Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:30
Diyanet
Yönetici

Vaaz: Aile içi ilişkilerde mahremiyet ve sünnete uymak

Vaaz: Aile içi ilişkilerde mahremiyet ve sünnete uymak

Hoca
AİLE İÇİ İLİŞKİLERDE MAHREMİYET VE SÜNNETE UYMAK
-GİRİŞ :

İslam Dini aile kurmaya ve evliliğe büyük önem vermiştir. Bu nokta da Rum Sûresi 21. ayet-i kerime’de Cenab-ı Allah şöyle buyurmaktadır:
İçinizden kendileri ile huzura kavuşacağınız eşler yaratıp aranızda sevgi ve rahmet var etmesi, O’nun varlığının belgelerindendir. Bunda düşünenler için dersler vardır .

Okudunuz mu?  Hz Ali hutbesi

Peygamber Efendimiz (sav) bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır:
– Kul evlendiği vakit dininin yarısını tamamlamış olur. Artık geri kalan yarısında da Allah’a karşı gelmekten sakınsın . (El-Münziri, Et-Tergip ve’t Terhib, C.3 s. 42).
-AİLE İÇİ MAHREMİYET İLE İLGİLİ AYETLER:
1 – Ey iman edenler! Kendi evlerinizden başka evlere, geldiğinizi hissettirip (izin alıp) ev sahiplerine selam vermeden girmeyin. Bu davranış sizin için daha hayırlıdır. Düşünüp anlayasınız diye size böyle öğüt veriliyor. (Nûr, 24/27).
2 – Eğer evde kimseyi bulamazsanız, size izin verilinceye kadar oraya girmeyin. Eğer size, Geri dönün denirse hemen dönün. Çünkü bu, sizin için daha nezih bir davranıştır. Allah, yaptıklarınızı hakkıyla bilendir. (Nûr, 24/28).
–(Bu ayet açıkça izinsiz bir eve veya odaya girilmemesi gerektiğini hatırlatıyor.)
Yukarıdaki iki ayet-i kerimede, dışarıdan geldiğimizde evlere girerken izin istememiz gerektiği anlatılmaktadır.
3 – Ey iman edenler! Ellerinizin altında bulunanlar (köleleriniz) ve sizden henüz buluğ çağına ermemiş olanlar, günde üç defa; sabah namazından önce, öğleyin elbisenizi çıkardığınız vakit ve yatsı namazından sonra (yanınıza girecekleri zaman) sizden izin istesinler. Bu üç vakit sizin soyunup dökündüğünüz vakitlerdir. Bu vakitlerin dışında (izinsiz girme konusunda) ne size, ne onlara bir günah vardır. Birbirinizin yanına girip çıkabilirsiniz. Allah, ayetlerini size işte böyle açıklar. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. (Nûr, 24/58).
(Bu ayette Cenab-ı Allah henüz buluğ yaşına ulaşmamış çocuk, kadın ve erkek ilişkilerinde ve cinsel konularda bilgi sahibi olan çocukların; Gece istirahat saatinde, Arapların adeti olduğu üzere öğle zamanı istirahata çekildiklerinde, eşlerin birlikte uyku veya başka amaçlar için odalarına gittiklerinde , çocukların izinsiz olarak onların yanlarına girmemeleri gerektiğini bildirmektedir.
– (İzinsiz girerlerse uygun olmayan bir durumla karşılaşabilirler.) Bu durum ayette günah olarak bildirilmektedir.
4- Çocuklarınız erginlik çağına geldiklerinde, kendilerinden öncekilerin izin istedikleri gibi izin istesinler. İşte Allah, ayetlerini size böyle açıklar. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. (Nûr, 24/59).
(Bu ayet-i celile; Ergenlik çağına gelmiş olan çocukların , anne babanın odalarına, kız-erkek kardeşlerin birbirlerinin odalarına izinsiz girmemeleri gerektiğini belirtmektedir. İzinsiz girmek günah ve haram sayılmıştır.)
-AİLE İÇİ MAHREMİYET İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER:
1- Peygamber Efendimiz (sav) kendi evine girerken selam verirdi. Hz. Enes diyor ki; Rasulullah (sav) bana şöyle buyurmuştu:
Oğlum, ailenin yanına girdiğinde selam ver ki, sana ve ev halkına bereket olsun. (Tirmizî, İsti’zan, 10).
(Selam vermek İslam örf ve âdetinde izin isteme anlamına gelmektedir. Evin veya odanın kapısı önünde içeriye selam vermek gerekir. Selamün aleyküm ya da hayırlı sabahlar, günaydın gibi ifadelerle odaya veya içeriye girmek için izin istediğinin bir işaretidir. Selama karşılık gelir ve içeriye girebilirsiniz denilirse ancak içeri o zaman girilebilir. Cevap verilmezse ya da müsait değilim denirse içeri girmemek gerekir.)

Okudunuz mu?  Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Kavramlar Sözlüğü

2- Bir başka hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır:
Yedi yaşındaki erkek ve kız çocuklarının, erkek ve kız kardeşlerin yataklarını ayırın. (Cem’ul Fevâid, c.1, s. 139).
-GENEL DEĞERLENDİRME:
Peygamber Efendimiz (sav) bir hadisinde şöyle buyurmaktadır:
Hiçbir baba, çocuğuna güzel terbiyeden daha üstün bir bağışta bulunmuş olamaz. (Tirmizî, Birr, 33).

Okudunuz mu?  Muharrem ayı ve aşure günü cuma hutbesi

Cevap: Vaaz: Aile içi ilişkilerde mahremiyet ve sünnete uymak

EHLİMAN
Aile içinde eşlerin birbirlerine ve çocuklarına karşı sorumlulukları vardır.Aile bireyleri aile içinde huzur ve güven ortamı içinde olmak için mücadele ederler ve ailesini ayakta tutmaya çalışırlar.Aile içi ilişkiler bu bakımdan önemlidir.Aile bireyleri saygı ve sevgi çerçevesinde olmalıdırlar.

Okudunuz mu?  Çanakkalenin Aziz şehitleri ile ilgili cuma hutbesi

aile içi mahremiyet, aile mahremiyeti vaaz, islamda mahremiyet vaaz

Bu kategoride yer alan Hz Mevlana hafızlık için ne demiş? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vaaz: Aile içi ilişkilerde mahremiyet ve sünnete uymak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.