Anasayfa
20 Ağustos 2021, 2:49
Sahabe
Yönetici

Şeyma Binti Haris (R. Anha)

Şeyma Binti Haris (R. Anha)

rana
Şeyma Binti Haris (R. Anha)

Peygamberimiz’in (sallAllahu aleyhi vesellem) süt kardeşidir.

Şeyma’nın (r. anha) bir adı da Huzafe’dir. Resulullah’ın (aleyhisselam) süt annesi Halime es-Sadiye’nin kızı ve Efendimiz’in süt kız kardeşidir. Şeyma (r. anha), Resulullah küçükken Efendimiz’in bakımında annesine yardım ederdi.

Okudunuz mu?  12 İmamların Kabirlerinin Bulunduğu Şehirler

Resulullah’a (aleyhisselam) peygamberlik vazifesi verilmiş, Mekke-Medine dönemi derken üzerinden yıllar geçmişti. Nihayet Cenab-ı Hakk, Resulü’ne öz yurdu olan Mekke’nin fethini nasip etmişti. Mekke’nin fethi gerçekleşince, Hevazin ve Sakif kabilelerinin içlerine korku düştü. Resulullah’ın kendilerine doğru yürüyeceğini zannediyorlardı. Bu korkuyla, Resulullah’ın kendi içlerinde emzirdiği kimseler olan Beni Sad b. Bekr kabilesiyle birlikte Hevazin, Sakif, Nesr kabileleri de birleşerek yanlarına mallarını, kadın ve çocuklarını alarak savaşmak için Müslümanlara karşı hazırlık yapmaya başladılar. Resulullah (aleyhisselam) bu hazılığı haber alınca, Mekke’den on bin kişilik bir kuvvetle onların üzerine yürüyerek Hevazin’de onları bozguna uğrattı. Savaş bitince, birtakım ganimet ve esirler ele geçirilmişti. Esirler arasında Rasulullah’a küçükken bakan süt kardeşi Şeyma da vardı. Ashabın yanına sokularak, ben sizin Efendiniz’in kız kardeşiyim. Dedi.

Okudunuz mu?  Asr-ı Saadetten Kardeşlik Örnekleri

Onu Resulullah’ın huzuruna getirdiklerinde, Ben senin kız kardeşinim. dedi. Aradan uzun yıllar geçtiği için Resulullah, Şeyma’yı tanıyamamıştı. Şeyma (r.anha), Resulullah’a diğer süt kardeşleri Abdullah ve Ense’yi hatırlattı. Peygamberimiz (sallAllahu aleyhi ve selem), Peki, buna işaret bir şey var mı? diye sordu. Şeyma (r.anaha) da, Sırtımda yere çömeldiğim bir sırada bıraktığın bir yara izi var. Siler vadisinde, biz ailemizin davarlarını otlatıyorduk. O zaman benim babam, senin de babandı. Benim annem senin de annendi; sana ben de bakmıştım. Hatırladın mı şimdi Ya Resulullah? dedi.

Okudunuz mu?  Afrâ Binti Ubeyd (r. anhâ) Hayatı

Resulullah (sallAllahu aleyhi ve selem) izi görünce onu tanıdı. hoş geldin diyerek hırkasını yere serip üzerine oturttu. Mübarek gözleri yaşlandı. Süt anne ve süt babasının durumlarıanı sordu. Şeyma, onların daha önce ölmüş olduklarını haber verdi. Resulullah (aleyhisselam) ona, Eğer kavmine dönmek istersen seni göndereyim, istersen itibarlı ve sevilen biri olarak burada kal. dedi.

Okudunuz mu?  Sahabe soru cevap yapalım mı?

Şeyma (r.anha): Ben dönmek istiyorum, bana ihtiyacım olan şeyleri verip beni kavmimimn yanına geri gönder. dedi ve Müslüman olup Resulullah’ı bir kez daha sevindirdi. Resulullah (aleyhisselam) ona birçok ganimet verdi ve kavmine gönderdi. Şeyma (r.anha) da, Resulullah’ın küçüklüğünde ona oynatırken söylediği şiiri hatırlatıp okudu: Ey Rabbimiz, Muhammed’i bize bırak ki, onun delikanlılığını göreyim. Sonra onu itaat edilen bir efendi göreyim. Düşmanlarının ve hasetçilerinin yüzüstü geldiklerini göreyim. Ona, ebediyen devam eden bir şeref ve izzet ver.

Okudunuz mu?  Ümmü Râle (r. anhâ) Hayatı

Şeyma’nın (r.anha) küçükken söylediği şiir ve duası, Allah (celle celalühü) katında kabül görmüştü. Duasının kabul edildiğini Allah (celle celalühü) ona da göstermişti.


Cevap: Şeyma Binti Haris (R. Anha)

sahra
Allah razı olsun.Ne güzel Şeyma’nın süt kardeşi bütün kardeşlerden güzel.

Okudunuz mu?  Sahabe Şakaları

Yanıt: Şeyma Binti Haris (R. Anha)

rana
🙂 evet

amin Rabbim senden de razı olsun


şeyma binti hâris

Bu kategoride yer alan Hz Amine'nin Kabri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şeyma Binti Haris (R. Anha) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.