Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:01
misa00
Abone

Baskıcı Anne ve Babaya karşı tavrım ne olmalıdır?

Baskıcı Anne ve Babaya karşı tavrım ne olmalıdır?

Kayıtsız Üye
merhabalar ben 4 kardeşin en küçüğüyüm hayatım boyunca hep anne babamın baskısıyla yaşadım o kadar sıktılar ki beni onlarsız bir işe girişmekten çekinir oldum . şu anda 19 yaşındayım annem aşırı ilgili babam ise aşırı ilgisiz ve hatta babamla konuşmuyorum bile davranışlarımın normal olmadığının farkındayım.kendime güvensizlik sosyal ortamda rahat davranamamak ve hatta konuşmaya bile üşendiğim oluyor..babamla hiç kavga etmeden önce bu sorunların hiçbiri yoktu toplumda sevilen birisiydim ama babamla kavga ettikten sonra çok değiştim hiçbir şekilde rahat hareket edemiyorum sanki herkes bana bakıyomuş benim hakkımda konuşuyormuş gibi hissediyorum ne yapmalıyım ?

Okudunuz mu?  Okulda abdest yasağı

Cevap: Baskıcı Anne ve Babaya karşı tavrım ne olmalıdır?

meryemgül1
İnsanın üzerinde bir çok haklar vardır ki, insan bu haklara riayet etmekle mükelleftir. İnsanın üzerindeki en büyük hak; Allah’ın hakkıdır. Bu hak; ancak onun emir ve yasaklarına uymak ile ifa edilebilir. Şayet diğer haklar, Allah’ın hakkı ile çatışıyor ise, üslubu ile yani kırmadan dökmeden, Allah’ın hakkı öncelik olarak ifa edilir, bu haklardan taviz vermek doğru olmaz.

Okudunuz mu?  Haram yiyenin ibadetinin ve kumarda kaybedenin ibadetinin hükmü

İnsanın üzerindeki ikinci büyük hak ise; anne baba hakkıdır. Her insan anne ve babasına karşı hürmet ve hizmet etmekle mükelleftir. Fikri, dini inancı ne olursa olsun, anne ve babanın evladı üzerindeki hakkı daimidir değişmez. Lakin anne ve baba açıktan evladına dinini yaşamakta engel çıkarıyor ise, evlat bu noktada anne ve babaya itaat etmez. Zira Allah’a itaatin gerekli olduğu yerde, kula itaat edilmez, önemli bir İslam prensibidir.

Okudunuz mu?  Yakınlarım cehennemdeyken ben cennette nasıl mutlu olurum?

Ama diğer noktalarda itaati devam ediyor. Yani evladın, nasıl olsa benim annem veya babam inançsız insanlar, ben onlara hiçbir noktada itaat etmem, onlara saygı göstermem gerekmez demeye hakkı yoktur. İnsan hem Allah’a, hem de anne ve babasına itaat etmekle yükümlüdür, şayet ikisi arasında çakışma olursa, öncelik Allah’a itaat etmektir.

Okudunuz mu?  Gerçekten denizkızı diye bir şey var mıdır? Deniz kızı batıl inançlardan mıdır?

Bizim bu hususta öncelikli vazifemiz; yumuşak ve kavli leyyin bir şekide anne ve babamıza iman hakikatlerini ulaştırmamızdır. Yani onların hidayeti için güzelce gayret etmemiz gerekir. Bu gayret ister tavır ve ahlakla olur, ister söz ve ilim ile olur.

Şimdi de Üstad’ımızın Risalelerde değindiği birkaç yeri veriyoruz:

Okudunuz mu?  Şafii ve Hanefi Mezhebinde Okunan Kunut Duaları (Arapça Türkçe ve Anlamları)

baskıcı anne, babam çok baskıcı

Bu kategoride yer alan Gece yatağa girerken okunacak dua ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Baskıcı Anne ve Babaya karşı tavrım ne olmalıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.