Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:25
dualar
Yönetici

Günlük dualar

Günlük dualar

rana
Peygamber Efendimizin Yaptığı Günlük Dualar

Sabahleyin Uykudan Kalkınca Okunacak Dua:

Okunuşu: "Elhamdulillahillezi ehyana ba’de ma ematena ve ileyhi’n- nüşur."
Anlamı: "Bizi öldürdükten sonra dirilten (uyuduktan sonra uyandıran) Allah’a hamdolsun. (kıyamette) O’nun huzurunda toplanılacaktır." (Buhari: 11/96)

Her Sabah Okunacak Dua:

Okunuşu: "Allahümme bike asbahna ve bike emseyna ve bike nehya ve bike nemutu ve ileykennuşur."
Anlamı: "Allahım! Senin yardımınla sabaha girdik, senin yardımınla akşama kavuştuk, senin yardımınla diriliyor ve senin kudretinle ölüyoruz ve (kıyamette) varış sanadır." (Ebu Davud: 5067)

Her Akşam Okunacak Dua:

Okunuşu: "Allahumme bike emseyna ve bike esbahna ve bike nahya ve bike nemutu ve ileykel masir."
Anlamı: "Allahım! Senin yardımınla akşama girdik, senin yardımınla sabaha kavuştuk, senin yardımınla diriliyor ve senin kudretinle ölüyoruz ve dönüş yalnız sanadır." (İbn Mace, Dua: 14)

Şirkten Korunmak İçin (Sabah-Akşam) Okunacak Dua:

Okunuşu: "Allahumme inni euzu bike min en uşrike bike şey’en ve ene a’lemu ve estağfiruke lima la a’lemu inneke ente allamulğuyubi."
Anlamı: "Allahım! Şüphesiz ben bilerek herhangi bir şeyi şirk koşmak (eş ve ortak tanımak) tan sana sığınırım.Bilmeyerek işlemiş olduğum(şirk ve hatalarım) ın senden bağışlanmasını dilerim. Şüphesiz ki bütün gaybları (gizli şeyleri) ancak sen bilirsin." (et-terğıb ve et-terhib: 1/76)

Yemekten Sonra Okunacak Dua:

Okunuşu: "Elhamdulillahillezi et’amena ve segana ve cealena müslimin."
Anlamı: "Bizi nimetleriyle yediren ve içiren ve bizi İslam üzere bulunduran Allah’a hamd olsun." (Ebu Davud, At’ime:15)

Elbise Giyerken Okunacak Dua:

Okunuşu: "Elhamdulillahillezi kesani haza ve razeganihi min ğayri havlin minni ve la guvvetin."
Anlamı: "O Allah’a hamd olsun ki, benden bir kuvvet olmaksızın bu elbiseyi bana giydirdi ve (bunu) bana rızık olarak verdi." (Tirmizi, deavat: 107)

Camiye Girerken Okunacak Dua (sağ ayakla girilir):

Okunuşu: "Bismillahi vessalatu vesselamu ala rasulillahi. Allahummeğfir li zunubi veftah li ebvabe rahmetike."
Anlamı: "Allah’ın adıyla, Allah Resulune salat ve selam olsun. Allah’ım , günahlarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç." (Müslim, müsafirin:68)

Camiden Çıkarken Okunacak Dua (sol ayakla çıkılır)

Okunuşu: "Bismillahi vessalatu vesselamu ala rasulillahi. Allahumme inni es’eluke min fedlike, Allahumme e’sımni mineşşeytanirracim."
Anlamı: "Allah’ın adıyla, Allah Resulune salat ve selam olsun. Allah’ım , Senden fazl-u (ihsanını) diliyorum. Allahım, beni rahmetinden uzaklaştırılmış şeytanın şerrinden koru." (Buhari, teheccüd: 25)

Helaya Girerken Okunacak Dua (sol ayakla girilir):

Okunuşu: "Bismillahi Allahumme inni euzu bike minelhubsi velhebaisi."
Anlamı: "Allah’ın adıyla, Allahım, her türlü pislikten ve pis olan şeylerden(erkek ve dişi şeytanların şerrinden) sana sığınırım." (İbni Mace, Teharet: 9)

Heladan Çıkarken Okunacak Dua (sağ ayakla çıkılır):

Okunuşu: "Ğufraneke, Elhamdulillahillezi ezhebe annil eza ve afani."
Anlamı: "(Allahım!) Senin mağfiretini dilerim.Benden eza veren şeyleri gideren ve bana afiyet veren Allah’a hamdolsun." (İbni Mace, taharet:10)

Bir Meclisten (sohbet veya bir toplantıdan) Kalkarken Okunacak Dua:

Okunuşu: "Subhaneke Allahumme ve bihamdike eşhedu en la ilahe illa ente estağfiruke ve etubu ileyke."
Anlamı: "Allah’ım! Seni her türlü noksanlıklardan tenzih eder, hamdimi sana takdim ederim. Senden başka hiçbir ilah bulunmadığına şehadet ederim. Senden mağfiret diliyor ve sana tevbe ediyorum." (tirmizi, deavat: 38)

Su İçtikten Sonra Okunacak Dua:

Okunuşu: "Elhamdulillahillezi segana azben furaten birahmetihi ve lem yec’alhu milhen ucacen bizunubina."
Anlamı: "Bize tatlı soğuk su içiren ve günahlarımız sebebiyle onu içilmez tuzlu su yapmayan Allah’a hamd olsun." (Ebu Nuaym)

Aynaya Bakarken Okunacak Dua:

Okunuşu: "Elhamdulillahi Allahumme kema hassente halgi fehassin hulugi."
Anlamı: "Allah’a hamdolsun. Allah’ım! Benim yaratılışımı güzel kıldığın gibi ahlakımı da güzelleştir." (İbnüs-sünni, El- Ezkar: 270)

Aksırma Esnasında:
Aksıran kimsenin; "Elhamdulilllah" "Allah’a hamd olsun" demesi, o’nu işiten kimsenin de: "YerhamukeAllah" "Allah sana merhamet etsin" demesi gerekir. Aksıran kişi, yanında "YerhamukeAllah" denildiğini duyunca: "Yehdina ve yehdikumullah " " Allah bize ve size hidayet versin". Veya, "Yehdikumullahu ve yuslihu balekum" "Allah, sizi doğru yola yöneltsin ve işlerinizi düzeltsin" demelidir. (Buhari, Edep: 125)

Vasıtaya Binerken Okunacak Dua:
Önce besmele okunur; üç tekbir getirilir. Sonra:

Okunuşu: "Subhanellezi sehharalena haza ve ma kunna lehu mugrinine ve inna ila rabbina lemungalibun."
Anlamı: "Bunu bizim hizmetimize veren Allah’ın şanı ne yücedir. O’nun ihsanı olmasaydı biz buna güç yetiremezdik. Muhakkak ki biz Rabbimize döneceğiz." (Zuhruf Suresi 13-14)

Eve Girerken Okunacak Dua:

Okunuşu: "Allahumme inni es’eluke hayral mevleci ve hayral mehraci bismillahi ve lecna ve bismillahi haranca va alAllahi rabbina tevekkelna."
Anlamı: "Allahım! Her giriş ve çıkışımda senden hayır diliyorum. Allah’ın adıyla evimize girer, Allah’ın adıyla çıkarız ve Rabbimize dayanıp güveniriz." (Ebu Davud, Edeb: 112)

Evden Çıkarken Okunacak Dua:

Okunuşu: "Bismillahi tevekkeltu alellahi la havle ve la guvvete illa billahil aliyyil azim."
Anlamı: "Allah’ın adını anarak (evimden çıkıyorum) ben, Allah’a dayanıp tevekkül ettim. (her türlü) kuvvet ve kudret ancak yüce Allah’ın yardımıyladır." (Tirmizi, deavat: 34)

Gece Uykudan Önce Okunacak Dua:

Okunuşu: "Bismike Allahumme emutu ve ehya."
Anlamı: "Senin adını anarak ölür ve dirilirim (uyur ve uyanırım) Allahım!" (Buhari, Deavat: 7)

A M İ N


Cevap: Günlük dualar

bakbibak
Allah razı olsun çok güzel dualar. Allah herkeze ezberlemeyi nasib etsin.

Okudunuz mu?  Askerimiz için dua

Yanıt: Günlük dualar

LeoparGS
Dualar

1-Üstad Bediüzzaman’ın yakın talebelerinden merhum Hulusi Yahyagil Ağabey’in hayırlı dilekler için okunmasını tavsiye ettiği dua:

"Bismillahirrahmanırrahim.Yefalullahu ma yeşau bikudretihi ve yahkumu ma yuriydu bir izzetihi”

not: Bu dua besmele ile 10 gün 100 defa okunsa biiznilllah murad husule gelir.Kardeşlerimiz devam ederlerse iyi olur.”(Hulusi Yahyagil)

2-Resulullah(SAV) bu duayı sabah-akşam 3 defa okuyanin şeytanin şerrinden emin olacagini bildiriyor: Allahümme inni es’elukelafiyete fiddünya vel ahireh.Allahümme inni es’elukel affe vel afiyete fiddiyni veddünya ve ehli ve mali.Allahümme estur avraati ve amin rev’ati.Allahümme ahfazni min beyni yedeyye ve min halfi ve an yemiyni ve an şimali ve min fevki ve euzu biazametike ve utale min tahti.”

3-Ölüm ve sonrası kolaylık için Efendimizin(sav) tavsiye ettiği dua: "Allahümme hevvin aleyna sekeratil mevt ve ma badehu” (nakleden.M:Fethullah Gülen Hocaefendi-A-serisi-32)

4-Bediüzzaman’ın allame talebelerinden Kastamonulu Mehmed Feyzi Efendi’nin ibadet işlemeye ragbetimizin artmasi için tavsiye ettiği dua: " Allahümme einni ala zikrik ve şükrik ve hüsnü ibadetik.”

5-Mehmed Feyzi Ağabey’in günahlardan korunma için tavsiye ettiği bir dua: "Allahümme tahher kalbi vağfir zenbi ve hassen cevarihi anil haram.”

6-Üstad Bediüzzaman hazretlerinin istiğfarı: "Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullah min cemii ma kerihAllahu fi cemii ömri kavlen ve fiilen ve terken ve hadiren ve samien ve naziren ve hatıran bir elfi la havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim.”(nakleden.Merhum Tahiri Mutlu ağabey)

7-Bediüzzaman’ın okuduğu yemek duası: "Elhamdülillahillezi et’amana ve sekana ve cealna minel müslimin.Allahümme zid vela tukallil bir hürmetil fatiha.”(Hulusi Yahyagil)

Okudunuz mu?  Rüyada her türlü haber almak için

Salih Okur
cevaplar.org


Soru: Günlük dualar

LeoparGS
Dualar/2

8-Risale okumadan evvel:

a-3 ihlas,1 fatiha okuyup Peygamber Efendimiz(sav),bütün enbiya ve evliya-i kiramın ve Üstad’ın ruhlarına hediye etmek

b-Ya Alim,Ya Semi,Ya Basir,Ya Kebir isimlerini zikredip salavat-ı şerife getirilecek ve ondan sonra okunacak.(Hulusi ağabey)

9-Kayıp eşya ve hastalık için:

a-4 rekat istihare namazı kılınacak

b-5 adet para bir beze sarılacak

c-İbrahim bin Edhem ve Ebul Gayyıs Aşşaş hazretlerine hergün 3 ihlas,1 fatiha okunup,hediye edilecek

d-Netice hasıl olduktan sonra bu paralar bu zatların ruhu için fakirlere tasadduk edilecek(Tahiri Mutlu)

10-Düşman şerinden emin olmak için: "Allahümme inni ehafuke ve ehafu mimmen la yehafuke vahfazni min şerri men la yehafuke bir hürmeti men yehafuke ya hadiyyel eltafi neccina mimma nehaf”

11-Hasta için okunacak dua:

a-Hastanın şifası için niyyet etmek

b-7 defa estağfirullah demek

c-7 defa salavat

d-10 defa Allahü ekber demek

e-19 defa Bismillahirrahmanırrahim Ferdun hayyun kayyum.Hakemün adlün kuddus. Lilleziyne amenu huden ve şifaun diyerek hastaya okumak.(Hulusi ağabey)

12-Ruhi sıkıntısı olan birine M.Fethullah Gülen Hocaefendinin yazdığı bir tavsiye:

a-10 defa Allahüekber demek

b-19 defa Bismillahirrahmanırrahim Ferdun hayyun kayyum Hakemün adlün kuddus. Yurzakune ferihiyne bima atahum.Selamün kavlen min Rabbirrahim. Lilleziyne amenu huden ve şifaun okunacak…Ve her okunuşta çay,kahve gibi sıvılardan bir yudum alınacak

c-Namazlardan sonra imkanı varsa 19 defa "Elem neşrah” sure-i celiliyesi okunacak

13-Efendimiz(sav)in en çok okuduğu dua:

Ya Mukallibel kulub.Sebbit kalbi ala dinik(ey kalpleri evirip çeviren.Benim kalbimi Hak dinin üzerine sabit kıl)-Tirmizi-Deavat:85

14-İçimizde günaha bir istek duyarsak,manasını düşünerek:

"Allahu haziri Allahu naziri Allahu mai(Allah burada hazır nazır, beni görüyor ve Allah benimle beraber-en az 3 defa demeli) İsmail Çetin-İnançlı Gençliğin Şuuru-Dilara yayınları

15-Sabah Akşam 11 defa Kureyş(Liilafi) suresini okuyanın hayatın tehlikelerinden mahfuz kalacağını İmam Rabbani(RA) Mektubatında zikrediyor.

16-Uykusuzluk çeken: "Allahümme garetin nucum.Ve hedaetil uyun.Ve entel hayyul kayyum.Ellezi la te’huzuhu sinetün vela nevm.Ya Hayyu ya Kayyum. İhdilleyli ve enim ayneyyi.”duası ile Nas ve Felak surelerini okumak…

Salih Okur
cevaplar.org


LeoparGS
Dualar/3

1-Ümmet-i Muhammed için dua:
"Allahümme eslih ümmete Muhammed
Allahümme erham ümmete Muhammed
Allahümme ferric an ümmete Muhammed
Allahümme ihdi ümmete Muhammed
Allahümme mağfirli ümmete Muhammed”

Okudunuz mu?  Doğruyu yanlışı öğrenmek için dua

2-Urve bin Zubeyrin sabah akşam üç defa okuduğu ve cinlerden korunduğu dua:
" Amentü billahil azim ve kefertü bil cibti vettagut vestemsektü bil urvetilvüska la infisameleha vAllahü semiülalim.” İmam Münziri-Tergib ve terhib-2/93

3-Sohbet meclisinden kalkarken:
"Sübhaneke Allahümme ve bihamdike eşhedü en lailahe illa ente estağfiruke ve etubu ileyke”

Okudunuz mu?  Polis olmak istiyorum bana dua eder misiniz

4-İmtihanlarda muvaffakiyet için merhum eşşeyh Osman Siraceddin–i Iraki’nin (1893-1997) tavsiyesi:İmtihan binası uzaktan görüldüğünde küçük parmaktan büyüğe doğru sırayla "kef, ha, ya, ayn, sad” harfleri okunarak eller yumruk yapılır, her bir harf bir parmağa denk gelecek şekilde. Binaya girilene kadar konuşulmaz. Binaya girince büyük parmaktan küçüğe doğru "ha, mim, ayn, sin, kaf”okunarak yumruk açılır.

Okudunuz mu?  Hz. Musa ve Anne Duası

5-Zekanın inkişafı için Osman Siraceddin Efendinin tavsiyesi: Her namaz sonrası: 140 defa " Ya selam, Ya alim, Ya hâdi ”- başta sonda üçer salavat…

Salih Okur
cevaplar.org


LeoparGS
Dualar/4

1-Hidayet ve takva sahibi olabilmek için; "Allahümme inni es’elüke’l hüda vettuka vel afafe vel gına.(Allahım, senden hidayet, takva, iffet ve (kalb) zenginliği isterim)

2-Şirkten sakınmak için: Allahümme inni euzu bike en üşrike bike şey’en ve ene a’lemu ve estağfiruke lima la a’lem. İnneke ente’l allamul guyub. (Allahım! Bilerek bir şeyi sana ortak tutmaktan yine sana sığınıyorum. Bilmediğim şeyler için de senden mağfiret diliyorum. Gaibleri hakkıyla bilen sensin, sen.)

3-Harpte düşmanın perişan olması için; "Allahümme münzilel kitap, serial hisab.İhzimil ahzabe. Alahümme mehzimhüm ve zelzilhüm.” (Allahım! Ey kitabı indiren, hesabı çabuk gören, hizipleri yenilgiye uğratan. Düşmanları hezimete uğrat ve onları sars.)

4-Düşmandan korkulduğunda: Allahümme inna nec’alüke fi nuhurihim ve neuzu bike min şururihim. (Ya Allah! Senin himayeni onlara karşı siper ediyoruz. Onların şerrinden sana sığınıyoruz.)

5-Korkulu rüyalar görenin okuyacağı dua: "Allahümme inni euzu bike min amelişeytani ve seyyiati’il ahlam”

6-Nefsin şerrinden korunmak için: "Allahümme elhimni rüşdi ve eizni min şerri nefsi(Ya Allah! Bana hidayet ilham et ve beni nefsin şerrinden koru)

7-Rızkta bereket olması için her namaz sonrası 11 defa şu dua okunur: İnnalahe hüver’rezzakü zu’l kuvveti’l metin.

8-Resulullah’ın(SAV), kuşluk namazından sonra üç defa okumasını Kabisa Bin Muhayrık’a tavsiye ettiği dua: "SubhanAllahi ve bihamdihi SubhanAllahi’l azim. La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim.”

9- Gerdeğe giren erkeğin okuyacağı dua: "Allahümme inni es’elüke hayraha ve hayra ma cebelteha aleyhi ve euzu bike min şerriha ve şerri ma cebelteha aleyhi”

10-Doğum sancısı çeken bir hanıma okunacak dualar:

a-Ayet el Kürsi

b-Araf Suresinin 54. ayeti

c-Felak ve Nas Sureleri

11-Kötü ahlaktan korunmak için: "Allahümme inni euzu bike min munkeratil ahlak vel’ amali vel ehvai(Allahım! Kötü ahlakın, kötü amellerin ve hevanın şerrinden sana sığınırım.)

Kaynak:
Büyük Dua Kitabı- Mehmed Emre-Bedir Yayınevi- İst–1980

Salih Okur
cevaplar.org


LeoparGS
Dualar/5

1-Gece yalnızken gelen vehim ve korkulara karşı:

Allahümme lâ ye’ti bilhasenâti illâ Ente ve lâ yedfau-s seyyiâti illa ente ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ Billâh-il-Aliyy-il Azim” duasıyla birlikte Tevbe suresinin son iki ayeti 11 defa okunur.

2-Tembellikten korunmak için:

Allahümme inni eûzu Bike min-el kelsi velmağrami ve eûzu Bike min fitneti Mesih-id deccali ve eûzu Bike min-en nâri(Allah’ım tembellikten, borçlu olmaktan, uğursuz kör deccalin fitnesinden ve cehennem azabından sana sığınırım.)

3-Kanaatsizlik, oburluk, şehvetin galebesi, cimrilik ve korkaklık akla geldiği zaman mümin imanını şu duayla takviye etmelidir:

"Eûzu Billâhi min-eş-şeytar-ir racîm. Allahümme kanni’ni bimâ razakteni ve barik lî fîhi” (Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım. Ya Rabbi’ Beni rızıklandırdığın şeyle kanaatlendir ve onu bana mübarek kıl.)

4- Allahümme estur avrâti ve âmin rav’âti. Allahümme la te’menna mekrake ve lâ tensenâ zikrake ve lâ tehtik annâ sitrake ve lâ tec’alna min el gafilin” (Allah’ım! Ayıplarımı ört, korkularımı eminliğe çevir. Allah’ım! Mekrinden bizi emin kılma, zikrini bize unutturma. Setrini kaldırmakla bizi rezil etme ve bizi gafillerden kılma”)

Bu duanın üç faydası var:

a-Uykudan önce okunursa melekler sabah namazına kalkmayı ilham eder.

b-Beş vakit namazdan sonra devam edenin kalbine hüsnü zan ve teyakkuz gelir, günahlara karşı uyanıklık hâsıl olur.

c-Günahlara karşı rızayı kalpten siler, atar. Özellikle Halveti meşayıhı müntesiplerine bu duayı çok tavsiye etmekteler.

Kaynaklar

1-Mufassal Medeni Ahlak-İsmail Çetin- Dilara Yayınları-Isparta-trhs.

Salih Okur
cevaplar.org


ismail55
Allah razı olsun
emeginize saglık..

Okudunuz mu?  Kelime-i Şehadet Getrmenin faydaları

canan79
paylaşımın için sağol Allah razı olsun


Kayıtsız Üye
Allah sizden razı olsun:)evet arkadaşlar bildiginiz gibi bütün duaların hercümlesindeki degerli ve kıymetlı oldugunu biliyoruz.dualarımızı her zaman içimizden gelen ruh ve beden olarak Allah’a sükr etmeliyiz çünkü Allah’a inancımız sonsuz ve sınırsızdır.Allahın bizlere verdigi hayat ve mücizevileri göz önüne alınarak gerisini siz iyi düsünün 🙂

Okudunuz mu?  Duam bir türlü kabul olmuyor neden

Şem’a
Her sohbet meclisinden sonra okunacak dua

subhaneke Allahumme ve bihamdike eşhedu en la ilahe illa ente estağfiruke ve etubu ileyke


İslamcı
Evden çıkmadan önce ayetel kürsiyi okuyun.


Allahümme mağfirli duası, subhaneke Allahumme ve bihamdihi, Allahümme mağfirli

Bu kategoride yer alan Askerimiz için dua başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Günlük dualar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.