Anasayfa
25 Ocak 2022, 15:52
Hikayeler
Yönetici

Eden bulur (dini hikaye)

Eden bulur (dini hikaye)

Muhasibi
EDEN BULUR
Abbasî Halifelerinden Hârun Reşid için söylenmedik söz, edilmedik isnad kalmamıştır. Bilhassa Hristiyan tarihçiler, bu zât için, sarayında nefsi okşayan âlemler yaptığını bile kaydetmekten çekinmemişlerdir. Fakat Müslümanların büyük tarihçisi İmam-ı Süyûtî, Tarihü’l-Hulefâ sında:
Hârun Reşid için söylenenleri yazmaktan Allah’a sığınırım. Hakkındaki rivâyetleri isbat edecek hiçbir delil yoktur, demektedir.
Bahçesindeki bir fidana çok kıymet veren Hârun Reşid, fidanı iyice sulayıp, gülünü kimseye koparttırmadan kendisine getirmesi için bahçıvanına emreder. Bahçıvan, bu emri yerine getirmek için, gece-gündüz fidanın üzerine titreyip hizmet ederken; bir gün, henüz yeni açılmış olan gülün dalına konan bir bülbülün, gagalayarak gülün yapraklarını uçurup, darmadağın ettiğini korku ile görür. Endişe içinde gidip, padişaha bülbülün yaptıklarını anlatır. Padişah:
– Üzülme efendi, bülbülün bu yaptığı yanına kalmaz! der.
Ferahlayan bahçıvan, tekrar ağaçların arasında işine döner. Bir gün bakar ki, otların arasında dolaşan bir yılan, o bülbülü ağzına almış, dikenlerin arasına doğru kayıp gider. Durumu yine padişaha anlatan bahçıvan, bu sefer de aynı cevabı alır:
– Üzülme efendi, yılanın da ettiği yanına kalmaz!
Bir müddet sonra bahçıvan, yine otlar arasında dolaşırken, işi azıtan azgın yılan, bahçıvanın ayağına dolanmaz mı?
Hemen elindeki kürekle kendini kurtaran bahçıvan, yılanın başını ezer ve yaptığını da Hârun Reşid’e anlatır. Hârun bu defa da:
– Üzülme efendi, senin yaptığın da yanına kalmaz! der.
Nitekim, çok sürmez. Bahçıvan, Hârun Reşid’in öfkesini celbedecek bir suç işler. Padişah, cezalandırılması için, onu hâkimin huzuruna sevkeder. Ancak, bahçıvan, hâkimin bütün suallerine:
– Ben ancak Halife Hârun Reşid’e karşı konuşurum. Başka kimse, benden cevap alamaz, diye inad eder.
Nihayet Hârun Reşid’in huzuruna getirilen bahçıvan, şöyle konuşur:
– Padişahım, sen bülbülün yaptığı yanına kalmaz, dedin; onu yılan yuttu. Yılanın da yaptığı yanına kalmaz, dedin; onu da ben öldürdüm. Benim de yaptığımın yanıma kalmayacağını, söyledin; işte o da oldu. Beni zindana attırmaktasın. Acaba bütün edenlerin ettikleri yanına kalmayınca, senin ettiğin yanına kalacak, sana da bir eden bulunmayacak mı? Zât-ı Şahaneniz, benim kusurumu afvedip, hayatımı bağışlayınız. Siz bana etmeyiniz ki, size de bir eden bulunmasın…
Padişah, bahçıvanın bu konuşmasından son derece ibretli bir ders aldığı için, şahsına karşı işlediği kusurunu afvederek onu bağışlar. Ona bir şey yapmadığı için, Hârun Reşid’e de başkası bir şey yapmaz…


Cevap: Eden bulur

nesligul
ALLaH CC razı olsun çok guzel
Menkibeler eklemissiniz…
Ugradikca konularinizi okumaya calisacam cunku hebside guzel
Anlamli ve ibretli menkibeler..
Tesekkurler..

Okudunuz mu?  Seherin Bereketi (Kıssa)

Cevap: Eden bulur

ravza 2
Eden bulur diye boşuna söylememişler güzeldi sağolasınız


Cevap: Eden bulur (dini hikaye)

Hoca
güzel hikaye:)
Araplarda atasözlerinde bu hali "men dakka dukka" şeklinde ifade ediyorlar


zübeydenaz
çok güzeldi hikaye kesinlikle ibret alınması lazım böle olaylardan


ng-yuklenir
Arkadaşlar acı gerçek bu eden bulur .

Okudunuz mu?  İyilik ve kötülük hadis

islamyolu
< Araplarda atasözlerinde bu hali "men dakka dukka" şeklinde ifade ediyorlar >
men dakka Dukka o zaman 🙂


NuN
eden bulur inleyen ölür hikayesi güzeldi arkadaşlara okudum

etme bulma dünyası
etmeki bulmayasın


keb
bu dünyada insanlar bir birlerine hakaret eder ama asıl hak öteki dünyadır

Okudunuz mu?  Beyazid- Bestami ve Anne duası

men dakka dukka hikayesi, eden bulur hikayesi, eden bulur inleyen ölür hikayesi

Bu kategoride yer alan Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan İşte bu mısraların hikayesi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Eden bulur (dini hikaye) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.