Anasayfa
9 Ağustos 2021, 3:04

Cinlerden Allaha sığınmak için “destur” dememiz mi gerekir?

Cinlerden Allah’a sığınmak için destur dememiz mi gerekir?

DangeR
Soru: Çocukluğumdan beri anlamını bilmeden söylediğim destur kelimesinin anlamı merak ettim, araştırdım. İzin, müsade vb. anlamları varmış. Peki, bizler tuvalete girdiğimizde, herhangi bir yere ekmek kırıntısı döküldüğünde, bilmeden ezildiğinde veya herhangi bir yere sıcak su dökerken cin vs. gibi varlıkların bize zarar vermemeleri, musallat olmamaları için destur diyoruz. Peki, biz bu durumda onlardan müsaade/izin mi almış oluyoruz?

Cevap:
Bu gibi durumlarda destur denilmesi gerektiğine dair kaynaklarımızda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Peygamberimiz sallAllahu aleyhi ve sellem tuvalete girerken, gece yatarken ve diğer zamanlarda cinlerin şerrinden euzu… çeker, Felak ve Nâs surelerini okuyarak Allah’a sığınırdı. Bununla ilgili rivayetler şöyledir:
Resulullah sallAllahu aleyhi ve sellem cinlerden ve insanın göz (değmesi)’nden (çeşitli dualar okuyarak) Allah’a sığınırdı. Muavvizateyn (Felak ve Nâs sureleri) nazil olunca bu iki sureyi esas aldı, diğerlerini terk etti. (Tirmizi, Tıbb, 16; İbn Mace, Tıbb 33)
Âişe radıyallâhu anhâ anlatıyor: Peygamber aleyhissalâtu vesselâm her gece yatağına girdiği zaman, ellerine üfleyip Muavvizeteyn’i ve Kul huvAllahu ahad’i okur, ellerini yüzüne ve vücuduna sürer ve bunu üç kere tekrar ederdi. Hastalandığı zaman aynı şeyi benim kendisine yapmamı emrederdi. (Buhari Fedâilu’l-Kur’ân 14, Tıbb, 39, Daavat 12; Müslim, Selâm 50; Tirmizi, Daavât 21; Ebu Dâvud, Tıbb 19)
Enes b. Mâlik radıyAllahu anhtan rivâyete göre, Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem tuvalete girmek istediğinde şöyle derdi:
Allah’ım erkek ve dişi tüm şeytanlardan ve tüm pisliklerden sana sığınırım. (Buhârî, Vudu’, 9, Daavat, 14; Müslim, Hayz, 122- (375); Ebu Davud, Taharet, 3; Tirmizi, Taharet, 4; Nesâî, Tahâret, 17; İbn Mâce, Tahâret, 9; Ahmed b. Hanbel, 3/99, 101)

S.vakfı


Cevap: Cinlerden Allah’a sığınmak için “destur” dememiz mi gerekir?

ZİREGÜL
desturun bu şekilde kullanıldığını zannetmiyorum genellikle osmanlı zamanında söylenmiş ve padişahlara büyüklere hürmeten uyarılma sözü gibi birşey

Bu kategoride yer alan Köpek Pis Midir? Köpeğin islam dinindeki yeri nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cinlerden Allaha sığınmak için “destur” dememiz mi gerekir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.