Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:49
Ahlak
Yönetici

Anne ve Babaya Âsi Olmak

Anne ve Babaya Âsi Olmak

elif07
Dinimiz, Müslüman’ın bütün görevlerini iki maddede özetlemiştir.
Birisi, yalnız Allah’a ibadet etmek, diğeri de O’nun yaratıklarına şefkat ve merhamet göstermektir.

Yaratıklar içinde öncelik, anne ve babaya verilmiş, onlara itaat edilmesi emredilmiştir. Çünkü insanı yaratan Allah ‘tır. Anne ve baba dediğimiz "ebeveyn" de onun dünyaya gelmesine sebeptirler. Ayrıca onu yetiştirip terbiye edilmesini ve topluma yararlı bir insan haline gelmesini sağlayan kişilerdir. Bu uğurda her türlü fedakarlığa, bir karşılık beklemeden seve seve katlanan onlardır.

Bu itibarla insan, önce kendisini yoktan var eden Allah’a ibadet etmek, sonra da onun var olmasının sebebi olan anne ve babasına itaat etmekle yükümlüdür. Bu husus Kur’an-ı Kerim ‘de (İsra, 17/23) ve hadis-i şeriflerde (Buharî Cihat, 1; Müslim, İman, 36) böylece bildirilmiştir.

İşte bunun içindir ki, dinimiz anne ve babaya saygısız davranmayı ve âsi olmayı yasaklamış ve bunu büyük günahlardan saymıştır.

Peygamberimiz:
"Büyük günahlar, Allah’a ortak koşmak, anne ve babaya isyan etmek, adam öldürmek ve yalan yere yemin etmektir."Buharî,Eyman,16 buyurmuştur.

Allah Teâlâ, insanların işledikleri günahlardan, dilediklerinin cezasını ahirete erteleyeceğini, yalnız anne ve babaya yapılan saygısızlığın cezasını ölmeden önce de dünyada sahibine vereceğini, Peygamberimize bildirmişlerdir.

Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır:
"Üç duâ var, bunların kabul olunacağında şüphe yoktur; mazlumun – haksızlığa uğramış olanın- duası, misafirin duası, anne ve babanın çocuklarına olan duaları." Tirmizî,Birr,7
"Üç şey vardır ki, bunlar ile yapılan amelin faydası olmaz: Allah’a şirk koşmak, anne ve babaya âsi olmak ve savaştan kaçmaktır."Et-Tergib ve’t-Terhib,C.3,S.328çBeyrut,1968(Hadisi,Taberânî rivâyet etmiştir.)

Okudunuz mu?  Kibirden Nasıl Kurtuluruz?

Anne ve babaya, özellikle yaşlandıklarında yapılacak hizmet ve itaat, kişinin cennete girmeyi hak etmesine, aksi ise cenneti kaybetmesine sebeptir. Nitekim Peygamberimiz:
– Burnu sürtülsün (yani rezil ve rüsvay olsun), yine burnu sürtülsün, yine burnu sürtülsün, buyurunca;
– Kimin, ey Allah’ın Resûlü? diye soruldu. Peygamberimiz:
– Anne, babasından birinin veya ikisinin ihtiyarlıklarına yetişip de sonra cennete giremeyenin" buyurdu.Müslim,Birr,3
Anne ve babaya yapılan saygısızlıkla ilgili Peygamberimizin daha pek çok uyarıları vardır.
Sonuç olarak şu hadis-i şerifte konuyu bitirelim:
"Allah’ın rızası, anne ve babanın rızasındadır. Allah’ın gazabı anne ve babanın gazabındadır."Tirmizî,Birr,3


Cevap: Anne ve Babaya Âsi Olmak

TAPUSUZ
İnandığı değerler uğrunda içeri alındığında,Oğlum-kızım böyle şeyler yapmaz,Aklını çelmişler,kandırmışlar diyen degilde,Benim oğlum-kızım inancı gereği bunları yapıyorlar ve haklılar,Allah onların yardımcısıdır diyen Anne -babalarımızın olmasını temenni ederim.Allahında dediği gibi,dinimiz uğrunda bizlerle uğraşmadıkları sürece onlara her türlü fedakarlığı yapalım.


Yanıt: Anne ve Babaya Âsi Olmak

ezlal
yazık bana.asi birisiyim ana babama karşı.varsa yoksa ben.bencilliğin içinde kaybolan ben.bir dediği iki edilmeyen ana babayı bilmeyen ben.utandım yukarıdakii yazıları okurken.ben neyim dedim.beni bu günlere kimin getirdiğinden bihaber yaşayan beni değiştirmeye karar verdim.rabbim sizlerden razı olsun.öyle bir zamanda çıktınız ki karşıma…


Soru: Anne ve Babaya Âsi Olmak

elif07
< yazık bana.asi birisiyim ana babama karşı.varsa yoksa ben.bencilliğin içinde kaybolan ben.bir dediği iki edilmeyen ana babayı bilmeyen ben.utandım yukarıdakii yazıları okurken.ben neyim dedim.beni bu günlere kimin getirdiğinden bihaber yaşayan beni değiştirmeye karar verdim.rabbim sizlerden razı olsun.öyle bir zamanda çıktınız ki karşıma… >
Rabbim sendende razı olsun kardeşim doğruyu bulmana sevindim.Allah yardımcın olsun herdaim..

Okudunuz mu?  Bir Müslümanda Olmaması Gereken Çirkin Bir Haslet: YALAN

fatmac
ellerinize saglik çok güzel bir paylasim ama bazen ana babalarda bizim asi olmamiza sebeb oluyorlar istemiyerek kiriyok onlari bazen atalar adaletsiz davraniyorlar evlatlarina bu konuda ne yapmak gerekiyor bazen anne babayim diye her turlu hakka sahip olduklarini saniyorlar nice masum yuvalar yikiyorlar bu konuda nasıl koruya biliriz yuvalarimizi birbirlerini seven iki es mesala sirf anne baba istemiyor diye ayrilmalarimi gerekiyor soruyorum evlatlarin kendilerini koruma hakki yok mu bu konuda ALLAH HEPIMIZI ASI OLMAKTAN ATALARIMIZA KARSI KORUSUN


ßaran
"Allah’ın rızası, anne ve babanın rızasındadır. Allah’ın gazabı anne ve babanın gazabındadır."Tirmizî,Birr,3

Rabbim Annemin Rızasını Üzerimden Eksik Etmesin Babamda ßenden Razıdır İnşaAllah…

Allah cc Razı Olsun.


mumsema
< Peygamberimiz:
"Büyük günahlar, Allah’a ortak koşmak, anne ve babaya isyan etmek, adam öldürmek ve yalan yere yemin etmektir."Buharî,Eyman,16 buyurmuştur. >

Allah cc, şirke düşmekten ve ana babaya asi olmaktan, yalan söylemekten ve adam öldürmekten tüm ümmeti muhafaza etsin. amin.


Hoca
Anne Babaya Asi Olanlar Cennet Kokusu Alamaz
Peygamber Efendimiz SallAllahu Aleyhi ve Sellem’e gelerek soruldu:
Ya ResulAllah! Acaba anamın hakkını ödeyebildim mi?
Peygamber Efendimiz SallAllahu Aleyhi ve Selem:
Hayır! Seni karnında taşırken çektiği bir sancının, seni doğururken duyduğu tek bir acının karşılığını bile ödemiş değilsin (2) diye cevap verdiler.
Anne ve babasına itaat eden kimseye şu müjdeler vardır:
Bir kimse anne ve babasını kendisinden razı ederek sabahlarsa, onun için Cennetten iki kapı açılır. Akşamlarsa yine iki kapı açılır. Eğer yalnız annesini yahut yalnız babasını razı ederse o zaman bir kapı açılır. Kim de anne ve babasını kızdırarak sabaha kavuşursa onun cehennemden iki kapı açılır. Akşamlarsa (aynı şekilde) yine iki kapı açılır. Eğer yalnız birini öfkelendirmişse sadece bir kapı açılır. Ana babası haksız dahi olsalar, onların gönüllerini kırmamak karşılarında öf bile dememek lazımdır. (3)
Kim anne ve babasına itaat ederse, iyilik ve ikramda bulunursa, kendi evladı da ona itaat eder. Bu konuda bir hadiste şöyle buyurulmuştur:
Siz babalarınıza iyilik ediniz ki, çocuklarınız da size iyilik etsinler! (4)

Okudunuz mu?  Munafıkların Sıfatları (kısaca)

ANNE BABAYA ASİ OLANLAR CENNET KOKUSU ALAMAZ
Anne ve babasına asi olanlar, ne kadar iyiliklerde bulunurlarsa bulunsunlar, cennete girmeleri çok zor olur. Diğer taraftan onlara iyilikte bulunanlar ne kadar kötü amelde bulunurlarsa bulunsunlar, itikadı bir bozukluk içinde değilseler, eğer varsa cehennemdeki cezasını kolay geçer, cennete gider. Bu konuda bir hadiste şöyle buyurulmuştur:
Cennetin kokusu beş yüz yıllık yoldan rahatça alınır. Fakat anne ve babaya asi olanlar ve akraba ile bağı koparanlar bu kokudan mahrum olurlar. Hadisi şerifte buyuruluyor ki:
Cennetin kokusu beş yüz yıllık mesafeden duyulur. Ancak onun kokusunu anne ve babaya asi gelen ile akraba bağını koparan alamaz! (5)
Hazreti Musa Aleyhisselam bir gün Allahu Tealâ’ya münacat ederek şöyle niyazda bulundu:
–Ya Rabbi! Acaba benim cennette arkadaşım kimdir? Allah–u Tealâ Celle Celaluhu:
–Ey Musa! Falan beldeye git, orada bir kasap vardır. İşte senin cennette ki arkadaşın odur, diye cevap verdi.
Bunun üzerine Hazreti Musa Aleyhisselam o beldeye geldi ve tarif edilen kasabın dükkânını buldu. Orada oturup bir müddet kasabın hareketlerini seyretti.
Akşam olunca kasap heybesine bir parça et koyup, dükkânını kapayarak evinin yolunu tuttu. Hazreti Musa Aleyhisselam kasabın yanına yaklaşarak:
–Beni misafirliğe kabul eder misiniz? diye sordu.
Kasap da tebessüm ederek:
–Buyurun, diyerek Musa Aleyhisselam’i evine davet etti.
Eve varınca kasap getirdiği eti kendi eliyle pişirerek çorba yaptı. Sonra evin tavanına asılı olan büyük bir heybeyi aşağıya indirdi ve içinden gayet yaşlı bir kadını çıkardı. Kendi eliyle onu doyurdu, üzerindeki elbiselerini alıp yıkadı ve kuruttuktan sonra onu giydirdi. Sonra tekrar annesini heybeye koyup yerine astı. Tam o sırada kadının dudaklarının kıpırdadığını gördü. Musa Aleyhisselam:
–Bu kadın kimdir? diye sordu.
Kasap da:
–Annemdir, diyerek cevap verdi.
Musa Aleyhisselam:
–Sen onu heybeye koyarken dudakları kıpırdıyordu. Sanki bir şeyler söylüyordu. Acaba ne diyordu?
–O, devamlı olarak şu sözü söyler: Ya Rabbi! Oğlumu cennete Musa’ya arkadaş yap işte bu söylediği söz onun duasıdır.
Bunun üzerine Hazreti Musa Aleyhisselam:
–Sana müjdeler olsun! Ben Musa’yım. Sen de benim cennetteki arkadaşımsın, dedi.
Bir kimse annesinin ayağını öperse, cennetin eşiğini öpmüş gibidir. Bu konuda Peygamber Efendimiz SallAllahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuşlardır:
Kim annesinin ayağını öperse, tıpkı cennetin eşiğini öpmüş gibi olur (6)
Ashab–ı Kiram’dan Alkame adında bir zat vardır. Bu zat bir gün çok ağır hasta oldu. Peygamber Efendimiz SallAllahu Aleyhi ve Sellem Hz. Ali, Hz. Ömer ve Hz. Bilal RadıyAllahu Anhum hazretlerini onu görmeye gönderdiler. Onlar Alkâme’nin yanına vardıklarında bir de ne görsünler: Alkame’nin dili tutulmuş, bir türlü kelime–i şehadet getiremiyor.
Hemen gelerek durumu Resulullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem’e anlattılar. Sahabeler, Alkame’nin durumunu gözden geçirdiklerinde onda bir kusur bulamadılar Daha sonra hanımı yüzünden annesiyle arasının iyi olmadığını öğrendiler. Bunun üzerine Resulullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem Alkame’nin annesine haber gönderdi. Kadın Peygamber Efendimiz’in huzuruna gelince Resulullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem kadına:
–Oğlun ile dargın mısın? diye sordu.
Kadın:
–Dargınım ya Resulullah)! diye cevap verdi.
Peygamberimiz SallAllahu Aleyhi ve Sellem:
–Oğlun çok zahmet çekiyor. Oğlundan razı olmasan bile ona hakkını helal et dedi.
Kadın:
–Oğlum karısını bana tercih etti. Ben oğlumdan razı olamam, dedi.
Peygamber Efendimiz SallAllahu Aleyhi ve Sellem kadına ne tavsiye ettiyse kabul etmedi. Nihayet Peygamber Efendimiz şöyle buyurdular:
–Nefsim yed–i kudretinde olan Allah’a yemin ederim ki, sen ona öfkeli ve dargın bulunduğun sürece ne namazı ne de zekatı fayda vermez.
Daha sonra sahabelere Alkame’yi yakmak için ateş toplamalarını emretti. Bunun üzerine kadıncağız feryad edip;
–Bırakın oğlumu! Allah’ı şahit tutuyorum ki, ben oğlumu bağışladım, ondan razı oldum, ona hakkımı helal ettim, dedi.
Bunun üzerine Alkame’nin dili açıldı ve kolayca kelime–i şehadet getirerek vefat etti.
Bu hadiseden sonra Peygamber Efendimiz SallAllahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:
Ey Muhacirler ve Ensar topluluğu! Kim hanımını annesine tercih ederse, Allah’ın laneti üzerine olsun. Allah–u Teala o kimsenin ne farz ne de nafile ibadetini kabul etmez. (7)
Dipnotlar:
1– İsra Suresi 23–24
2– Mecmaul Adab
3– Beyhaki, İhya
4– Taberani; Terğib ve Terhib, Birr:21
5– Taberani, İhya
6– Mecmaul Adab
7– Mecmaul Adab

Okudunuz mu?  Günah kavramı

Kayıtsız Üye
Selamün aleyķüm ben 13 yaşında bir çocuğum ailemizde huzur pek yok namaz kılan annem ara sıra kılar bende aynı ama hergün kılıyorum 3 bide ben 4 kardeş iz anneme babama hep bağıriyorum ama küslükler bazen çok kısa bazen uzun sürüyor annem bana sen benim oğlum değilsin gibi kelimeler kullaniyo küfür argo kelimeler diyo bende sus diye flan azarliyorum böyle olmasını yemin ederim bende istemem ama suç onlardada oluyor kardeslerim le de tartışırız annem onları savunur babam bana pek kızmaz ben onlara anlatıyorum namaz kılın kuran okuyalım hep beraber secde edelim huzur gelsin fesata nefse uymayalim diye ben namaz kilsak kuran okusak bunların biteceğine inanıyorum ileridede çok hayırlı bir hayalim var ama Allahın beni sevmesi için Anamın babamın hakkını helal etmesi gerek bundan korkuyorum ailemdeki kimse güzel konuşmuyo çok nadir nerdeyse hergün tartısma oluyor Hocam ne yapsak yapsam Düzelir ANNEM BABAM RAZI OLUR BEN AİLEMİ EZAN OKUNURKEN ABDEST ALMAK İÇİN SIRAYA GİRMİŞKEN GÖRMEK İSTİYORUM NE YAPARIZ HOCAM YARDIM EDİN

Okudunuz mu?  Kin ne demektir? Kinin anlamı?

Hoca
< Hocam ne yapsak yapsam Düzelir >
Söz fazla tesir etmez, sen iyi amelinle örnek ol
mesela asla ibadetini aksatma, asla argo kelime kullanma, anne sana bağırsa bile sesini çıkarma
Gör o zaman huzuru


DeliGesi Veli
Babam zamanında anneme çok şiddet uygulamış 6 kardeşinin annesinin babasının yanında yerden kalmayacak şekilde şiddetli bir şekilde ortaya alıp dövmüş kimse müdahale etmemiş ve bunun gibi bir çok şiddet görmüş Ve benim annem babadan öksüz ben babamın sülalesine ve kendisine içim de ufacık bir sevgi kalmıyor çok sorumsuz hareketler fıtratında var el iyisi bir insan babamdada geri vites yok bendede kendi ailesine tek kelime geldimi kafa kafaya geliyoruz ciddi bir şekilde o an çok acımasız şeyler nefretimi arttırıyor Ve elhamdulillah 5 vakit namazımda niyazımdayım çok şükür sonra kinim nefretim annemin yaşadıklarında daha çok şiddetli bir şekilde başka hâl alıyor kim ilmi fıkıh kimselerede sorsam geçmiyor dinmiyor bu hâl dolayısıyla ahiretimi düşündürüyor geçmişi takılıp kalmayın demiş Hz Allah Lakin Bu Beni Bir Çare Ediyor çıkamıyorum işin içinden Allah’a Sığınıyorum Rahatlıyorum sadece rahatlatan rabbim siz ne kelam dersiniz bu konuya Allah’ın Rahmeti Tüm Ümmeti Muhammed’in Üzerine Olsun

Okudunuz mu?  İçki ile ilgili Ayet Ve Hadisler

Müminler Ancak Kardeştirler O Halde Haydi Kardeş Olunuz

Hz.Allah (c.c)🌹


Kayıtsız Üye
Hocam ben çıkmaza girdim ne yapacağımı bilmiyorum😢😦 anneme babama hep aşığım hep bağırma çağırma onlara argo kelime bile kullandım anneme el kaldırdım 😳ailemizde ne huzur var nede saygı darmadağın hiçbir yemeği huzurla yiyemiyoruz onlardada suç var ama Bana küfr ediyor lar neyse anlatsam bayağa sey olur konu dışı galiba biraz neyse hocam çok şükür ben i tanıyan bilir ben iyi birisiyim temiz kalpli bu bana Allahın vermiş olduğu imtihan onun bilincindeyim ama yardımı olmadan yapamam kaç gündür aklıma da bu soru takıldı ben sevap işleyen biriyim az çok ışte sadece ana babama asiyim bu kere annem seni seviyor dedi bu kerede hakkım helal değil dedi benimde sende hakkım var dedim oda helal değil dedim BENIM İŞLEDİĞİM SEVAPLAR BOŞA MI GİDİYO ANNEM VE YA BABAM HAKKINI HELAL ETMEZSE CEHENNEMEMİ GİDECEM BENİM ÇOCUKLARIMDAMI BÖYLE YAPACAK BANA İLERDE EN KÖTÜSÜ SALİH AMELLERİM BOŞA MI GİDİYO HOCAM 😓😔😢😟😦NOLUR BENİM YAŞİMDA ÇOK KÜÇÜK DAHA ORTA OKULA GİDİYORUM YARDIM EDIN

Okudunuz mu?  Günahlardan Sakınmak

bbgbbg
Canım kardeşim Allahu Teala sana,bana ve tüm mü’minlere hidayet nasip etsin,ilmimizi arttırsın.
Allahu Teala hiçbir salih ameli ziyan etmez kardeşim.Ancak anne ve babana iyilik etmek çok büyük bir ameldir ve aynı şekilde anne ve babaya asi davranmakta çok kötü bir ameldir.Annen ve baban sana kıyamazlar sen onlara samimi ve iyi niyetle yaklaşırsan sana haklarını helal ederler Allah’ın izniyle korkma kardeşim.Nefsine hakim olmaya çalış.Zaten sende demişsin Allah’ın(azze ve celle) yardımı olmadan yapamam diye..Ozaman bol bol dua et Allah’a(cc).Dualarında tüm müslümanlara ve bizlere de dua etmeyi unutma kardeşim benim.

Okudunuz mu?  Büyük Günahlar (72 Büyük Günah)

Kayıtsız Üye
Merhaba bn çok zor druma dustum çok ainirliyim agrasifim pskolijim bzuldu yasam sevincim kalmadi u srecte annemi babamida yiprattim bni uzgun grdukce onlarda uzuldu ama artik bna kizmaya basladilar karsilikli çok agir knusmaya basladik ailmi kiriorum bn artik tamamen bittim dimi anne babmada asi oldum artik duamda kabul olmaz battim çok kotuyum napicam bilmiorum Allah ima hergun yalvariorum sanki hersey daha kotuye gdio hergecen gun 4 aydir evimzde bnim yuzmden huzur kalmadi bna yardim edin napmam lazim

Okudunuz mu?  Giyilmesi Haram Olan Elbiseler

fth123
Bizi bakıp büyütmeyen, yurtlara ve bakıcalara veren ve kalbimizi kıran anne-babaya hürmet göstermek zorundamıyız?

yeni başlık açmak yerine burdan sorayım dedim


Hoca
Böyle anne ve babaya Allah hesap soracak elbette ama siz siz olun kötülüğe karşı kötülükle karşılık vermeyin yoksa hesabınız da ağır olur

Okudunuz mu?  Tembellik ile ilgili bilgiler

Kayıtsız Üye
1.Soru :Hocam anaya babaya asi olanın sevapları kabul olurmu 2. Soru :bizim sevabımız günahlarımızdan fazlaysa ama ana babamız bizim cennete girmemizi istemezse girmezmiyiz


Hoca
1. Kabul olur ama….
2. Allah’ın rızası, anne ve babanın rızasındadır. Allah’ın gadabı anne ve babanın gadabındadır. Hadisin kaynağı (Tirmîzî, Birr, 3.)

Sanırım bu hadis her şeyi anlatıyor


Kayıtsız Üye
Anne çocuğu doğurduktan sonra,hayatta yalnız bırakıyorsa ve ona karşı hiçbir sorumluluğunu yerine getirmiyorsa,hatta çocuğunu yok sayıyorsa,ama topluma şirin gözükmek için” ben” elimden geleni yaptım diyerek riya yapıyorsa bile, yine saygı ve sevgiyi hakediyormu.


ACİLSERVİS
Anne hiç bir şey yapmamış olsa da onun hakkını ödeyemeye gücün yetmez. Sevmesen dahi saygını eksik edemezsin.


asi olmak ne demek, anne babaya asi olmak, ana babaya asi olmak

Bu kategoride yer alan Yalan ve Yalan söylemenin caiz olduğu yerler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Anne ve Babaya Âsi Olmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.