Anasayfa
7 Mayıs 2021, 19:29
Nedir
Abone

Peygamber (resül-nebi) kavramı

Peygamber (resül-nebi) kavramı

Kayıtsız Üye
Peygamber (resül-nebi) kavramı nedir Peygamber (resül-nebi) dini kelimesi hakkında bilgiler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Peygamber (resül-nebi) kavramı

suskun karizma
Peygamber (resül-nebi) kavramı nedir

"Peygamber" kelimesi Farsça bir kelime olup, haber getiren anlamındadır. Dilimizdeki anlam, Yüce Allah’ın, emir, yasak ve hükümlerini kullarına bildirip açıklamak üzere, insanlar arasından seçip görevlendirdiği elçi demektir.

Okudunuz mu?  Ova nedir sözlük anlamı

Kur’an-ı Kerîmde peygamber kelimesinin yerine Resûl ve Nebî kelimeleri geçmektedir ki, elçi ve haber getiren anlamındadır. Dînî anlamları bakımından Resûl ile Nebî arasında fark vardır.

Resûl, Allah tarafından kendisine kitap gönderilmiş peygamber demektir.

Nebî, Allah tarafından kendisine kitap gönderilmemiş, fakat önceki peygamberlerin şeriatını tebliğ ile mükellef peygamber demektir. Nebîler de Cebrail aracılığı ile Allah’tan vahiy almışlardır.

Okudunuz mu?  Özer isminin anlamı nedir?

İman esaslarından biri de peygamberlere inanmaktır. Peygamberler, Allah’ın seçtiği, eğittiği ve yetiştirdiği insanlardır. İnsan kendi çabaları ile, eğitim ve öğretimi ile peygamberliği elde edemez. Allah, peygamberliği dilediğine verir. Onlar, Allah ile kullar arasında elçilerdir. Yüce Allah’ın, kullarına hak yolu göstermek için gönderdiği ilk peygamber Hz. Adem (a.s), sonuncusu Hz. Muhammet (s.a.v) ve bu ikisi arasında gelip geçen peygamberlerin hepsinin hak olduğuna, Allah tarafından gönderildiğine inanmak farzdır.

Okudunuz mu?  Musa isminin anlamı

Cevap: Peygamber (resül-nebi) kavramı

nurgül gönel
çok güzel açıklanmış yarısını aldım teşekkürler


Yorum: Peygamber (resül-nebi) kavramı

Kayıtsız Üye
çok güzel olmuş ellerinize sağlık


Kayıtsız Üye
Resûl, Allah tarafından kendisine kitap gönderilmiş peygamber demektir.

Nebî, Allah tarafından kendisine kitap gönderilmemiş, fakat önceki peygamberlerin şeriatını tebliğ ile mükellef peygamber demektir. Nebîler de Cebrail aracılığı ile Allah’tan vahiy almışlardır.

Okudunuz mu?  Doğa nedir sözlük anlamı

Sn okuyucu bu satırları yazmak için Meryem 30 u okuyun Dedi ki: "Ben Allah’ın kuluyum. Bana Kitab’ı verdi ve beni nebi kıldı."


Kayıtsız Üye
Her nebi resuldür Nebi’lik bir unvandır resullük Allahtan insanlara tebliğ için gelen vahiylerin tebliğ edilme görevidir resul unu alır halka tebliğ eder ve yaşarken bu örneği gösterir diğer zamanlarında nebi dir yani öğretmen unvandır ders versede vermesede ama teorik ve pratik ders verdiği zaman ve mekanlarda resul pozisyonundadır ayetlerde resul ve nebi kelimeleri yerine peygamber kelimesi tercüme edildiğinden halkın kafası karıştırılmaktadır.

Okudunuz mu?  Övünmek sözlük anlamı nedir?

Kayıtsız Üye
Kuranı Kerime göre soruyorsanız cevap farklı, günümüz çarpıtılmış islam inancına göre soruyorsanız farklıdır cevap. yukarıdaki tamamen Kuranı Kerimden uzak, mesnetsiz bir açıklama. Kuranı Kerime göre:

Allah’ın elçilerinin (adı üstünde) hepsine resul denir. Kitap verdiklerine nebi resül, vermeyip son nebi resulün kitabını tasdik eden ve o öğretiyi anlatan resul de "veli resul"dür.

Okudunuz mu?  Kalem yazdı mürekebi de kurudu hadisinin anlamı nedir ?

Peygamber efendimiz son nebi resuldür (son kitap sahibi) fakat son veli resul değildir. Ahzab 40
Hz İsa bir nebi resuldür. Meryem 30
Meleklere kitap inmez. Nebi olamazlar. Onlar sadece (veli-) resullerdir. Hacc 75
Cinlerden kitap sahibi peygamber olmaz derler. Resule kitap sahibi derler. O zaman Cin resul nasıl oluyor? Enam 130

Okudunuz mu?  Mason ne demektir? Kısaca

Kuran artık sadece ölülerin başucunda okumak için, duvarlara asmak içindir. Tek bir kitabı bile okuyup öğrenemeyen islam alimleri hesaplarını gün gelince Allah’a verirler.


resul, peygamberler resul nebi nedir, resul ve nebi ne demek

Bu kategoride yer alan Ahirette İsimlerimizle çağrılacağız,isminin anlamı kötü olan kişilerin durumu ne olacak? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamber (resül-nebi) kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.