Anasayfa
26 Ocak 2024, 14:05
Terimler
Abone

Zebani Nedir? (İslamda Zebani kavramı)

Zebani Nedir? (İslamda Zebani kavramı)

Hoca
ZEBÂNÎ

Cehenneme gidenlerle meşgul olan melek, cehennemlikleri cehenneme atmaya memur edilen melek, cehennem bekçisi. Çoğulu "zebâniyyûn"dur. Bu manalardan ayrı olarak polis ve zabıta manalarına da gelmektedir. Cehennem bekçisi olan zebânîler, azap melekleri diye tavsif edilmiştir. Kur’ân-ı Kerîm diliyle zebânî, "Cehennem koruyucusu"dur. Halk inançlarında zebânî karşılığında "mâlik" kelimesi de kullanılır.

Kur’ân-ı Kerîm’in altı ayrı sûresinde dokuz âyette (ez-Zümer, 39/71, 73; ed-Duhân, 44/47-50; et-Tahrîm, 66/6; el-Mülk, 67/8; el-Müddessir, 74/31; el-Alak, 96/18) "zebânî" kelimesine atıflar vardır. Kelime açık olarak ve "ez-zebâniyye" şeklinde yalnız bir âyette (el-Alak, 16/18) geçmektedir. el-Müddessir, 74/30. âyetinde zebânilerin sayısının 19 olduğu açıklanmış, onların melek olduğu özellikle belirtilmiştir. Kur’ân-ı Kerîm’deki "zebânî" kelimesinin atıf şeklinde geçtiği âyet meâllerinin ilgili cümleleri şöyledir:

Okudunuz mu?  Nakşibendiye (Muhammed b Muhammed el-Buharî tarafından kurulan tarikat)

"Biz o ateşin bekçiliklerine meleklerden başkasını memur etmedik" (el-Müddessir 74/31); "Ey iman edenler, gerek kendilerinizi, gerek ailelerinizi öyle bir ateşten koruyun ki, onun yakacağı insanla taştır. O ateşin üzerinde iri gövdeli sert tabiatlı melekler vardır…" (et-Tahrîm, 66/6)

"O küfredenler, ayrı ayrı bölükler halinde cehenneme sürüldü. Nihayet oraya geldikleri zaman onun kapıları açıldı. Cehennemin bekçileri onlara şöyle dedi… (ez-Zümer, 39/71), "(Zebânilere); Tutun onu da denilir, sürükleyerek cehennemin tâ ortasına götürün"(ed-Duhan, 44/47). Bu meâller dikkatle incelendiğinde el-Müddessir, 31 ve ez-Zümer, 44/71 âyetlerinde zebânilerin "Cehennem bekçileri" ve "Melek" oldukları, et-Tahrîm, 6 âyetinde ise cehennem görevlisi zebânîlerin "Sert tabiatlı melekler" olduğu açıklanmıştır. Ed-Duhan, 47. âyetinde zebânîlerin "Cehennemlik kişileri iteleyerek" cehenneme attıklarına atıf vardır. Zebânî kelimesi bir tek âyette, "Biz de zebânîleri çağırırız" (el-Alak, 96/18) açık olarak geçmektedir.

Okudunuz mu?  Hicabe Ne Demektir? Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Müfessirlerin verdikleri bilgilere göre bu âyette geçen "ez-Zebâniyye" kelimesinin özellikle "İten kimse" anlamina geldiği anlaşılmaktadır (Mevdûdî, Tefhîmu’l-Kur’ân, İstanbul 1986, VII, 176). Fahruddin er-Râzî "ez-Zebâniyye"yi, "Onlar ehl-i meclis ve ehl-i meşveret olan azab melekleridir ki, şiddetle tutmak ve atmakla cehennemin işlerine memur olmuşlardır" şeklinde açıklamıştır. İnsanları şiddetle cehenneme itmeğe muktedir oldukları için onlara "zebânî" denmiştir.

Okudunuz mu?  Kıyâmet Kalkmak, dikilmek, ayaklanmak, doğrulmak ve dirilmek

Osman CİLACI


Cevap: Zebânî

berf
Zebanilerle karşılaşmak istemeyen, cehenneme götüren işlerden uzak dursun


Cevap: Zebani Nedir? (İslamda Zebani kavramı)

yasemin
Zebani ,cehennem bekçisi anlamına gelen anlamına gelir . Kelime kökü ise zebun yani – düşkün olduğun şey- demektir . Burda şöyle bir mesajda var , Allahtan gayrı, bu dunyalıkta neye aşırı düşkünsen seni cehenneme o götürecektir. Mevlam o kadar harika bir planlayıcı ki verdiği isimlerin altında bile mesajlar var.Malik mesela , sahip olmak ve cehennemin başbekçisinin adı , bu dünyada neye benim deyip benlik duygusuyla sahip olma düşüncesi içindeysen yerin yine cehennem . Rıdvan ise cennetin bekçisinin adı , razı olmak , hoşnut olmak anlamında . Bu dünyada herşeyden razı olursan, hoşnut kalırsan , şükredersen yerin cennet..


Cevap: Zebani Nedir? (İslamda Zebani kavramı)

mum
islamda zebani nedir? Zebani kimdir, kime denir?

Okudunuz mu?  Arz Nedir? İslamda Arz Kavramı

ZEBÂNİ

(الزبانية)

İnsanları cehenneme sevkeden ve cehennemi yöneten meleklere verilen ad.

Sözlükte itip kakmak, şiddetle sürüklemek anlamındaki zebn kökünden türeyen zebânînin çoğulu zebâniyedir. Bazı âlimler zebâniyeyi tekili bulunmayan çoğul kelimelerden kabul etmekle birlikte kelimenin zebâniden başka zâbin, zibnî ve zibniye lafızlarının çoğulu olduğunu söyleyen dilciler de vardır. Cehennemliklere şiddetle muamele ettikleri veya ellerinin yanı sıra ayaklarını da kullanabildikleri için zebânilere bu adın verildiği genellikle kabul edilir (Muhammed b. Ahmed el-Kurtubî, el-CâmiǾ, XX, 126). Zebâniye kelimesi Kur’ân-ı Kerîm’de bir yerde geçer ve bununla cehennemdeki azap melekleri kastedilir (el-Alak 96/18). Alak sûresinde belirtildiğine göre Cenâb-ı Hak, Resûl-i Ekrem’in namaz kılmasını engellemeye çalışan kişiyi bundan vazgeçmediği takdirde yalancı ve günahkâr alnından yakalayıp cehenneme atacak, bu kişi taraftarlarını imdadına çağırırsa Allah da zebânileri çağıracaktır (96/9-18). Hz. Peygamber’in namaz kılmasını engellemek isteyen kişinin Ebû Cehil olduğu kaynaklarda belirtilir. İbn Abbas’tan nakledildiğine göre Resûlullah Kâbe’de namaz kılarken Ebû Cehil yanına yaklaşıp, Ben seni burada namaz kılmaktan menetmemiş miydim? diye tehditte bulunmuş, Peygamber de ona sert bir şekilde karşılık vermiş, Ebû Cehil, Neye güvenerek böyle davranıyorsun, ben bu vadide taraftarları en kalabalık olan kişiyim deyince (Müsned, I, 256) yukarıdaki âyet nâzil olmuştur. Yine İbn Abbas’tan rivayet edildiğine göre Resûl-i Ekrem, Eğer Ebû Cehil cüret ederek namaz kılmamı engellemeye kalkışsaydı onu azap melekleri hemen yakalardı buyurmuştur (Müsned, I, 329; Buhârî, Tefsîrü’l-Ķurǿân , 96/4; Taberî, XXX, 164-165). Sahâbîler de zebâniye kelimesine azap melekleri anlamı vermiştir (İbn Receb, s. 117).

Okudunuz mu?  Batın Nedir? İslamda Batın Kavramı

islamda zebani nedir, zebani ne demek, zebani nedir

Bu kategoride yer alan Ehli Heva Ne demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zebani Nedir? (İslamda Zebani kavramı) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.