Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:36
Sizden
Yönetici

Bu devirde evlilik hakkında bir sorum var?

Bu devirde evlilik hakkında bir sorum var?

mechul_1
Selamun aleyküm kardeşlerim. bir derdim daha doğrusu kafamı karıştıran bir husus var.

evlilik çağındayım. ama hep başım yerde. birinin benimle ilgilendiğini dahi hissetsem zinaya yaklaşan yolu en başta kesiyorum. bu nedenle yaşıtlarım gibi sevgili filan edinmiyorum.

sorum şu. herkes bu devirde tavsiye üzerine evlilik pek olmuyor, artık kimse tanışmadan evlenmiyor filan diyorlar. böyle yaparsam kim beni nasıl tanıyacakmış.

yani bunun sınırı nedir ben İslami olarak doğru mu yapıyorum?

çok dua ediyorum hayırlı biri çıksın diye inşAllah da çıkacağına inanıyorum ama, bu devirde benim istediğim tarzda nasıl olacak bilmiyorum.

sorudan çok, din kardeşlerimce bir teselli edilmek istedim belki de..

çünkü benimle ilgilendiğini farkettiğim birinin yüzüne bile bakmamaya başladığım için ilgisi kesildi. sırf günaha girmeyeyim diye uzak durmuştum.

şimdiden Allah razı olsun


Cevap: Bu devirde evlilik hakkında bir sorum var?

-UGUR-
Evlilik kaderdendir. Kaderinde yazılmışsa Er geç o seni bulacaktır. daima Allah tan Hayırlısını dile.. bu durum karşısında bir şey denilmiyor zor gerçekten bu zamanda. Ama görücü usulüne gidilirse daha iyi olur. Yani Annen birini beğenir. ve istemeye gidilir. isteme sırasında kızı görürsün. ama yinede kız ile baş başa kalamassın. ancak kızın ailesinden ya annesi ya kardeşlerinden biri olacak. ancak öyle konusup anlaşılır. Din Alimlerinin görüşü bu yönde.
ben gerçekten seni tbr ediyorum. senin yaptıgını bu devirde zor yaparlar.

Okudunuz mu?  İdrar necaseti

Cevap: Bu devirde evlilik hakkında bir sorum var?

haci
SORU: Hocam Selamünaleyküm. Evlenmeye aday olan erkeğin veya bir hanımın evlilikten beklentileri konusunda ne gibi şeylere dikkat etmelidir? Bu beklentiler konusunda evlenmeye aday olanların görüşmeleri esnasında nasıl davranmaları gerekir? Dinimizin bu konuda bize çizmiş olduğu nasıldır? Selamünaleyküm. Allah siz ve sizin gibilerden razı olsun.
CEVAP: 1- Evlenmeyi ve aile içinde yaşamayı cihat gibi görmek gerekir. Allah Teala’nın namazı emrettiği kadar nikâhlanıp iffeti korumayı ve Ümmet’i büyütmeyi emrettiğine de iman etmek şarttır. Evliliği basit bir cinsellik ya da iş dönüşü yemeği hazır bulma mantığıyla ele alan geri kalmış anlayıştan uzak durulsun.
2- Herkes dengi ile evlenmelidir. Denklik her şeyden önce hayata bakış tarzında olmalıdır. Sonra da beden uyumunda ve maddi/manevi imkânlarda aranmalıdır. Uçuk farklara rağmen yapılan evlilikler olumlu sonuç vermeyebilir.
3- Bir evlilikte erkeğin maddi durumu hiç konuşulmamalıdır; eğer erkek Allah korkusu ile yaşayan biri ise eşini Allah’ın emaneti olarak göreceği için onu koruyacaktır, kendi rahatından çok onun rahatını düşünecektir. Eğer Allah korkusu ile donanmış değilse hangi servet onu dizginleyebilir ya da sürekli elinde kalabilir? Akıllı olmaya mecburuz. Erkekte Allah korkusu, İslam’ı dava olarak görme anlayışı aranmalıdır.
4- Kadın adayında da cinsellik yeteneği ve bedenine bakma becerisi aranmalıdır. Eşine karşı sürekli taze kalabilen, doğurmayı üstünlük gören, bir beş değil Allah’ın lütfettiği kadar doğurmaya hazır olan kadın mücahide kadındır. O, her türlü mehirle evlenilmeye değer bir kadındır. Kadında aranacak ilk şey cinsellik yani eşini bütün dünya kadınlarından müstağni tutacak idrak olmalıdır. Kuru bir kıskançlıkla kuma düşmanlığı yapan kadın yerine eşini Havva’nın bütün kızlarından müstağni kılacak kadın kadındır. Yani kadınlığın reklamını yapan kadın değil kadın olan kadın olmalıdır.
5- Mobilya dükkânı gibi ev yerine kütüphane gibi ev düşünülmelidir. Eş adayları evlerinin iki özelliğini görüşmelidirler. Birinci olarak, kütüphane gibi kullanılacak ve kitaba engel olan TV ve benzeri ne varsa ondan uzak kalınacak bir ev. İkincisi de, çocuk parkı gibi kullanılacak bir evdir. Çok çocuk ve çocuklar için bir eğitim merkezi durumunda ev tasarlanmalıdır.
6- Bir evliliğin en önemli bereket kaynağı iki tarafın da ebeveyn duasına mazhar olmasıdır. Anne babalar muhakkak rızaları alınarak bu işe karıştırılmalıdırlar. Onların çizdiği bir çizgi aranmasa bile gönülleri yapılmalıdır.
7- Hiç kimse kemal sıfatı taşımaz. Bilhassa gençlerin, ilk evlilik yapanların aldanma, duygusallığın etkisinde kalma oranı yüksektir. Bu açığı, ehil kimselerle istişare ederek kapatmalıdır evlilik adayları.
8- Evlilik için en uygun yaş ve zaman gerektiği zamandır. Okul, iş, aş gibi sebeplerle asla evlilik geciktirilmemelidir. Önce evlenilmeli sonra hacca gidilmelidir.
9- Evlilik sürecinde ve evlendikten sonra şeytanın ve şeytana hizmet edenlerin etkisinde kalmadan yaşamanın tedbirleri muhakkak alınmalıdır. Sünnet’e uygun bir evlilik ve ev, batıl ehlinin taklit edilmediği, dünyalık ziynet ve mobilyanın abartılmadığı, yatak odasının en muteber oda tutulduğu, anne babanın ihmal edilmediği, yeme içme ve benzeri ihtiyaçlarda israfa kaçılmadığı, bakara ve Âl-i İmran surelerinin okunduğu, fıkıh bilgisinin canlı tutulduğu bir ev ve evliliktir.
10- Hiç bir evlilik, sorunlardan muaf değildir. En mübarek insanların bile evlerinde sorunlar olmuştur. İyi bir evlilik, sorun beklemeyen ama sorunlara karşı zihnen hazır olunan evliliktir. İstişare ile ve Kur’an’ımızın gösterdiği çizgi üzerinden sorunları çözmeye hazır olmak gerekir.
11- Kur’an’ın gösterdiği yollardan biri ve hatta en önemlisi, iyi bir aile, iyi bir ev için Allah’a yalvarmaktır. Allah’ın anıldığı evlerin, mücahit müttaki çocukların sahibi olmak için dua etmek, duaya sarılmak şarttır.
Allah’tan bizi müttakilere imam yapmasını niyaz ederiz.
Benzer Konular:nurettin yildız hocamdan alıntıdır.

Okudunuz mu?  Ne zaman evleneceğim?

Cevap: Bu devirde evlilik hakkında bir sorum var?

-UGUR-
Sağol Allah (C.C) Razı olsun


enverkyky
Evlilikte denklik aranmalı mı?
Evlilikte denklik mühimdir. İslâm hukukunda buna (küfüv) tabiri kullanılmaktadır ki, taraflar terazinin iki gözü gibi birbirine eşit seviyede olmaları şeklinde düşünülebilir. Ancak böylesine denklik bilmem kaçta kaç çiftte bulunur? Mutlaka bir tarafta bir konuda ağırlık, diğer tarafta da başka konularda ağırlık söz konusu olmaktadır.
Bu hususta mühim olanı, tarafların dindarlıkta denklik sağlamaları, hayatın temel mefhumlarında aynı anlayış ve inanış içinde olmalarıdır.
Şayet dindarlıkta denklik yoksa, birinin haram deyip uzak kaldığına öteki, ?Bunda ne yar, çağın icabıdır? diyerek tercih etme temayülünde ise burada durup düşünmek gerek. Zira bu temel konuda ayrılık ileride bir çok konularda da ayrılıkların olacağına işarettir. Böylesine köklü ayrılıklar, tarafları mutlu ve bahtiyar olacakları bir hayata götürmez. Biri başörtüsünün farz olduğunu düşünüyor, öteki ise açıklığın çağın gereği olduğunu söylüyor, mesele yapılmaması icab ettiğini ileri sürüyorsa denklik yok, farklılık var demektir.
Bu gibi hayati konular baştan iyi konuşulup tartışılmalı, sonundaki pişmanlığın pahalıya mal olacağını baştan iyi bilmelidir. Bazı gençler gençlik gereği hislerine mağlup oluyor, zamanı gelince onları da yaparım diyor, ileride istediğim gibi islâmî giyime girecek, dinî hayata başlayacak, diyerek bir başlangıç yapıyorlar. Tabii hislerinin baskısı geçip gerçek hayat anlayışlarıyla birbirine muhatap olmaya başlayınca bir sıkıntı da başlıyor.
Bu defa da, ?Ne yapacağız?? diye çare aramaya yöneliyorlar. Tabii iş işten geçtikten sonra.
Bana gelen sızlanmalardan anladığıma göre bazı gençlerimiz şampuan kurbanı. Bazıları da dar pantolon hayranı. Kimileri de makyaj ve boyanın mağlubu. Tabii yağmur yağıyor, boya dökülüyor, süs bozuluyor, gerçek çehre olanca netliğiyle meydana çıkıyor, Bu defa da ?Vay sen böyle miydin?? gibilerden feryad başlıyor. Bundan sonrası iki tarafın da sızlanışı, feryad ve figanı şeklinde gelişiyor.
İşte bunun içindir ki, gençler tek başlarına karar vermemelidirler. Çünkü gençler hislerinin etkisinden kurtulamaz, denkliğin var olup olmadığını tespitte yanılabilirler.
Gerçi son söz yine kendilerinin olacaktır, bunda kimsenin şüphesi yoktur. Ama kendilerinin bilemeyecekleri, anlayamayacakları birtakım özellikleri tecrübe sahibi ana-babalar daha yakından tesbit edip anlayabilirler. Öyle ise yaşlıları devreden çıkarmamalılar. Denklik var mı, yok mu, onların gözüyle de tesbite çalışmalılar. Zaten ana-babadan gizli evlilik hiçbir zaman tavsiye edilmez. İmam-ı Şafii?de, velilerin izni olmadan nikah yapılamaz. Hanefi?de ise, denklik olmadan nikah yapılmışsa ana-baba buna mani olabilir, müdahale hakkını kullanabilir. Sonra Efendimiz (s.a.v) de tavsiyede bulunmuş: ?Nikahanınızı ilan edin, def çalarak da olsa etrafa duyurun? buyurmuştur. Sözün özü, sonraki pişmanlık pahalıya patlamaktadır. Çünkü yaz bitince yapraklar dökülüyor, ağaçlar öz varlıklarıyla meydana çıkıyorlar. Meyvesiz ağaçlar ise sadece odun oluyorlar. ….Ahmet Şahin


mechul_1
Allah razı olsun hepinizden. uğur kardeşim bayanım bu arada ben.

Okudunuz mu?  Sözsüz muzik dinlemek günahmı?

dikkat ediyorum çevremde, dindar erkekler bile kızlarla görüşüp, günümüz tabiriyle çıkıp, öyle evliliğe gidiyor. ben beğendiğim birine dahi bakmamaya çalıştığım için etrafımda kimseyi bırakmıyorum.

yani kafam karışık anlayacağınız.


sevim yalçın
Kardeşim bu bir imtihan dünyası sizin his ettiğiniz şey sadece sizde değil bir çok insanda yani dini çerçevesinde yaşamak isteyen kullar zaten böyle olmalı herşeyde bir hayır olduğunu unutma bende bakışma konusunda çok dikkatliyimdir.Ama şöyleki zaten evleneceğiniz insanı önce içine bakmalı aklına dürüstlüğüne dinine sahip evliliği taşıyacak güçtemi?birde dediniz ya ben bakmayınca ilgisini kesti diye bende yaşadım bir insan gerçekten evlenmek isterse ve seni az da olsa tanıyorsa utandığın için yada bazı tereddütlerinden dolayı bakmadığını anlamalı ama sırf bakışmak için nefsi ve heves için yapıyorsa bunu da ve en iyisini Allah teala bilir ben şimdi şükrediyorum iyiki o kişinin bakışlarına karşılık vermedim gerçekten sabredin keşke demeyin…Rabbim ümmeti Muhammede hayırlısını nasip etsin ….DUA ile

Okudunuz mu?  Namazın Neresinde Hangi Dua ve Sureler Okunur

_Kul
Bu devirde bakan erkeklere güvenmeyin derim ben bir erkek olarak.En iyisi görücü usulu olsa gerek.Zaten sevgili olayı bizim dinimizde yok olamazda.Nişanlılar dahi yaklaşamaz birbirine nikah olmadığı için.Allahdan hayırlısını istemek lazım galiba


-UGUR-
mechul-1 kardeşim kusura bakma bilemedim bayan oldugunu.

Okudunuz mu?  Muharrem ayı orucu ve rüyalanmak

ben zamanında hatalar çok yaptım . evlendim çok şükür . Evlilikte hayır vardır. Dinimi daha iyi tanımaya başladım. Rabbim inşAllah size Hayırlı bir kapı açar.. herşeyin sonu sabırdır. Belki böyle bir imtihana tabi oluyorsunuz..


_müberra_
bacım ,benim kaç tane yakınım varsa hep görücü usulü gidip talip olduk,kendileride günün tabiriyle "çıktığı kızı"evlenmeye layık görmediler.
ne varki inasanın beyni okunmuyor,ama şu varki hep iki taraf dengeleyici ,yani farklı "uç" oluyor ,biri suskunsa ,diğeri konuşkan,biri araştırmacı,biri kendi halinde bu misalleri dahada çoğaltabilirim,..
ama illa da evlilikde kim olacağı kaderi hiç şaşmaz ,kısmetin kim ise o olur ,i…..çünkü o evlilikden meydana gelecek çocukların ,ruhları ezelde takdir edilmiş,ve hangi anneden ,hangi babadan olacgı taa ezelden yaratılmışdır,dolaysıyla kaderi mutlak bu olay,hani nikah ile ölüm gününü şaşırmaz derler ya işte öyle

Okudunuz mu?  Altın alıp değerlendiğinde satmak caiz mi?

Hud112
Kalbinizi ferah tutun değerli din kardeşim.
Maalesef yaşadığımız şu çağda erkekler (dindarı-dindar olmayanı) bayanları evlilik noktasında iki kategoriye ayırıyor. Evlenilecek-eğlenilecek diye…
Bırakın bayanlar açısından, İnsanlık açısından bile çok onur kırıcı, şahsiyet zedeleyici bir tasnif..
Ama bu da bir gerçek..
Bu kategorizasyon maalesef bayanların tutum, tavır ve davranışlarıyla da ilgili ağırlıklı olarak..
Bu girişten sonra size diyeceğim o ki: Siz mü’min kadının vakar ve şahsiyyetiyle hareket edin. Ve Rabbinize sığınarak O’na tevekkül edin. En iyisini o bilir. Vakti geldiğinde sizin için hayırlısını O karşınıza çıkarır.
Gençlerin çıkması, sevgili edinmesi, gezmesi tozması özenilesi şeyler değil aksine, üzülmemiz gereken durumlardır. Çürümüşlüğün, kokuşmuşluğun göstergesi ve maalesef bayağılaşmasıdır.
Şunu da belirtmeliyim ki; evlilik öncesi yaşanan gezme-tozma türünden, ayağı yere basmayan ve İslami sınırları mütecaviz ilişkiler, her iki tarafta da akıl tutulmasına sebep olmakta, insan nefsi maalesef bu tür yaklaşımlar nedeniyle araçları amaç haline getirmekte, vakti gelip te evlenilince de insana -tekke düştü kel göründü- misali büyük hayal kırıklıkları yaşatmakta, bundan dolayı toplumun temel taşı olan aileler darmadağın olmaktadır.
Toplumda boşanmaların bu kadar artması tevekkeli değildir.
Bunun baş aktörü ise toplumun temel yapı taşı olan güçlü aileyi ve aile bağlarını hedef tahtasına koymuş olan, bütün kurgularını bu hedef üzerine yapan içimizdeki ihanetin sembolü durumundaki Medyadır. Her birini bir dereye benzetirsek, bu dereler bir hedefte birleşmekte ve koca bir necaset nehri olarak, göz ve kulaklarımızdan yüreklerimize akmaktadır. Taa yatak odalarımıza kadar…Maalesef.

Okudunuz mu?  İslamda 3 neden önemlidir?

Akan bu necaset nehrinden üzerimize pislik bulaşmaması için kenarında dolaşmamamız gerektiği gibi, gücümüz nispetince debisini düşürücü, engelleyici, kesici tedbirler almak ta boynumuzun borcudur.
Allah (C.C.) yar ve yardımcınız olsun.


_Kul
Televizyondaki dizilerle o kadar olağan hale getirilidi ki bunlar bunları yapmayana anne kuzusu gözüyle bakılıyor.Bu dünyada erkeğinde kadınında imtihanı kolay değil (:

Okudunuz mu?  Cennet ile ilgili soru

efser_16
nişanlımla kendimiz tanıştık ve ailelerimiz arkadaş çıktı 1 yıldır nişanlıyız 3 yıldır görüşüyoruz bu yanlış mı şuan askerde aralıkta gelecek temmuz gibi düğün yaparız diyor yani 1.5 sene var çok mu uzatılmış oluyor çok kafam karışık ben günah işlemek istemiyorm herşeyde pişman oluyorum:(

Okudunuz mu?  Kişi kendi başına işrak namazı kılabilir mi?

_Kul
Sizde baya uzatmışsınız.İslamda nişanlanınca bir şey değişmiyor sadece başkasıyla nişanlanılamıyor,bir nevi işaret gibi.Yani nişanlansan dahi o sana yabancı durumunda şuanda aranızda nikah yok ki.Nişanlı olsanız dahi yalnız kalamazsınız.Sen en iyisi söyle istemeye gelsinler askerden sonra evlenin.


efser_16
istemeye geldiler zaten ondan sonra nişan oldu ama işte durum mu malesef askerden gelecek sınava girecek ondan sonra diyor


BİRDÜNYAUMUT
Değerli Kardeşim.
Allah (C.C.) Tertemiz düşünceleriniz ve Peygamberlerin övgüsüne mazhar hassasiyetinizden ötürü sizi hayırla istihdam eylesin ve hüsn-ü hatime nasib etsin. Ben de bu hususta yeni açtığım bir konunun linkini vermek istiyorum. İnşAllah faydalı olur.
Allah(C.C.)’a emanet olun.


mechul_1
yorumlarınızı okudum Allah hepinizden gani gani razı olsun. iyi geldi bunlar.çıkmaya özenmiyorum şahsen. o ilgilenen kişi de teklif bile etse kabul etmeyeceğim.

aslında ben belki de müslüman erkeklere kızdım. sözüm meclisten dışarı, onlar da böyle yaparlarsa…

Okudunuz mu?  Efendimiz zamanında meshebler yoktu, mezhep ayrılığı olunca peygamber efendimizin soyu hangi mezhebi seçti biliyormusun?

neyse tekrardan teşekkürler Allah da zor zamanınızda sizin yanınızda olsun. dualarınızda eksik etmeyin nefsimle mücadele içindeyim


_Kul
Sen müslüman erkeklere kızıyosun da ben 19 yaşındayım izmirdeyim.Bu zamana kadar tanıdığım insanlardan kaçı kızlara iyi bir gözle bakıyodu acaba.3 kişi sayamam herhalde.Devir böyle çok fazla yapcak bişey yok.Ben de izmirli kızlara bakıyorum da yani güvenip nasıl evlenicem?Nasıl eş,anne olcaklar bunlar?.Müslüman erkek içinde zor anlıcağın.En iyisi Allah’a güvenip hayırlısını dilemek.Zamanı gelince birşekilde olur herhalde.


mechul_1
ben kendi açımdan baktım sen kendi açından kardeşim.Allah hepimize hayırlısını versin.


sevim yalçın
AMİİN KARDEŞLERİM Hayat dardır, doğru, ama umut da geniştir unutmayalım…


zeynep_im
HUD112 müslüman kardeşim herşeyi ne kadar da doğru ve net anlatmışsınız….

gerçekten de bayanların bugün ki durumda olmamız da payları maalesef ki oldukça fazla…
herşeye rağmen önemli olan Rahman’ın bizlere yar olması…

selam ve dua ile

Bu kategoride yer alan Jiletle tıraş haram(mı)dır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bu devirde evlilik hakkında bir sorum var? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.