Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:57
fikih
Abone

Nikahı kıyan kimse şahitte olabilir mi?

Nikahı kıyan kimse şahitte olabilir mi?

Muhasibi
Nikahı kıyan kimse şahitte olabilir mi?
? Dinî nikâhta iki şahit bulunmasının şart olduğunu biliyoruz. Ancak, bu iki şahitten biri, nikâh yapmak için hazır bulunan din adamı olabilir mi? Yoksa nikâhı kıyandan başka mı iki şahit bulunması gerekir?? Nikâh esnasında iki şahidin bulunması gerçekten de şarttır. İki erkek, yahut bir erkek, iki kadının şahit olarak bulunmadığı nikâhın akdi mümkün olmaz. Ancak, nikâhı kıymak için bir din görevlisinin bulunması şart değildir. Nikâhta şart olan, kadınla erkeğin ?sana âile olarak vardım, seni âile olarak aldım? sözlerini iki şahidin işitmesi, şahitlik edecek şekilde duruma vâkıf olmalarıdır. Demek ki, nikâh akdi için orada bulunan din adamı aslında fazladan bulunmakta, şahit olarak bulunmasına âit bir mahzur da görülmemektedir. Bu itibarla, nikâhı akdeden din adamı şahitlik yapabilir, şahidin biri yerine kâim olabilir. Nikâhta mehrin konuşulması uygun olanıdır. Ancak, konuşulmadığı takdirde mehirden vaz geçilmiş olunmaz. İlerideki günlerden birinde kadının istemesi halinde otomatikman mehir tahakkuk eder. Kendi gibilerine takdir edilen mehri erkeğin vermesi şartı yürürlüğe girmiş olur. Nikâh sırasında mehir konuşulmadı, diyemez. Zira mehir nikâhın şartından, yahut da gereğinden değildir. Belki niâkah esnasında konuşulan mehrin miktarı kesinlik kazansın için konuşulur. Konuşulmayan ise, mehr-i misille takdir olunur. Yâni emsâline münasip görülen mehirle. ….

Okudunuz mu?  Hiç namaz kılmamış birisi hacca giderse namaz borçları silinir mi?

Cevap: Nikahı kıyan kimse şahitte olabilir mi?

ZİREGÜL
dini nikahında kendine göre kuralları vardır nikah şahit bulunması bunlardan biridir fakat nikahı kıyan kişi şahit olmadığı zaman şahitlik görevinide üstlenebilir


Yorum: Nikahı kıyan kimse şahitte olabilir mi?

Kayıtsız Üye
Nikahımda yengem ve abim vardı.Birde nikahı kıyan imam nikahımda bir eksiklik var mı

Okudunuz mu?  Gusül abdesti aldıktan sonra sıvı gelmesi abdesti bozar mı

Yorum: Nikahı kıyan kimse şahitte olabilir mi?

arifselim
Dini nikah için gerekli olan şahitler yerine dini nikahı kıyan kişinin şahitliği de geçerlidir ve şahit sayılabilir. Sizin bu durumda kıydığınız nikah geçerlidir çünkü abin ile nikahı kıyan imamın şahitlikleri yeterlidir.


nikahı kıyan şahit olabilir mi, dini nikahta imam şahit olabilir mi, dini nikahta şahit sayısı

Bu kategoride yer alan Cünüp iken Kur'an okumak caiz olmaz başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nikahı kıyan kimse şahitte olabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.