Anasayfa
9 Ağustos 2021, 3:04

İsraf Nedir?

İsraf Nedir?

Desert Rose
İsraf nedir?
İsraf, gereksiz ve ölçüsüz harcamaktır. Biz her ne kadar israfı, suyun fazla akıtılması, ekmek kırıntılarının çöpe akıtılması, pastanın yarısının yenip yarısının çöpe atılması olarak görüyorsak da asıl israf gereksiz ve yersiz harcanan her şey için söylenebilir.
En büyük israf ekmek ve su üzerinden değildir. Ekmek ve su, israfı da değerlendirilen nimetlerdir. Ekmek atıldığında kuşlara, kedilere, köpeklere yem olur. Bu bir tür israftan kurtulmuş olabilir. Su ne kadar dökülürse dökülsün, denizlerde tekrar buharlaşıp su olarak gelebilir. İhtimal de olsa insanın ömrü israf edildiğinde geri dönüşümü yok, en büyük israf hayat israfıdır ve en büyük israf sağlık israfıdır. Yine en büyük israf iman nimetinin israfıdır, en büyük israf ilim israfıdır. Allah’ın verdiği ilmi gereksiz yere, boş yere harcamak ve kullanmamak israftır. Allah neyi nimet olarak kuluna lütfetmişse o muhakkak gerekli ve dengeli bir şekilde kullanılmalıdır.
Su bir nimettir, doğru gerekli ve dengeli kullanılmalıdır. Ekmek nimettir, doğru dengeli ve gerekli kullanılmalıdır. Ama sağlık da bir nimettir, hayat da bir nimettir. Mü’min bir cemaatin içinde olmak da bir nimettir. Anne, baba, kardeşler nimettirler, asla çarçur edilmemelidirler. Bir Müslüman’ın kardeşlik mefhumunu zedelemesi de israftır. Bir Müslüman’ın ekmeği çöpe atmaya kıyamadığı gibi, israftan korktuğu gibi, elektrik israfından çekindiği gibi, suyu musluğu fazla açmaktan çekindiği gibi mü’min kardeşlerini de çarçur etmekten de çekinmelidir. Bir mü’min kardeş, mü’minlik nedeniyle kardeş olunmuş bir insan, 10 kilovat elektrikten daha değersiz midir? Anne baba ne ile ölçülebilir bir nimettir ki onların varlığı gereksiz ve yersiz kullanılmış olsun? İsraf haramdır. Allah israf edenleri asla sevmez. Allah’ın sevmediği işlerdendir israf. Ama israf sadece suyun boşa akıtılması değildir. Boşa akan hayat, boşa geçen her dakika israftır. Bir dakika asla bir okyanustan bile daha değersiz değildir.
Velhamdülillahi rabbil âlemin.
N.Yıldız

Okudunuz mu?  Mealciler kimlerdir? mealci hocalar

Cevap: İsraf Nedir?

NuN
Kısaca israf nedir

İsraf, nimetlere ve onları gönderene karşı büyük bir saygısızlıktır. Aynı zamanda hırs, kanaatsizlik ve zillet gibi marazların da başlıca sebebidir. Çünkü müsrif adam, İlahî takdire ve alın teriyle elde ettiğine razı olmaz, sürekli daha fazlasını ister. Hiç şükretmez, daima şikâyet eder durur. Helal rızkını az bulur, gayr-ı meşru olup olmadığına aldırmadan daha çok kazanmanın peşine düşer. Hatta o yolda izzet ve haysiyetini bile feda eder

Bu kategoride yer alan Tiroid hastaları oruç tutabilir mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İsraf Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.