Anasayfa
16 Kasım 2021, 5:49

Kumar oynayıp, içki içene selam verilir mi?

Kumar oynayıp, içki içene selam verilir mi?

Muhasibi
Kumar oynayıp, içki içene selam verilir mi?
? Bilindiği üzere selâm vermek sünnet, almak ise farzdır. Ancak bu sünneti herkese lâyık görebilir miyiz? Yoksa bazı hallerde bulunan kimseler bu sünnetin sevabından mahrum mu kalırlar? Meselâ, içki içen, kumar oynayan, günahı alenen işlemekten çekinmeyenler selâm sünnetinin muhatabı olmaya lâyık olurlar mı?? Selâm Resûl-i Ekrem Efendimiz?in ümmetine tavsiye buyurduğu en güzel sünnetlerinden biridir. Rabbimiz âyet-i kerîmesinde ise, selâm verilince mutlaka alınmasını emretmiş, böylece sünnetin iâdesi farz durumuna yükselmiştir. Bazı hallerde bu selâm sünneti icra edilmez. Bunun sebebi, ya çok iyi bir durumun bozulmamasıdır, yahutta çok kötü durumun sünnete lâyık olmamasıdır. Meselâ, Kur?ân okurken, zikir yaparken, dinî kitap okurken, İslâmî ve ilmî bir mes?eleyi müzakere ederken, ezan okunurken, abdest alınırken selâm verilmez. Zira selâm sünneti bu güzel durumları bölmek, akışı engellemek gibi bir durum arzedebilir. Bu gibi hayırlı müzakere ve dinlemelere mani olmamak için selâm sünneti tehir edilir, bunlar bitince gerekirse selâm verilip sünnet icra edilir. Ancak, içki masasında, kumar halinde bulunanlara, ayak yoluna oturmuş bulunanlara, hamamda tesettürsüz olanlara, saz, caz çalmakta olanlara da selâm verilmez. Bunların bulundukları hal, selâmı bizlere tavsiye buyuran Resûlüllah?ın sünnetine zıddiyet ifade eden haldir. Selâmımızı esirgemekle onları teşvik etmeyip tenkidimizi ifade etmiş oluruz. Yaşlı kadına selâm verilebilir. O verirse alınabilir. Genç kadına ise verilmez. O verirse memnuniyet izharında bulunmadan yavaşça alınır. Şayet bir fitne muhtemel ise o da alınmayıp, ses çıkarılmaz. ….

Okudunuz mu?  Zina etmiş bir kadının kızlık zarını diktirmesi caiz midir?

Cevap: Kumar oynayıp, içki içene selam verilir mi?

EHLİMAN
Selamlaşmak insanları birbirlerine yakınlaştırmaktadır.Selam vermek esenlik dilemek benden sana zarar gelmez demektir.Fakat bazı durumlarda selam verilmemektedir.


içki içene selam verilir mi, icki icene selam verilmez ayet, İçki içene selam verilirmi

Bu kategoride yer alan 1 Gün Cenabet Olmak günahmıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kumar oynayıp, içki içene selam verilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.