Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:19
dualar
Yönetici

Dua Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Dua Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

firdevs
ederken nelere dikkat etmeli ve nasıl davranmalıyız,
dua ederken dikkat

Dua, adeta Rabb’imize arz ettiğimiz bir dilekçeye benzer. Bu dilekçe ile gönlümüzü her şeyi yaratan, mutlak güç ve kudret sahibi Yaratıcı’mıza açarız.
Nasıl ki günlük hayatımızda yazdığımız dilekçelerde bazı kabul şartları istenir; aynen bunun gibi Cenab-ı Hakk’a yaptığımız dualarımızda da adab kabilinden bazı esaslar vardır. Şimdi isterseniz bunların neler olduğunu beraberce öğrenelim:

1 – Evvela abdest alıp kıbleye yöneldikten sonra ellerimizi açıp Rabb’imize "Elhamdülillahi Rabbi’l-alemin" diyerek hamd ü senada bulunmalıyız. "Elhamdülillahi Rabbi’l-alemin", gökleri ve yeri yaratan, kalbimden geçenleri bilen, bütün isteklerimi yerine getirmeye muktedir Allahım, Sana şükürler olsun." anlamına geliyor.

Okudunuz mu?  Kabul / Makbul Olan Dualar Hangileridir?

2 – Rabb’imize hamd ettikten sonra ikinci olarak Efendimiz’e (sallallâhu aleyhi ve sellem) "Esselâtü ve’s-selâmu ala rasûlina Muhammedin ve ala âlihi ve sahbihi ecmaîn" diyerek salât u selâmda bulunmalıyız. Bir Hak dostunun ifadesiyle bu, âdeta, bir kapıyı vururken, o kapının önünde duran, o kapının kilit ve anahtarlarını elinde tutan Zât’a selâm vermek gibidir. Gönülden gelerek getirilen böyle bir salat o kapının açılmasına vesile olacaktır.

Okudunuz mu?  Memleket İçin Dua

3 – İstenilen şeylerin Cenâb-ı Hak tarafından kesinlikle kabul göreceğine gönülden inanarak dua etmeliyiz. Sadece ellerimizi değil gönlümüzü de açarak içten gele gele, yana yakıla yalvarmalıyız. Yaptığımız dualarımızın kabul edilmediğini düşünmemeliyiz. Nitekim duâ, eğer şartlarına uygun yapılmışsa muhakkak kabul görür. Ancak kabul ediliş keyfiyeti, bizim istediğimizin aynı olmayabilir. Bazen bizim istediğimiz, bizim için hayırlı olmadığından, bir rahmet eseri olarak Cenab-ı Hak bize, istediğimizi değil de esas istememiz gerekeni ihsân buyurur. Bazen de duâmız âhiretimiz hesabına kabul görür.

Okudunuz mu?  İstiğfâr'ın Fazileti

4 – Duamızı yine salât ve selâmla bitirmeliyiz. Bu şekilde yaptığımız duayı adeta iki salavat arasına alarak Cenab-ı Hakk’a takdim etmiş olacağız.

5 – Dualarımızda ısrarlı olmalıyız. Bir kere istedikten sonra olmuyor diye tekrar istememek yanlıştır. Nitekim "İnsan, ben Allah’tan istedim de bana isteğim verilmedi demediği ve istemeye devam ettiği müddetçe, istediği kendisine verilir." hadis-i şerifi bu hakikati belgeler mahiyettedir.

Okudunuz mu?  Nikah Hutbesi

6 – Duamızı bitirdikten sonra "amin" demeliyiz. Bu kelime, "Allah’ım! Yaptığım duamı kabul eyle." anlamına gelir. Bir sahabi şöyle anlatıyor: Bir gece Rasulullah ile dışarı çıkmıştık. Dua eden bir adama rastladık. Allah Rasulü durup onu dinlemeye koyuldu. Sonra da şöyle buyurdu: "Eğer sonunu iyi bağlarsa, istediklerini hak eder." Cemaatten birisi, "Ey Allah’ın Rasulü! Duayı nasıl bitirmesi gerekir?" diye sorar. Allah Rasulü ise "Amin kelimesi ile. Eğer böyle bitirirse, istediği kendisine verilir." buyurur.

Okudunuz mu?  Kur'anda Dua ile ilgili Arapça Ayetler ve Türkçe Mealleri (anlamları)

7 – Sadece ihtiyaç ve sıkıntı anında değil, genişlik ve rahatlık içinde bulunduğumuz zamanlarda da dua etmeliyiz. Nitekim Efendimiz bir hadislerinde, "Kim sıkıntı ve güçlük içinde bulunduğu zamanlarda duasının kabul olunmasını isterse, bolluk ve mutluluk zamanlarında çok dua etsin." buyurarak bu hakikati dile getirmiştir. Kur’an-ı Kerim’de Allah, bize kendisine nasıl dua etmemiz gerektiğini ifade ediyor. "Allahümme" veya "Rabbena" ile başlayan bütün ayetler dua ayetleridir. Bu ayetleri okuyarak Rabb’imize dua edebiliriz. Bunun dışında dua kitaplarında "me’surât" diye geçen bizzat Efendimiz’in yaptığı duaları da yapabiliriz. Biz, haftada bir, "Dua ezberliyorum" köşesinde bu dualara yer veriyoruz.

Okudunuz mu?  İşte Mükemmel Dualar

8 – Hadis-i şeriflerde duanın kabul edilmesine en elverişli vakitler olarak şu zaman dilimlerinden bahsedilir: Gecenin son üçte birlik kısmı. Farz namazların sonrası. Secde esnasında yapılan dualar. Hac veya umrede yapılan dualar. Ezan okunduğu vakit. Ezanla kamet arası. Yağmur yağdığı zaman. Kur’an hatminden sonra. Gözlerimiz iman hassasiyetiyle yaşardığı zaman. Bizi sadece Allah’ın gördüğü tenha yerler.

Okudunuz mu?  Evlilerin ve evlenme niyetınde olanların okuyacağı dua

9 – Yine hadislerde şu kimselerin yaptığı duaların red olunmayacağı haber veriliyor: Evine dönünceye kadar hacının ve gazinin duası. İyileşinceye kadar hastanın duası. Mü’min bir kimsenin, diğer mü’min kardeşi için gıyaben yaptığı dua. İftar edinceye kadar oruçlunun duası. Adaletli devlet başkanının duası. Babanın evladına duası. Esma-i Hüsna, salih ameller, peygamberler ve diğer büyük zatlar ile tevessül edilerek yapılan dualar. Misafirin ev sahibine duası. Mazlumun duası.

Okudunuz mu?  Sabah Duası Kısaca

Cevap: Dua Ederken NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?

TAPUSUZ
Dua gerçektende bir müslümanın olmazsa olmazlarıdır.Hayatın bir parçasıdır.Her anımızı Allahı zikrederek ve ona dua ederek geçiririz.Kul olan bizlerin Allahtan istemek için önce onun bize yüklediği sorumluluğu yerine getirmeliyiz.Ve yine kul olan bizlerin Allahtan isteyecekleri onun yolunda olmalıdır.Dünyanın gelip geçici güzelliklerini istemektense duamızı değerli kılacak cihat,kıyam,onun yolunda ayaklarımızı gerisin geri götürmemesi için Allahımıza yakarmalıyız.Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Ramazan Ayında Okunacak Dua

Yanıt: Dua Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Hoca
eyvAllah yeğenim olması gereken dua adabı


dua ederken dikkat edilmesi gerekenler

Şema
Dua edenin dikkat edeceği şeyler maddeler halinde açıklanmış
bende kısaca özet bir şeyler yazayım

Dua ederken dikkat edilmesi gereken hususlar

Euzu ve besmele çekmek
Hamdetmek
Salavat okumak
Esmaül Hüsna ile dua etmek
Me’sur, yani kuranda ve hadislerde geçen duaları okumak
ve bitiminde hamd ve salavat okumak
en son elleri yüzüne sürüp amin demek

Okudunuz mu?  En Güzel Sabah Duaları

dua ederken nelere dikkat etmeliyiz, dua ederken dikkat edilmesi gereken hususlar, dua ederken dikkat edilmesi gerekenler

Bu kategoride yer alan İstiftah (Açılış) Duası başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dua Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.