Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:42

Tarla icarsız, para faizsiz anlaşması sahih midir?

Tarla icarsız, para faizsiz anlaşması sahih midir?

Muhasibi
Tarla icarsız, para faizsiz anlaşması sahih midir?
? Bazı köylerde para sahibi ihtiyaç sahibine borç veriyor, ihtiyaç sahibinden de tarlasını alıp ekiyor. Kendisi verdiği paraya faiz istemediği gibi, tarla sahibi de verdiği tarlasına kira istemiyor. Bunun adına ?tarla icarsız, para faizsiz anlaşması? diyorlar. Ne zaman borçlu borcunu öderse tarlayı eken de mülkü sahibine iâde ediyor. Yâni, para, faizsiz kullanıldığı müddetçe tarla da icarsız ekilip biçiliyor. Bu anlaşma meşrû mudur? Yoksa bunda faiz endişesi mi vardır?? Bu anlaşmanın en azından harama yakın mekruhlardan olduğunu Nasuhî merhum Hukuk-ı İslâmiyye?sinde bildiriyor.

Okudunuz mu?  Adetliyken ölüye bakılır mı ?

Mahzur şu hususlardan doğmuş oluyor:
? Borç veren kimse verdiğinden hiçbir menfaat beklememesi gerekir! Beklerse bu faiz olur. Nitekim meşhur fıkıh kâidesinde şöyle denmektedir: ?Ödüncün getirdiği menfaat faizdir.?
Demek ki, ödüncün temin ettiği tarlayı icarsız ekip biçince menfaat bahismevzu oluyor. Bu menfaat ise faize girmektedir. Çünkü verilen ödünç paradan hâsıl olmaktadır.
Bundan kurtulmanın yolu, ödüncü karşılıksız vermek, tarla ekilip biçilecekse az bir kira ile ekip biçmektir. Kira nisbetinde taraflar anlaşırlarsa az da olsa câizdir. Miktarın azlığına razı olduktan sonra mes?ele kendiliğinden biter.

Okudunuz mu?  Alak Suresinin ilk ayetinde okunması emredilen şey nedir?

Bir diğer çâre-i şer?iyeyi de şöyle düşünmek mümkündür.
Karz-ı Hasen verene, yâni iyilikte bulunana mukabil iyilikte bulunmak câizdir. Hatta sünnettir de. Hiçbir karşılık şart koşmadan para yardımında bulunan kimseye, aynı şekilde hiçbir karşılık beklemeden tarlasını ekme ikramında bulunmak câiz olabilir. İyiliğe iyilikle mukabele mânâsında bir netice olur.
Yeter ki, borcu veren bir menfaatı şart koşmasın, hiçbir karşılık beklemeden versin, alan da kendiliğinden bu iyiliği yapmış, mukabilini göstermiş olsun.
Bu da bir başka çıkış yolu olarak görünmektedir.

Okudunuz mu?  Mülakatlarda torpil

Takvâya gelince:
Elinde imkânı olan verdiği ödüncün karşılığını sadece Allah rızası olarak düşünmeli, hiçbir menfaatı muhtaçtan beklememelidir. Zira muhtaca verilen ödünçlerin karşılıksız olarak verilenden çok sevaplı olduğunu bildiren hadîs vardır. Çünkü ödünç isteyen ihtiyaçtan ister, sadaka isteyen ise (karşılıksız olduğu için) ihtiyaç olmasa da isteyebilir.
….

Okudunuz mu?  Siyah nokta sıkmak abdesti bozar mı?

Cevap: Tarla icarsız, para faizsiz anlaşması sahih midir?

ZİREGÜL
aslında ne kadar doğru bir dini yaşamaktayız üstelik adaletli borcun nasıl olacağını neyin faize gireceğini açıkça anlatmştır iyi öğrenmek gerekir

Bu kategoride yer alan Memura verilen promosyon faiz mi,caiz mi?Alınır mı alınmaz mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tarla icarsız, para faizsiz anlaşması sahih midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.