Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:16
Namazlar
Yönetici

Namazdaki Hareketlerin Anlamları

Namazdaki Hareketlerin Anlamları

rana
Namazin her bir rüknünün, her bir kisminin ayri ayri hikmetleri bulunuyor. Kiyam da bir anlam ifade ediyor, kiraat da. Kiyamdan sonra rükuya gitmenin de bir hikmeti var, rükudan sonra secdeye kapanip ona en yakin hâle kavusmanin da… Kâinat çapinda icra edilen külli bir ibadetin temsilcisi makamindaki insan kendi vücudunda her an cereyan eden ibadetlerle birlikte canli ve "cansiz" sandigimiz âlemin ibadetlerini de günde bes kez Rabb-i Rahîmi’ne arz etmek durumunda:

1.KIYAM
Önce ayakta dikilip durur (kiyam) ve ellerimizi yukari doğru kaldirip, ALLAHü ekber (Ancak ALLAH yüce ve uludur) deriz. Böylece insan, O (cc) müstesna her seyi bir tarafa atip birakmakta ve Onun emir ve iradesine tabi duruma geçmektedir. Kulluk ve kölelik bu sekilde tescil edilir. Böylece ayakta duran tüm varliklarin ibadeti de temsil edilir.

2. RÜKU
Insan, ALLAHin sanina yakisan övgüler serdettikten sonra bu yücelik karsisinda kendini o derece aciz ve zayif hisseder ki, bunu ifade için öne egilir (rüku), saygi isareti olarak basini alçaltir ve, Sübhane Rabbiyel-Azim(Büyüklük ve azamet sadece Ona ait olan Rabbimi bütün noksanlardan tenzih edip yüceltirim.) der. Mü’min bu haliyle, rükû halindeki tüm canlilarin ibadetini de temsil etmektedir.

3. DUA
Sonra yine dogrularak kendisini bu doğru yola ilettigi için ALLAHa sükür ve hamdini arz eder. Bir an için ALLAHin yücelik ve büyüklügü ve kendi hareketinin basitlik ve küçüklügü karsisinda ayakta tefekküre dalip bundan o derece yilgin ve sarsilmis bir hale gelir.

4. SECDE
Secdeye kapanir ve alnini, tevazu ve acizligini tam manasiyla hissederek yere degdirir ve söyle söyler:
Sübhane Rabbiyel-Ala (Büyüklük ve Yücelik sadece Ona ait olan Rabbimi bütün noksanlardan tenzih edip yüceltirim).

5. TAHIYYAT VE SELAM
Bu hareketleri bir dizi tekrar etmesinden sonra kisi kendini, arada hiçbir vasita veya araci bulunmaksizin dogrudan dogruya sahsen ALLAHin huzurunda bulur ve ondan istimdad edip yardim talep eder.

Iki varlik karsilastiklarinda daima bu ikisi arasinda bir selamlasma gerçeklestirilir. Iste namazın bir kisminda (tesehhüd kismi) namazını
eda etmekte olan Müslüman, Mirac esnasinda Muhammed (sas) ile ALLAH arasinda teati edilen selamlasma formüllerini aynen tekrar eder:

Et-Tahiyyatü lillahi, ves-salavatü vettayyibatü. es-Selamu eleyke eyyuhen-Nebiyyü, ve rahmetullahi ve berakatüh. Es-Selamü aleyna ve alâ ibadillahissalihin

(En mukaddes ve en zahidane hürmet ve tazimler ALLAHa aittir. Ey Nebi sana selam, ALLAHin rahmet ve bereketi de senin üzerine olsun. (ALLAHin) selami bizim üzerimize ve ALLAH karsisinda iyi ve mükemmel hareket eden salih kullarin üzerine olsun!)


Cevap: Namazdaki Hareketlerin Anlamları

canan
Allah c.c razı olsun. Önemli bilgiler.

Okudunuz mu?  Namaz kılmıyorum ama kalbim temiz

Yanıt: Namazdaki Hareketlerin Anlamı

kimsesiz
< yaradan razı olsun ihramlı…

güzel bilgiler için >

Sağolasın ihramlı kardeşim sana katılıyorum modokol…


Soru: Namazdaki Hareketlerin Anlamları

ESED
Çok önemli bilgiler ya.ben zaten bu hareketler ne anlama geliyor diye düşündüm.Allah’ a çok şükür karşıma çıkardı.ve sen de vesile oldun kardeşim.Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Kaza Namazı ile İlgili Sorular

aydarsinan
Allah c.c razı olsun bu güzel paylaşımın için emeğine sağlık


ceren_99
Allah cc sizlerden razı olsun çok önemli bir konuya değinmişiniz…


Candle
namaz hareketlerinin anlamları için iane adlı esere bakmanızı tavsiye ederim


İsmailAbi
Teşekkür ederim güzel paylaşım.


:)Konyalı(:
Öncelikle Selamın aleyküm hocam namaz kılarken kıyamın rükunun secdenin anlamları nelerdir ve o esnada neden o hareketleri yapıyoruz internette belki bulabilirim ama güvenemiyorum. Lütfen bilen birisi yardımcı olabilir mi şimdiden Allah( Azze ve Celle) razı olsun

Okudunuz mu?  Akşam namazında yanlıslıkla kunut tekbiri almak

namazdaki hareketler ne anlama geliyor

Bu kategoride yer alan Namazı sesli mi kılmalıyız sessiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazdaki Hareketlerin Anlamları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.