Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:11

Factoring şirketleri ile işlem yapmak caiz midir?

Factoring şirketleri ile işlem yapmak caiz midir?

DangeR
Soru: Şirketimiz dış ticaretle iştigal ediyor, kurulduğu günden bugüne kadar kendi öz sermayesi ile ticaretine devam etmiştir. Sürekli çalıştığımız müşterilerimiz bizden çek ile mal almaktadırlar. Fakat gelinen noktada çekleri vadesinden önce katılım bankaları teminat alarak karşılığında teminat mektubu veya malı almamızı sağlayacak murabaha yapamamaktadırlar. Sebep olarak da çekin en fazla %20’lik kısmını teminat sayabildiklerini söylemektedirler. Dolayısıyla vadesinin gelmesini beklemek zorundayız ve bu durum bizim müşterimizin başkasına gitmesini sağlamaktadır. Factoring şirketi ise aynı çeki veya alacağımızı temlik etmemizi ve temliği teminat alarak bize mal almamız için komisyon oranını düşerek finans sağlamak istiyor. Bunu yaparken de mal sattığımız şirket eğer batar ve ödeyemez durumda kalırsa alacağımızı temlik aldığı için riski de kendi üstüne almış olacağını yani bizim bu işten zararlı çıkmayacağımızı ifade ediyor. Factoring ile bu şekilde çalışmamız caiz midir? Değilse ne şekilde bir anlaşma sağlamalıyız?

Okudunuz mu?  Müzik dinlemenin hükmü nedir?

Cevap:
Bahsettiğiniz uygulamada factoring şirketinin size sağladığı imkân, kredi kartı sahiplerine bankaların sağladığı imkân gibidir. Bunun ondan iki farkı vardır:
1- Kredi kartı sahibi, 100 liralık alış-veriş yapmışsa bankaya 100 lira öder. Bankanın alacağı komisyonu satıcıya o ödemesi gerekirken oluşan teamül gereği onu satıcılar üstlenmektedir. Ama siz o komisyonu her halükarda factoring şirketine ödüyorsunuz. Bu, işlemin özünü etkilemez.
2- Sizin asıl farkınız, gününden önce temlik ettiğiniz alacakların, o gün factoring şirketi tarafından tahsil edilmesi ve borcunuzun o paradan ödenmesidir. Size borçlu olan kişi, borcunu ödemese dahi şirketin size rücû etmemesi, borçluya kefil olduğunu gösterir. Onun aldığı komisyon ise size hem mal satan ve hem de borçlu olan kişilerle ilişkileri yürütmesi karşılığında hak ettiği ücrettir.

Okudunuz mu?  Zina yapan kadın tevbe ederse, tevbesi kabul olur mu?"

S.vakfı


Cevap: Factoring şirketleri ile işlem yapmak caiz midir?

imamhatipli42
Factoring şirketlerinin çalşıma alanlarının büyük bölümü resmi çek kırma işlemi yapmaktadır ki bu da caiz değildir.
Faktoring Şirketi = Resmi tefeci

Bu kategoride yer alan Dinen kadının çalışmasında bir sakınca var mıdır? Erkeklerin içinde yanyana çalışması dinen caiz midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Factoring şirketleri ile işlem yapmak caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.