Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:42

Borçlu olarak ölen kişinin borçlarını ailesi mi ödemek zorundadır?

Borçlu olarak ölen kişinin borçlarını ailesi mi ödemek zorundadır?

DangeR
Soru: Eşim inşaat mühendisi idi. Bir trafik kazası sonucunda hayatını kaybetti. Dolayısıyla yarım kalan projeleri var. Bazı müşterilerinden proje bedelini almış, teslim edemedi. Bazı müşterilerine de teslim etmişti fakat ücretini alamadı. Eşimin biz evlenmeden öncesinden de bir takım borçları varmış, ben vefatından sonra öğrendim. Birinci sorum: Vefatından dolayı eşimin üzerinde kul hakkı kalır mı? İkinci sorum: Eşimin babasının mal varlığı olmasına karşın redd-i miras yapacaklarını öğrendim. Dinen bu durumda onlar borcu ödemekten kurtulabilirler mi? Böyle bir hakları var mı? Üçüncü sorum: Ben eşimin sağlığında bütün altınlarımı eşime vermiştim. Dolayısıyla benim şu anda eşimin üzerinde kul hakkı kalacaksa yapabileceğim ne var? Ben öğretmenim ve maaşımın yarısını bile ayırsam emekli oluncaya kadar yine eşimin borcunu kapatamayacağım.

Okudunuz mu?  Midye yemek haram mı?

Cevap:
Birinci sorunuzun cevabı: Eşiniz vefat etmekle borçlarından kurtulamaz. Mevcut mal varlığı, alacaklılar arasında paylaştırılır. Mesela 10 kişiye 100 lira borcu var, mirası elli lira ise her alacaklı, ancak alacağının yarısını alır. Bundan başka bir talebi olamaz.
İkinci sorunuzun cevabı: Kimse kimsenin borcunu ödemek zorunda değildir. Borç, miras olarak intikal etmez. Bu sebeple ne eşinizin babası ne de siz, onun borcundan sorumlu olmazsınız. Ancak Türkiye’de yürürlükte bulunan kanuna göre redd-i mirasta bulunmazsanız borçlar size intikal eder ve onları ödemek zorunda kalırsınız. Bu sebeple eşinizin ailesinin redd-i mirasta bulunması doğru olur. Siz de öyle yapabilirsiniz.
Üçüncü sorunuzun cevabı: Bütün altınlarınızı eşinize hediye ettiyseniz yapacak bir şey yok. Borç olarak verdiyseniz siz de alacaklılardan sayılırsınız. Alacağınızı bağışladığınız takdirde eşiniz size olan borcundan kurtulur, siz de onun sevabını alırsınız.

Okudunuz mu?  Erkek çocuklara Bedirhan ismini koymakta bir sakınca var mıdır?

S.vakfı


Cevap: Borçlu olarak ölen kişinin borçlarını ailesi mi ödemek zorundadır?

AKBİLE
ölümün nezaman geleceği hiç belli olmaz borca sadık kalınıp biran önce ödenmesi gerekir öldükten sonrada yakın akraba ve ailesine büyük sıkıntı olacaktır


borç miras kalır mı

Bu kategoride yer alan Mirasta arsa/tarla paylaşımı nasıl olmalıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Borçlu olarak ölen kişinin borçlarını ailesi mi ödemek zorundadır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.