Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:49
missa91
Abone

Kur’an-ı Kerim dinlemenin hükmü nedir? Farz olduğu söyleniyor bu doğrumu?

Kur’an-ı Kerim dinlemenin hükmü nedir? Farz olduğu söyleniyor bu doğrumu?

Kayıtsız Üye
Kur’an-ı Kerim dinlemenin hükmü nedir?
Farz olduğu söyleniyor bu doğrumu?


Cevap: Kur’an-ı Kerim dinlemenin hükmü nedir? Farz olduğu söyleniyor bu doğrumu?

Desert Rose
Araf suresinin 204. ayetini değerlendiren Hanefî alimleri, buradaki emrin hem namazda ve hutbede hem de namaz dışında geçerli olduğu görüşündedir. Bu görüşü savunan Hanefî mezhebi alimlerine göre, Kur’an’ı dinlemek vaciptir. Eğer bir yerde fıkıh yazan (ilimle meşgul olan) bir kimse olduğu halde, birisi orada Kur’an okur da o kimse de meşguliyetinden ötürü dinleyemezse okuyan günahkâr olur. (el-Bahru’r-râik- şamile- 3/372)

Okudunuz mu?  Zevk zamanı meni gelir mi?

Ancak Hanefî mezhebinde bu dinlemenin (vacip olarak) farz-ı ayın mı yahut farz-ı kifâye mi olduğu konusunda farklı görüşler vardır. En sahih olan görüşe göre bunun farz-ı kifâye olmasıdır. Yani Kur’an okuyanı dinleyen bazı kimseler varsa, vacibin yerine gelmesi için bu yeterli olur.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin peygameberi yönleri

Ayrıca canlı yayın olmaksızın bilgisayar, teyp, radyo gibi aletlerden okunan Kur’an’ı dinlemek de farz değildir. Fakat dinlenirse sevap alınır. (bk. Elmalılı Hamdi, Hak Dini, Araf Suresi 204. ayetin tefsiri)

Şafiiler dahil, Hanefîlerin dışında kalan mezheplerin hapsi okunan Kur’an’ı dinlemenin sünnet olduğu görüşündedir. Onlara göre Araf suresinin ilgili ayeti, namazın dışında kalan kıraat için değildir.

Okudunuz mu?  Melekler ve ahiret inancı ile ilgili kavramlar nelerdir?

Bu alimlerin (cumhurun) dayanağı söz konusu ayetin, namaz içinde ve hutbe esnasında olduğuna dair gelen sahih bazı hadis rivayetleridir. (bk. Taberî, Razî, İbn Kesir, ilgili ayetin tefsiri)

Bununla beraber, Kur’an’ın okunduğu yerde bulunup da -lüzumlu bir işle meşgul olmadığı sürece- onu dinlemek bir saygıyı gösterme bakımından çok önem arz eder.
SİE

Okudunuz mu?  Ayakta idrar yapmanın günahı var mı? İnsan öldükten sonra kabir azabının ayakta idrar yapmakla başlayacağı doğru mu?

Cevap: Kur’an-ı Kerim dinlemenin hükmü nedir? Farz olduğu söyleniyor bu doğrumu?

ebediyyetyolcusu
Selamün Aleyküm

İşte ayet !

Kuran okunduğu zaman, hemen onu dinleyin ve susun. Umulur ki esirgenmiş olursunuz. (Araf Suresi, 204)


Cevap: Kur’an-ı Kerim dinlemenin hükmü nedir? Farz olduğu söyleniyor bu doğrumu?

Fetva Meclisi
kur’an dinlemenin hükmü

Okudunuz mu?  Görgülü olmakla ilgili biraz uzun bir yazı

Kur’an-ı Kerimi okumak ibadet olduğu kadar, onu dinlemek de farz-ı kifaye olarak nitelenen bir ibadettir (İbn Âbidîn, II, 268). Zira bir âyet-i kerîmede: Kur’an okunduğu zaman ona kulak verip dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin. (A’raf, 7/204) buyrularak tilavet olunan Kur’an-ı Kerîm’in dinlenmesi emredilmektedir. Şu kadar var ki, dinlemek için ortamın müsait olmadığı durumlarda, açıktan okunması uygun olmaz.

Okudunuz mu?  İslamda gebelikten korunma yöntemleri

kuran dinlemenin hükmü, kuran okumanın hükmü nedir, kuran okumanın hükmü

Bu kategoride yer alan Camilerde Görev Yapan Kişiler Kimlerdir Ve Görevleri Nelerdir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kur’an-ı Kerim dinlemenin hükmü nedir? Farz olduğu söyleniyor bu doğrumu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.