Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:15
sizden96
Abone

Müslüman olmayanın arkasından konuşmak gıybet olur mu?

Müslüman olmayanın arkasından konuşmak gıybet olur mu?

cıvanmert
Müslüman olmayanın arkasından konuşmak gıybet olur mu?


Cevap: Müslüman olmayanın arkasından konuşmak gıybet olur mu?

Fetva Meclisi
Müslümanın gıybetini yapmak haramdır. Bu kesindir. Ancak, Müslüman olmayana gelince durum ikiye ayrılır:
1- Harp halinde olduğumuz gayr-i müslim
2- Sulh halinde olduğumuz gayr-i müslim (Şu andaki Hıristiyan ve Yahudiler gibi.)
Harp halinde iken kafirlerin gıybetini yapmak haram değildir. Onların kötülenmesi, harbin lehimize gelişmesi için gereklidir. Bunda günah söz konusu olmaz. Ancak, sulh halinde olduğumuz bu günkü gayr-i müslimlerin durumu aynı değildir. Onların gıybetini yapmak (şahısları ile sıfatlarını ayırmak suretiyle) ancak caiz olur. Yani, Allah’ın yarattığı mükemmel bir varlık olarak değil de, bu mükemmel varlığa ilave ettikleri küfürlerinin gıybetini yapmak, küfürden ürkmeyi netice verecek mânada gıybetlerini yapmak caizdir.
Demek ki şahısların değil, sıfatlarının gıybetini yapmak caiz olur. Maksat, şahıslarının gıybeti olmayıp, inançlarındaki yanlışlıklarının kötülüğünü anlatmak olduğundan mahzur bulunmadığını, Gazali’nin fetvalarından öğrenmekteyiz.
Müslümanların içinde bulunan azınlıklara gelince: Bunların bütün durumları Müslümanlar gibi İslamın teminatı altındadır. Yüce İslam’ın adaleti, himayesine aldığı bu zımmilerin gıybetini caiz görmez. Verdiği teminatın zedelenmesine müsaade etmez. Bunların dışındaki dedikodular haramdır. Gıybetleri yapılmışsa helallik dilemek gerekir.


Yorum: Müslüman olmayanın arkasından konuşmak gıybet olur mu?

Şem’a
Gıybet ile ilgili ayette kardeşlerinizin etini yemeyin yani gıybetini yapmayın buyrulsa da ğıybet yasağı geneldir ve kim olursa olsun başkasının hakkında olumsuz konuşulmaz.

Okudunuz mu?  Sakalı kökten zaruretsiz kazımak haram mıdır?

kafirin arkasından konuşmak, kafirlerin arkasından konuşmak, MÜSLÜMAN VEYA GAYRİMÜSLİM ARKASINDAN KONUŞMA

Bu kategoride yer alan Dini kız isimleri arıyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Müslüman olmayanın arkasından konuşmak gıybet olur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.