Anasayfa
14 Haziran 2021, 16:02

Her doğru her yerde söylenir mi?

Her doğru her yerde söylenir mi?

Muhasibi
Her doğru her yerde söylenir mi?
Okuyucum dışarıdan seyrettiği bir konuşmada bir tarafın hiddet ve şiddetine bakınca, bana bir zarar verebilirler ,diyerek kanaatini söylemekten çekinmiş, sonra da, yanlış mı yaptım acaba, gelecek zararı göze alarak bildiğim doğruyu söylemeli miydim, diye tereddüde düşüp sormuş:
-Ne dersiniz,gelmesi muhtemel zararları göze alarak bildiğim doğruyu mutlaka söylemeli miydim,orada? demiş.
Çok boyutları olan bu konuda bir hadis bize şöyle bir hatırlatmada bulunuyor:
– Ya hayır söyle, ya da sükût eyle! Yani söyleyeceğin doğru hayra vesile olacaksa hemen doğruyu söyle. Şayet hayra sebep olmayacak da zarar görmene vesile teşkil edecekse sükût eyle, bir şer ve zararın gelmesine sebep olma.
Konuya baştan bu anlayış içinde bakmak, böyle düşünmek mümkündür.Demek ki ne pahasına olursa olsun ben bu doğruyu burada mutlaka söylemeliyim diye atılmak biraz riskli bir sonuç getirebilir. Söylenecek doğrunun sonucunu düşünmekte fayda olsa gerektir.
Nitekim adamın biri: "Nerede olursa olsun ben gördüğüm doğruyu mutlaka söylerim, asla geri kalmam." diye iddiada bulunuyormuş. Kendisini ikaz etmişler:
– Her doğru her yerde söylenmez. Tepkiye sebep olacak doğru bazen eğri sonuçlara sebep olur, demişler. Ama dinlemiyormuş: "Ben sözümü dudaktan, gözümü de budaktan esirgemem, doğruyu gördüm mü hemen yapıştırırım." diye diretiyormuş.
Bir gün bir adamın şahide ihtiyacı olmuş, hep doğruyu söylerim diyen adamı mahkemeye götürüp kadı efendinin karşısına dikmiş. Bizim doğrucu bakmış ki, kadı efendinin bir gözünde sargı var, gözünün biri görmüyor tek gözle bakıyor kendisine;
– Selamün Aleyküm kör kadı! deyip oturmuş. Kadı da kızıp, ‘Atın şu münasebetsiz herifi içeriye!’ diyerek hapsi boylatmış. Hapishanede çevresini saran mahkûmlar ısrar etmişler,
– ‘Hangi suçtan dolayı hapse atıldın?’ diye. O da omuzlarını silkerek cevap veriyormuş:
– ‘Ben suç falan işlemedim, sadece doğruyu söyledim, Selamün Aleyküm kör kadı, dedim, o da beni hapse attı.’ Mahkumlar gülüşmüşler:
"Efendi, demişler, her doğruyu her yerde söylemek doğru değildir. İşte böyle münasip olmayan yerde söyleyeceğin bir doğru, münasip olan yerlerde söyleyeceğin birçok doğrulara da mani olur, şahitlik bile yapamaz hale gelirsin! Keşke o gereksiz doğruyu söylemesen de şahitliğini yapsan, bir haksızlığı önleseydin." temennisinde bulunmuşlar.
Bundan dolayı, "her doğruyu her yerde söylemek doğru değildir!" diyen âlimlerimiz olmuştur.
İmam-ı Birgivi Tarikat Tekmile’sinde:
– Sana zarar verecek kişiyle karşılaşırsan zararından korunacak şekilde muhatap olman haram değil, belki müstehaptır, diyerek ‘İnsanları idare ile emir olundum’ hadisini hatırlatıyor.
Hafız-ı Şirazi’nin meşhur sözünü de burada nakleden Birgivi şöyle diyor:
– Akıllı insan dostlarına ikram edip, düşmanlarını da idare edendir!
Şu olayı da misal olarak zikretmektedir.
– Efendimiz’in (sas) kapısına gelen bir kişi içeriye girmek için izin istemişti de, gelenin kim olduğunu sorunca, falan aşiretin adamıdır, denmiş: – O şerli kimsedir buyursun gelsin! diyerek, güler yüzle karşılamıştı. Çıkıp gittikten sonra sormuşlardı:
– Hem aşiretin şerli adamıdır buyurdunuz, hem de güler yüzle muhatap oldunuz? Buyurmuştu ki:
– İnsanların şerlisi, şerrinden korunmak için idare edilmelidir!
Demek ki, size zarar vereceğini düşündüğünüz kimselerle iyi münasebet içinde muhatap olup düşmanlık meydana getirecek sözlerden kaçınmakta isabet vardır. Bu ikiyüzlülük de değildir. İlle de iyi münasebeti yok edecek sözler söyleyerek arayı açmak gerekmez.
İmam-ı Birgivi Hazretleri burada, "Acı da olsa hakkı söyle" hadisini izah ederken diyor ki:
– Şayet sana ve başkasına bir zarar gelmeyecekse hakkı söyle! Ama şiddetli bir zarar gelecekse susup idare etmek günah değil, belki bazı yerlerde müstehap bile olabilir.
Birgivi Hazretleri, gelecek zararı anlatırken de misal vermekte ve görevinden seni uzaklaştırmak yahut da bulunduğun beldeden istemediğin bir beldeye sürmek gibi zararlara sebep olacak doğrulardan kaçınmak da caizdir, demektedir.
Ama bir zarar gelmeyecekse, sen sadece herkes beni sevsin, diye doğruyu söylemekten çekiniyorsan bu idare değil, müdahanedir. Günahtan başka bir şey değildir. Zaten bir insanı herkesin sevmesi de hayra alamet değildir. Çünkü insanın mutlaka çekemeyenleri, beğenmeyenleri, takdir etmeyenleri olacaktır. Bir adamı bütün insanlar methediyor, kimse aleyhinde olmuyorsa bilin ki o insan bir müdahanecidir, gelen ağam giden paşam zihniyetinde biri olmalı ki, herkese kırmızı boncuk dağıtıp kendinden memnun etmeye yönelmiş. İnanmış insan böylesine bir müdahaneciliğe giremez. Büyük zarar gelmedikçe hakkı söylemekten geri durmaz. Sözün özü: Ya hayır söyle, yahut da sükut eyle


Cevap: Her doğru her yerde söylenir mi?

EHLİMAN
Her doğru her yerde söylenmez.Yani hırsızlık yaptığını bildiğiniz birine toplum içinde hırsız demek olmaz.İnsanların yaşamları hayatları karma karışıktır.İnsanların doğru ve dürüst olmaları beklenirken zaafları da olmaktadır.

Okudunuz mu?  Cenabet uyumak günah mıdır?

her doğru her yerde söylenmez

Bu kategoride yer alan Guslü geciktirmek günah mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Her doğru her yerde söylenir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.