Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:20
missa8
Abone

Edebiyatta nazım ve nesir arasındaki fark nedir?

Edebiyatta nazım ve nesir arasındaki fark nedir?

Kayıtsız Üye
nazım ve nesir arasındaki fark


Cevap: Edebiyatta nazım ve nesir arasındaki fark nedir?

Muhasibi
Yabancı unsurlar bakımından bilgicik.com/yazi/osmanlica-nedir/Osmanlıca‘nın ilk devresinde nazım ve nesir dili aşağı yukarı birbirine yakındır. yabancı unsurlar her ikisinde de çoğalmıştır. Daha çok nazım dilinde görülen terkipler, eski basitliğini muhafaza etmekle beraber bu devirde henüz fazla zincirleme hâlinde değildir.
Umumiyetle nesir dili, nazım diline göre daha sade bir durumdadır. Fakat nazım dili pek değişmediği hâlde nesir dili gittikçe
ağırlaşmaktadır devrenin sonlarında bu gidiş hızlanmış ve nesir dili nazım diline göre çok ağır bir dil hâline gelmiştir.

bilgicik.com/yazi/osmanlica-nedir/
Osmanlıca
‘nın en koyu devri olan ikinci devrede ise bu koyuluk hem nazımda, hem nesirde görülür. Fakat nesirde çok aşırı bir durumdadır. Nazım dili ise eskiye göre o kadar ağırlaşmamış ve nesir dilinin yanında oldukça sade kalmıştır. Nazım dilinde eski basit terkipler yerini üçüzlü. dördüzlü ve daha geniş zincirleme terkiplere bırakmış nesirde ise ağırlık ve koyuluk içinden çıkılmaz bir hâle gelmiş, bilhassa edebî nesir bilgicik.com/yazi/turkcenin-tarihi-gelisimi-muharrem-ergin/Türkçe olmaktan büsbütün çıkmıştır. Üçüncü devrede ise nazım ve nesir dili birbirine yine yakındır ve her ikisinde de nisbî bir sadeliğe gidiş vardır.

Bu gidiş devre boyunca nesirde daha süratli olmuş, nazımda ise, koyubilgicik.com/yazi/osmanlica-nedir/Osmanlıca devrinde divan şiirinde de tek tük olarak görülebilen sade örnekler gittikçe artmakla beraber, bol yabancı unsurlu ve terkipli dilden kurtulmak daha güç olmuştur Devre bittikten sonra sonra da bilgicik.com/yazi/osmanlica-nedir/Osmanlıca‘nın Türkiyebilgicik.com/yazi/turkcenin-tarihi-gelisimi-muharrem-ergin/Türkçe‘si içine taşmaları daha çok nazım dilinde olmuş ve daha sonra tarihî hatıra olarak verilen tek tük bilgicik.com/yazi/osmanlica-nedir/Osmanlıca örnekler de hep nazım sahasında kalmıştır. Bu arada bilgicik.com/yazi/turkcenin-tarihi-gelisimi-muharrem-ergin/Türkçe‘nin yakasını en geç bırakan eski dilin resmî muhaberede ve mevzuatta kullanılan köhne nesir dili olduğunu da unutmamak lâzımdır. bilgicik.com/yazi/turkcenin-tarihi-gelisimi-muharrem-ergin/Türkçe bugün bile yakasını bu kırtasiye dilinden tamamıyla kurtaramamıştır. Fakat bu, adî nesrin her devirde ağır olan çok hususî bir koludur ve umumî nesir diline ayak uyduramamasının fazla bir kıymeti yoktur.
bilgicik.com/yazi/osmanlica-nedir/
Osman
bilgicik.com/yazi/osmanlica-nedir/lı canın nazım ve nesir dili asıl, yabancı unsurlar bakımından değil, cümle yapısı bakımından birbirinden çok farklı bir durumdadır. Divan şiirinde mânânın bir beyitte tamamlanması, bir beyit dışına taşmaması kaidesi turkoloji.bilgicik.com/etiket/Turk/Türkcümlesinin yapısı için çok hayırlı olmuştur. Zira mânânın bir beyitle tamamlanması demek, bir beytin hiç değilse bir cümle olması, bir cümlenin en çok bir beyit uzunluğunda bulunması demektir. Gerçekten divan şiirinde her beyit en çok bir cümleden, birçok defa da birden fazla cümleden müteşekkil olmuştur. Bu suretle bilgicik.com/yazi/osmanli-imparatorlugu-1bolum/Osmanlı şiirinde cümleler daima kısa, unsurları sade ve yerli yerinde turkoloji.bilgicik.com/etiket/Turk/Türk cümleleri olarak kalmış, nazım dilinde bilgicik.com/yazi/turkcenin-tarihi-gelisimi-muharrem-ergin/Türkçe cümle yapısıbilgicik.com/yazi/turkcenin-tarihi-gelisimi-muharrem-ergin/Türkçe‘nin bütün tarihi boyunca hiç değişmemiş bulunan normal karakterlerini muhafaza etmiştir.

alıntı

Okudunuz mu?  Hayvanlar Ahirette Nerde Olacak

nazım ve nesir arasında ne bakımdan fark vardır

Bu kategoride yer alan İlmin ve kitap okumanın önemiyle ilgili hutbe başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Edebiyatta nazım ve nesir arasındaki fark nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.