Anasayfa
30 Ocak 2024, 13:50
missa01
Abone

Zekat nedir? Nasıl yapılır? Niyeti Nasıldır? Nasıl hesaplanır?

Zekat nedir? Nasıl yapılır? Niyeti Nasıldır? Nasıl hesaplanır?

Kayıtsız Üye
Zekat nedir? Nasıl yapılır? Niyeti Nasıldır? Nasıl hesaplanır? Bilgi verir misiniz


Cevap: Zekat nedir? Nasıl yapılır? Niyeti Nasıldır? Nasıl hesaplanır?

Desert Rose
Zekat nedir?
Sözlükte artma, çoğalma, temizlik, bereket, iyi hal ve övgü anlamlarına gelen zekât, dinî bir terim olarak, belirli bir malın bir kısmının Allâh rızası için muayyen kişilere verilmesi demektir.
Malî ibadetlerden biri olan zekat, İslâm’ın beş temel esasından olup, hicretin ikinci yılında Medine’de farz kılınmıştır. Kur’an-ı Kerim’de Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin… (Bakara, 2/43, 110; Hac, 22/78; Nur, 24/56; Mücadele, 58/13; Müzzemmil, 73/20); Onların mallarından, kendilerini temizleyeceğin, arıtıp yücelteceğin bir sadaka al ve onlar için dua et; çünkü senin duan onlara huzur verir. Allah işitendir, bilendir. (Tevbe, 9/103) buyrulmaktadır.

Okudunuz mu?  Yasin süresini her akşam okuyup ölülere bağışlayabilirmiyim?

Zekat kimlere farzdır?
Bir kimsenin zekât vermekle mükellef olması için Müslüman, hür, akıllı, buluğ çağına erişmiş olması; borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı, yani kazanç sağlayıcı nitelikte nisap miktarı mala sahip olması gerekir.

Zekat vermenin belirli bir zamanı var mıdır?
Zekat vermenin belli bir zamanı olmayıp, farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir ayı veya Ramazanı beklemeye gerek yoktur. Ancak, zekat vermekle yükümlü olanların, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekatlarını vermeleri uygun olur.

Okudunuz mu?  Sima kitabını okumak doğrumudur

Zekat kimlere verilir?
Zekat ve fitrenin kimlere verilebileceği Kur’an-ı Kerim’de belirlenmiştir (Tevbe Sûresi, 60). Bunlar; fakirler, düşkünler, esaretten kurtulacaklar, borçlu düşenler, Allâh yolunda cihada koyulanlar, yolda kalmış olanlar, zekat toplamakla görevlendirilen memurlar ve müellefe-i kulûb adı verilen, kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen yeni Müslüman olmuş kimselerdir

Okudunuz mu?  Hz. Muhammedin Son Peygamber olduğuna dair Kuranda ayet var mı?

Zekat Kimlere Verilmez?
Zekat ve fitrenin, Tevbe sûresinin 60. ayetinde sayılanlar dışında kalan kişi ve kuruluşlara verilmesi caiz değildir. Ayrıca zekat verilecek kişi, bu şartları taşısa bile;
1) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına,
2) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına,
3) Müslüman olmayanlara,
4) Karı-koca birbirlerine,
Zekat veremez..

Okudunuz mu?  Sadaka adak yerine geçer mi

Zekatta nisap miktarı ne kadardır?

Bu durum zekat verilen mala ve zamana göre değişir. İhtiyaç ve borçalrının dışında nisab miktarı malı olan kimse bunu altın değeri üzerinden hesaplayıp verebilir. Buda her 80 gr’da 2 gr altın verilmek suretiyle olur.

Bir kimsenin zekatla yükümlü olması için hür, ergin, müslüman olması; borçlarının ve aslî ihtiyaçlarının dışında yıllanmış nisap miktarı mala sahip bulunması gerekir. Zekâta tabi olan nakit para ve malların çeşidine göre nisap miktarları da farklıdır. Kendilerine zekât gereken mallar beş sınıftır. Nakitler; altın, gümüş ve nakit paralar bu sınıfa girer. Madenler ve defineler; ticaret malları; tarım ürünleri ve meyveler; çoğunluğa göre evcil sâime hayvanlar; Mâlikîlere göre ayrıca yılın yarıdan fazlasında ağılda beslenen hayvanlar. Bu malların kişiyi zekat yükümlüsü kılan nisapları şöyledir:

Okudunuz mu?  Kuranı kerimin önemi ile ilgili hadisler

a. Nakitler. Altın, gümüş ve nakit paralar. Altının nisabı, yirmi miskal veya yirmi dinar altındır. Dinar, miskal’in sikkeli (madrûb) hâli olup, şer’î ölçüye göre yaklaşık 4 gram, örfî ölçüye göre ise 4,8 gram altındır. Gümüşün nisabı 200 dirhem gümüş olup; şer’î dirhem ölçüsüne göre 560 gram, örfi ölçüye göre ise 640 gram aşırlığındaki gümüştür. Altın veya gümüşün zekâta tabi olması için para, süs eşyası, kap-kacak şeklinde bulunmaları sonucu etkilemez. Kâğıt veya madeni paraların nisabı da altına göre hesaplanır. Çünkü muâmelelerde asıl olan altındır. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s) devrinde ve Mekke halkı arasında paranın esası altın idi. Diyet miktarında da altın ölçü alınır. Para mübâdelesi yapanlar, her beldede mahallî rayiç para için, altın fiyatlarına göre işlem yaparlar. Başka bir deyimle, değişik cins nakit paraların satın alma gücünü belirlerken daima altını dikkate alırlar (İbnül-Hümâm, Fethul-Kadîr, I, 519-525; İbn Âbidîn, Reddül-Muhtâr, II, 36-38; el-Meydânî, el-Lübâb, I, 148 vd.; eş-Şîrâzî, el-Mühezzeb, I, 157 vd.; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 1-16; ez-Zühaylî, el-Fıkhul-İslâmî ve Edilletuh, II, 759).

Okudunuz mu?  Sevdiğim kızı çok samimi olduğum arkadaşta seviyor?

Şâmil İA


Cevap: Zekat nedir? Nasıl yapılır? Niyeti Nasıldır? Nasıl hesaplanır?

arifselim
Özellikle de şafii ve hanefilerde zekat ve fitre verilirken o anda o ibadete kalben niyet edilmiş olma şartı vardır. Bir mal verildikten sonra o şeye zekat veya fitreye niyet edilmez.

Ancak niyetin yeri ise kalptir. Yani kalbi ile ben şu zekatımı veya şu fitremi veriyorum demesi bir niyet olarak yeterlidir. Zekat için edilmesi gereken başka özel bir niyet şekli yoktur. Yani önemli olan kalbinden Allah rızası için zekatını vermeye niyet etmesidir.

Okudunuz mu?  Koca Karısının Sütünü Emerse Günahmı

Cevap: Zekat nedir? Nasıl yapılır? Niyeti Nasıldır? Nasıl hesaplanır?

betül
zekat neden verilir ? cevabını söyler misiniz


@hmet
Zekatın verilme nedeni
Zekat, Allahın emri olduğu için verilir, başka hiç bir amaç yok.
Allahın emrini tutup zekatını çıkardığımızda hem Allahın rızasını kazanmış hemde cenneti hak etmi oluruz.

Okudunuz mu?  Manevi temizlik ne demektir?

Kayıtsız Üye
Selamın aleykum kardeşim RABBIM Bizler malınızın hayrını ve bilmeyerek haram bulaşmış malımızın temizlenmesi hususunda farz kıldı … Yani yine bizim için


zekat nasıl yapılır, zekat nedir nasıl yapılır, zekat nedir

Bu kategoride yer alan Ablanın bedduası tutar mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zekat nedir? Nasıl yapılır? Niyeti Nasıldır? Nasıl hesaplanır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.