Anasayfa
8 Eylül 2022, 1:20
sizden6
Abone

Mevlana neden dönüyormuş, çok merak ettim?

Mevlana neden dönüyormuş, çok merak ettim?

Zeineb
Esselamun Aleyküm dostlar.
Aklıma kaç gündür takılıp duruyor, neden dönüyormuş merak edip sizlere sorayım dedim. İnternette bakındım ama alaya alınmış sözler buldum. Açıklama getirirseniz sevinirim. 🙂


Cevap: Mevlana neden dönüyormuş, çok merak ettim?

Hud112
İşin hakikatini ben de merak ederim. Ben de bu başlığı takip edeyim inş.


Cevap: Mevlana neden dönüyormuş, çok merak ettim?

yaseydi
Mevlevîlik deyince ilk akla gelen semâ’, lügatte işitmek mânâsındadır. Terim olarak, mûsikî nağmelerin dinlerken vecde gelip hareket etmek, kendinden geçip dönmektir. Hz.Mevlânâ zamanında belli bir nizâma bağlı kalmaksızın dînî ve tasavvûfî bir coşkunluk vesîlesiyle icrâ edilen sema’, sonradan Sultan Veled ve Ulu Ârif Çelebi zamanından başlayarak Pîr Âdil Çelebi zamanına kadar tam bir disiplin içine alınmış, sıkı bir nizâma bağlanmış; icrâsı öğrenilir ve öğretilir olmuştur

Okudunuz mu?  Doğum yapmanın fazileti ve doğum yapan kadına sevap verilir mi?

Sema’, sembolik olarak, kâinatın oluşumunu, insanın âlemde dirilişini, Yüce Yaratıcı’ya olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip "İnsan- ı Kâmil” e doğru yönelişini ifâde eder.

Sema’ eden canlara Sema’zen denilmiştir.

Mevlevilikte dönmek tabiri yoktur. Mevleviler Sema’ eder. Her tarikatın zikir ederken (Allah’ı anarken) kendilerine özgü bürhanları vardır. Mevleviliğin de bürhanı Sema’ dır.

Okudunuz mu?  Babam evin huzurunu bozuyor anneme iftira atıyor.

Sema’ ederken başınız dönmüyormu?

Sema’ belli kuralları ve teknik eğitimi olan bir zikir şeklidir. Sema eğitimi alırken vücudu yavaş yavaş belli eğitimlerle hazırlayarak baş dönmesi ortadan kalkar.
Sema’ ederken ne hissediyorsunuz?
Sema’ ederken semazen her çarh’da Allah ismini (ism-i celal) okur. Ve her selamın anlamlarını düşünerek bir vecd içinde Allah’ı anar. Bir de mühim olan şuursuzca dönmek değil, Sema’ ederken Allah’ı düşünmektir. Bu sayede Allah’ın sevgisini kazanmaktır. Hissettiklerimize gelince anlatılacak veya yazılamıyacak kadar bir duygu selidir.
Hz. Mevlana Sema’ etmiş mi?
Sema’, Hz. Mevlana’dan çok önceleri de islam toplumlarında bilinmektedir. Hz.Mevlânâ zamanında belli bir nizâma bağlı kalmaksızın dînî ve tasavvûfî bir coşkunluk vesîlesiyle icrâ edilen sema’, sonradan Sultan Veled ve Ulu Ârif Çelebi zamanından başlayarak Pîr Âdil Çelebi zamanına kadar tam bir disiplin içine alınmış, sıkı bir nizâma bağlanmış; icrâsı öğrenilir ve öğretilir olmuştur
Kıyafetlerinizin anlamları nelerdir?
Siyah hırka kabiri toprağı, Tennure saflığı ve kefeni, sikke ise tevhidi ve mezar taşını ifade eder.
Post’ta oturan kişi kim?
Kırmızı Post’a oturan kişiye Postnişin denir. Hz. Mevlana’nın makamını temsil eder. Herkesin oturması uygun değildir.
Postnişin’in başındaki Destarın anlamı nedir?
Sarık kelimesinin Farsça karşılığı Destar’dır. Sarık sarmak Hz. Peygamber’in sünnetidir. Mevlevilerde Destar sarmak, Şeyhlerin ve Halifelerin hakkıdır. Şeyh, seyyid ise; yani Hz. Muhammed’in soyundansa yeşil, değilse beyaz destar sarar. Halifeler ve Çelebiler, dühani, yani bakılınca siyah görünecek derecede mor destar sararlar. Çelebiler, destarı, alttan sikke görünmeyecek tarzda sarar, çelebi olmayanların destarlarının alt tarafından sikkeleri görünür.

Okudunuz mu?  Bıktım vAllahi bıktım rüyalanmaktan

Mevlevi dervişinin hırkası kabridir, sikkesi de mezar taşı. Otururken ölmüş sayılan derviş, adeta bir sur sesini duyup dirilir ve Devr-i velediye başlar. Bu bakımdan Devr-i Veledi ölümden sonra dirilmeye benzer. Semahaneyi ikiye böldüğü kabul edilen hatt-ı istivâa, bu çizginin sağ tarafı zahir alemi ve sol tarafı da batın alemidir. Bu devirler, şeyh denilen mânevî terbiyecinin rehberliğinde Mutlak Hakîkat’i "İlm-el Yakîn” olarak bilişi, "Ayn-el Yakîn” olarak görüşü, "Hakk-al Yakîn” olarak da O’na erişi sembolize eder.
Yapılan bu 4 selamın anlamı nedir?
I.Selâm, insanın kendi kulluğunu idrâk etmesidir.

Okudunuz mu?  Gusül abdestinden sonra akla gelen vesvese yüzünden bir daha abdest almak şartmı

II.Selâm, Allah’ın büyüklüğü ve kudreti karşısında hayranlık duymayı ifâde eder.

III.Selâm bu hayranlık duygusunun aşka dönüşmesidir.

IV.Selâm ise insanın yaratılıştaki vazîfesine yani kulluğa dönüşüdür. Çünkü İslâm’ da en yüce makam, kulluktur.


Cevap: Mevlana neden dönüyormuş, çok merak ettim?

Zeineb
Allah razı olsun inşaAllah, merakımı giderdiğiniz için.

Okudunuz mu?  Namaz kılarken Allah lafzını görmek

yaseydi
Rica ederim,Allah sizden de razı olsun.


Kayıtsız Üye
Mevlana kesintisiz 36 saat boyunca dönmüştür … insanlar onun bir deli olduğunu düşündüler ama 36 saat sonra düştüğünde başına toplanan meraklılar yüzünde taşıdığı ifade ışık mutluluktu … Mevlana dönme seansı bir tür meditasyondur . Meditasyon eskiden çok yaygındı fakat mevlana bunu kendi tarzıyla oluşturdu . Bugün dünyada meditasyonun en çok yaygın olduğu asya da başta hindistan da bugün bile mevlana onlar için örnek bir model ve çok değerli bir şahsiyet olarak büyük bir saygı gösteriyorlar . Bunu yapanlar çeşitli dinlerden insanlardır . Mevlana seması evrenseldir hiç bir din adı altında yapılmamıştır ki zaten öyle bir kanıtta yoktur ..

Okudunuz mu?  Kadın erkek karışık düğünlere katılabilir mi

Şems
S. A hz Mevlana neden donuyordu onun manevi hocası semş ona en son dersini giderken verdi hz Mevlana dısarı cıktı gında, şems yoktu gok yuzune bakarak dönmeye, basladı anladıki, dünya bile donerek, Allah’a zikir edıyor


mevlana neden dönüyormuş, mevlana niye dönüyormuş, mevlana neden dönüyormus

Bu kategoride yer alan Kapanmak istiyorum ama nefsimi yenemiyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mevlana neden dönüyormuş, çok merak ettim? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.