhid kardeşim inanın yazdıklarınızı beğeni ile okudum çok haklısınız ve daima arkanızdayım. bence yönetici kardeşlerin bu kişileri görmeleri gereklidir…


muvahhidim
< keşke gerçekleri kabullenseler keşke…
muvahhid kardeşim inanın yazdıklarınızı beğeni ile okudum çok haklısınız ve daima arkanızdayım. bence yönetici kardeşlerin bu kişileri görmeleri gereklidir.
>


Kardeşim yöneticileri de anlayışla karşılamak gerek sonuçta hakem özelliği taşıyorlar,,
ancak bir şeyden muzdaribim görüşlerini dile getir miyorlar. Getirseler en azından bu site onların eline kalmaz bu sitenin rabıtayı benimsemediği anlaşılır.Tek destekçim sen oldun, Allah razı olsun, İnanbeş kişi birleşmiş bana cevap yetiştiriyorlar. ben de yoksa yalış birşeyler mi söylüyorum dedim kendi kendime, insanım yanlışlarım da olabilir en azından uyarıla da bilirim..

Allah’a emanetsin.. 🙂

Okudunuz mu?  Yüzüsuyu hürmetine duanın hükmü nedir?

VAİZZ
< Tek destekçim sen oldun, Allah razı olsun >
kardeşim ne demek hakkı hangisini savunim ki..
alakasızca cevap veren arkadaşlar zaten ne demek istediklerinide kendileride anlamıyor ya o da ayrı bir konu… Allah cc sizdende razı olsun.kardeşim.


sabahattin10
Selamun aleykum.
Rabıtayı savunan arkadaşlar size sesleniyorum. Önce peygamber efendimizin Veda hutbesini okuyun ve bizlere neye sarılmamızı öğütlediğini hatırlayın. Kur’an’a ve sünnete mi yoksa nereden çıktığını bilmediğimiz Kur’an ve sünnet ile alakası olmayan şeylere mi? Eğer rabıta islamdandır diyorsanız buyrun delil getirin. Kur’an da ortada, sünnetlerde, hadislerde… Yok eğer bunların birinden delil getiremiyorsanız hiçbir hocanın sözü bizi etkilemez. Kur’an ve sünnetten delil isteriz… Rabıta ile ilgili sorulara Alparslan Kuytul’un cevabını bu linkte dinleyebilirsiniz. furkanvakfi.net/soru-cevaplar/241-rabita-nedir.htmlhttp://www.furkanvakfi.net/soru-cevaplar/241-rabita-nedir.html

< Muvahhid ten alıntı: Tek destekçim sen oldun >
Kardeşim olmuyor ama. Sen hak bir davayı savunuyorsan bil ki ilk destekçin Allah’tır. Zaten bizler olmasakta Allah hakkı savunanlara yardım eder.
Selam ve dua ile…

Okudunuz mu?  Oje sürmek orucu bozar mı?

muvahhidim
< Kardeşim olmuyor ama. Sen hak bir davayı savunuyorsan bil ki ilk destekçin Allah’tır. Zaten bizler olmasakta Allah hakkı savunanlara yardım eder.
Selam ve dua ile… >

Bundan hiç şüphem yok kardeşim Allah razı olsun..


aziz83
< sevgili kardeşim kimi nerden ne yüzünden site dışarısına atacağımızı bizler gayet iyi biliyoruz eğer varsa aksi bir durum yönetici kardeşler zaten önlemini alırlar teşekkürler… >
Belli önlemini çok güzel alıyorsunuz. Rabıta yapan yüzbinlerce Müslümanları kafir ilan edene hiçbir yaptırım yok, onlara itiraz eden mematii, melankoliq gibi kardeşleri de cezalandırıyorsunuz. sizin adalet(?) anlayışınız bu sanırım.

Bu yazımdan sonra beni de cezalandırın kafir damgası yedikten sonra site yöneticisi cezalandırmış ne çıkar.


Ehfiya
Değerli Kardeşler!
Burada kimsenin kimseyi tekfir ettiği yok! Sadece bir paylaşım ve görüş ayrılıkları var. Zorunuza giden şeyleri veya Savunduğunuz şeyleri kanıtlamak zorundasınız.Tartışma çıkararak ve karşıdakine hakaret ederek değil…

Hayırla Kalın…


alparslan kuytul

Bu kategoride yer alan Vefk nedir? Dinimizce vefk yapmak ve yaptırmak caiz midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Râbıta bir ibadet midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.