Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:32
missa1
Abone

Zekat nasıl verilmelidir

Zekat nasıl verilmelidir

Kayıtsız Üye
Zekat nasıl verilmelidir lütfen uzun bir cevap olsun İslamda Zekatın nasıl verilmesi gerekmektedir ?


Cevap: zekat nasıl verilmelidir

Desert Rose
Zekat nedir?
Sözlükte artma, çoğalma, temizlik, bereket, iyi hal ve övgü anlamlarına gelen zekât, dinî bir terim olarak, belirli bir malın bir kısmının Allâh rızası için muayyen kişilere verilmesi demektir.
Malî ibadetlerden biri olan zekat, İslâm’ın beş temel esasından olup, hicretin ikinci yılında Medine’de farz kılınmıştır. Kur’an-ı Kerim’de Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin… (Bakara, 2/43, 110; Hac, 22/78; Nur, 24/56; Mücadele, 58/13; Müzzemmil, 73/20); Onların mallarından, kendilerini temizleyeceğin, arıtıp yücelteceğin bir sadaka al ve onlar için dua et; çünkü senin duan onlara huzur verir. Allah işitendir, bilendir. (Tevbe, 9/103) buyrulmaktadır.

Okudunuz mu?  Su içme adabı ile ilgili hadisler

Zekat kimlere farzdır?
Bir kimsenin zekât vermekle mükellef olması için Müslüman, hür, akıllı, buluğ çağına erişmiş olması; borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı, yani kazanç sağlayıcı nitelikte nisap miktarı mala sahip olması gerekir.

Zekat vermenin belirli bir zamanı var mıdır?
Zekat vermenin belli bir zamanı olmayıp, farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir ayı veya Ramazanı beklemeye gerek yoktur. Ancak, zekat vermekle yükümlü olanların, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekatlarını vermeleri uygun olur.

Okudunuz mu?  Hayale dayalı hikaye-roman yazmak caiz midir?

Zekat kimlere verilir?
Zekat ve fitrenin kimlere verilebileceği Kur’an-ı Kerim’de belirlenmiştir (Tevbe Sûresi, 60). Bunlar; fakirler, düşkünler, esaretten kurtulacaklar, borçlu düşenler, Allâh yolunda cihada koyulanlar, yolda kalmış olanlar, zekat toplamakla görevlendirilen memurlar ve müellefe-i kulûb adı verilen, kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen yeni Müslüman olmuş kimselerdir

Okudunuz mu?  Haset ile ilgili ayet

Zekat Kimlere Verilmez?
Zekat ve fitrenin, Tevbe sûresinin 60. ayetinde sayılanlar dışında kalan kişi ve kuruluşlara verilmesi caiz değildir. Ayrıca zekat verilecek kişi, bu şartları taşısa bile;
1) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına,
2) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına,
3) Müslüman olmayanlara,
4) Karı-koca birbirlerine,
Zekat veremez..

Okudunuz mu?  Siyer-i nebi kitabının özetini istiyorum

Cevap: Zekat nasıl verilmelidir

Kayıtsız Üye
merhaba
benim zekatla ilgili sorum zekat verirken verdiğimiz kişiye zekat parası demelimiyiz yoksa okul harçlıgı yaparsın diyerek vermek yanlışmıdır. verdiğim kişi paranın fazla olmasından dolayı yarısını da ben sana hediye ettim diyip geri verirse verdiğim zekat kabul olur mu

Okudunuz mu?  Sevdiğim kişi ile evlenmek istiyorum ama babam izin vermiyor

teşekkürler


Cevap: Zekat nasıl verilmelidir

imam
zekat nasıl verilir kısaca

Zekat verdiğiniz kişiye zekat olduğunu söylemek zorunda değilsiniz ama size geri verirse almayın


Kayıtsız Üye
Fitre verirken üç defa aldın kabul ettinmi diye sorulurmu


afsarbeyi
Böyle bir soru fitreyi alacak kişiye ancak hakaret olur. fitreni sessiz sedasız utandırmadan vereceksin. Ne olduğunu da alan kişinin bilmesine gerek yok.

Okudunuz mu?  Geçici dövme abdest geçirir mi?

Kayıtsız Üye
S.a admin zekat verırken mulkun degerınden mi yoksa heryıl mülkün getırdıgı kazançtan yani kırasındanmı hesaplanı


arifselim
Aleykum selam. Bahsettiğin mülk eğer kira ile gelir getiren bir mülk ise, bundan elde ettiğin kirası üzerinden zekat vermelisin. Bu kiraların üzerinden bir sene geçince zekat vermek farz olur.

Okudunuz mu?  Üzerimizde taşınacak nazar duası

Kayıtsız Üye
Merhaba evde biriktirdigim paranin bir yil sonra zekatini verdim.bi sonraki yil artmadi param ayni kaldi.yani miktari degismedi.yine zekat vermelimiyim?


arifselim
Merhaba. Eğer paran zekat nisabında ise, her sene artmasa bile zekat düşer. Hatta geçen senden daha aşağı düşse azalsa bile yinede zekatı veirlmelidir. Yeter ki nisap miktarı altına düşmesin.

Okudunuz mu?  Terk edildim çok acı çekiyorum

Kayıtsız Üye
Benim elimde dolar Euro ve belli miktar altın var. Geçen sene bunların zekatını verdim. 2018 den itibaren yeni birikimlerin oldu ben ne kadar zekât vercem


mum
Yeni birikimleri de eski birikimlere katın ve 40/1’ini zekat olarak fakirlere verin. (kırkta bir)
Eski ile yeni mallar beraber hesaplanırlar

Okudunuz mu?  İkindi namazında müezzinlik nasıl yapılır?

zekat nasıl verilir, zekat nasıl verilmeli, zekat nasıl verilir

Bu kategoride yer alan İslami İlimleri öğrenmek için hangi kitapları okumalıyız? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zekat nasıl verilmelidir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.