Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:36
Sizden
Yönetici

Karşı cinsle telefonla konuşmak

Karşı cinsle telefonla konuşmak

hasennn
selamın aleykum kardeşlerim bir konuda yardımınza ihtiyacım var
benim ileri zamanda nisanlanacağım bir hatun kişi var benim bu kişi ile tel ile konuşmam mesajlaşmam caiz olurmu.sohbet konusuda Allah ın izniyle Allah ın belirlediği ölçülerin sınırları içinde olcak tabiki inşAllah.bu konularla beraber bu kişinin halini hatrını sormam da bir beyis varmı Allah razı olsun cevaplarınızı bekliyorum inşAllah


Cevap: karşı cinsle telefonla konuşmak

Ecrinim
ve aleykumusselam ve rahmetullah..

Okudunuz mu?  İnancı zayıf olan arkadaşlarımıza nasıl yardım edebiliriz?

Evlenmeden önce görüşmenin ölçüsü nedir?

Soru

benim sözlenmek istediğim bir bayan var. ailelerimizde biliyor. biz birbirimiz tanımak amacıyla görüşüyoruz. ALLAHın izniyle harama düşmeden rızahı ilahiyi düşünürekten istiyorum kendisini. görüşmemde bir mahsur var mıdır.

Cevap

Değerli kardeşimiz;

Sünnette bu hususta iki yol görüyoruz. Birisi, kişinin güvendiği bir kadını evlenmek istediği bir kıza bakması için göndermesidir. Enes bin Mâlik’in bu konuda şöyle bir rivayeti vardır:

Okudunuz mu?  Bir nimete kavuşunca Allah şükretmezsek Allah nimetini bizden alırmı?

"Resulullah (a.s.m.) Ümmü Süleym’i bakması için bir kadına göndermiş, ‘ayak üstlerine bak, ağzını kokla’ buyurmuşlardır.” Bu isteklerden gaye, bacaklarının düzgün olup olmaması, diğeri de ağız kokusunun olup olmadığıdır.1

Bu mesele iki taraflıdır, yani aynı husus kadın için söz konusudur. Evlenecek kız da, evlenme niyetinde olduğu erkeğe birisini göndererek, aradığı özellikler neyse onu öğrenebilir.

Evlenecek tarafların birbirini araştırmasının sünnetteki diğer bir şekli de doğrudan birbirlerini görmeleridir. Bunda erkek evleneceği kızın yüz ve beden güzelliğini öğrenir. Burada ancak yüzüne, ellerine ve boyuna bakabilir. Yüz güzelliğe, eller zerafete ve hayra delalet eder. Boy da uzunluk ve kısalığı hakkında kanaat verir.

Okudunuz mu?  Havas ve havas benzeri kitaplar

Bu meselede Peygamberimizin bizzat verdiği ruhsat vardır.

Ebû Humeyd’in rivayetine göre Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır:

"Sizden biriniz bir kadınla evlenmek istediğinde ona bakmasında bir sakınca yoktur. Ancak evlenme niyetiyle bakması caizdir. Bunu baktığı kadın bilmese de hüküm değişmez.”2

Hattâ bu hususu Sevgili Peygamberimizin (a.s.m.) teşvik ettiğini de görüyoruz. Şöyle ki:

Okudunuz mu?  Abdest suyunun üzerimize sıçraması abdeste zarar verir mi ?

Muğîre bin Şûbe bir kadınla evlenmek istiyordu. Peygamberimiz (a.s.m.), ona, "Git, onu gör. Zira görmek, aranızda âhenk olması bakımından daha iyidir.”3

Bir başka hadis-i şerifte de Peygamberimizin nasıl yol gösterdiğini öğreniyoruz:

"Sizden biriniz bir kadınla evlenmek istediği zaman onunla evlenmesini teşvik edici özelliklerine bakabilirse baksın.”4

Okudunuz mu?  Namaz kılarken yellenince ne yapılmalı

Bu hadis-i şerifler bakmanın lüzumunu, faydasını ve hikmetlerini anlatıyor. Bakma ve görüşme esnasında bazı sınırlamalar da vardır. Birincisi görüşme yeri ile alakalıdır. Bu meseleye şu hadis-i şerif ışık tutuyor:

"Sizden kim Allah’a ve âhiret gününe inanıyorsa, yanında mahremi olmayan bir kadınla başbaşa kalmasın. Zira bunu yaparsa üçüncüleri şeytan olacaktır.”5

Bunun için evlenmek düşüncesiyle görüşecek olan tarafların yanında mutlaka üçüncü bir şahıs hazır olmalıdır. Aksi halde "halvet” olarak tabir edilen "başbaşa yalnız kalma” söz konusu olur ki, bu caiz değildir. Bu görüşmenin içine konuşma, sohbet etme, tarafların birbirlerinden talep ve isteklerini dile getirmeleri de mümkündür. Çünkü gerek konuşmadaki tutukluk veya kekemelik, gerekse ses tonu; tarafların düşünce ve kültür seviyeleri daha çok konuşunca açığa çıkar.

Okudunuz mu?  Ahirette'demi aynı kimseler olacağız? cennette bedenlerimiz aynı mı olacak?

Bu görüşme ve konuşmalardan bir müddet sonra tarafların birbirleri hakkındaki kanaat ve intibaları belli olur. Çok geçmeden kararlarını bildirirler. Dinî müsaade bir defalık görüşme için vardır. Üç-beş defa görüşme hem ciddiyetten uzaktır, hem de kurulacak ailenin sağlığı açısından bir faydası yoktur.

Okudunuz mu?  Sakal sünnetine dil uzatmak küfür müdür?

Bu meseleye Şâfiî mezhebinin bakışı aile müessesesinin vakar ve ciddiyetini göstermesi bakımından dikkat çekicidir. Evlenmek isteyen kişinin, talip olmadan önce kıza bakması gerekir. Bundan kızın ve ailesinin haberinin olmaması lâzımdır. Bu şekilde davranmak kızın ve ailesinin şerefi açısından daha münasiptir. Eğer kızı beğenirse talip olur, böylece kız da, ailesi de incinmemiş olur. Makul ve tecrübeye şayan olan görüş de budur. Kızın izni olsun olmasın, bakmanın caiz olduğunu gösteren hadis-i şerifler de bu görüşü teyid etmektedir.6

Okudunuz mu?  İçinde domuz yağı olma ihtimali olan gıdaları yemek caiz midir?

Nikâha kadar bundan sonraki görüşmelerde, herhangi yabancı bir kadına bakmada olduğu gibi, şehevî bir duygu taşımamak kaydıyla bakmakta bir mahzurun olmadığı açıktır.

1 Hâkim, el-Müstedrek, 2: 166.

2 Neylü’l-Evtâr, 6: 110.

3 Neseî, Nikâh: 17.

4 Hâkim, el-Müstedrek, 2: 165.

5 Buharî, Nikâh: 111.

6 İslâm Fıkhı Ansiklopedisi, 9: 24.

Okudunuz mu?  Salih, Şeyh, Evliyai Ulema, Alim, Arif, Abid aralarındaki farklar nelerdir

Mehmed Paksu Aileye Özel Fetvalar

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


Cevap: karşı cinsle telefonla konuşmak

hasennn
Allah razı olsn kardeşim çok teşekkür ederim


Cevap: karşı cinsle telefonla konuşmak

-UGUR-
Allah razı olsun Çok güzel anlatmıssın


mellecik
karşı cinsle telefonla konuşmak ile ilgilikonu içi Allah razı olsun ecrinim bacım


telefonda konuşmak isteyen bayanlar, sevgiliyle telefonda konuşmak günah mı, sevgiliyle mesajlaşmak günah mı

Bu kategoride yer alan Bir kafir son nefesinde Kelime-i Şehadet getirirse Müslüman olur mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Karşı cinsle telefonla konuşmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.