Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:21
sizden09
Abone

Namaz kılarken kuran dinlemek

Namaz kılarken kuran dinlemek

n0mad
Arkadaşlar ben namaz kılarken bilgisayardan kuran dinletisi açsam namaza bir zarar vermiş olurmuyum şöyleki ben kuran dinlerken namaza daha iyi konsatre oluyorum bunu yapmamda bir sakınca varmıdır?


Cevap: namaz kılarken kuran dinlemek

Desert Rose
< Arkadaşlar ben namaz kılarken bilgisayardan kuran dinletisi açsam namaza bir zarar vermiş olurmuyum şöyleki ben kuran dinlerken namaza daha iyi konsatre oluyorum bunu yapmamda bir sakınca varmıdır?
>

Kardeşim bu konuda kesin bir yasak yok ama Camilerde
Namaz kılanın yanında kısık sesle okunması birde Camide
Kur’an okunurken Namaz kılmanın bir mahzuru olmadığı bildirilmiştir,görüş budur.
Fakat tek başına Namaz kılanın
huşusu açısından sessiz ve fazla aydınlık olmayan bir ortam
tavsiye ediliyor.Birde Bilgisayar,televizyon radyo vs gibi
aletlerden okunan Kur’an dinleyene sevabı vardır ama
Hükmü canlı okunan gibi değildir. Aşağıdaki yazıyı inceleyebilirsin
kardeşim.Selametle….

Okudunuz mu?  Besmele çekmek , Tevbe etmek ve Elhamdülillah şükür demek

________________________

Araf suresinin 204. ayetini değerlendiren Hanefî alimleri, buradaki emrin hem namazda ve hutbede hem de namaz dışında geçerli olduğu görüşündedir. Bu görüşü savunan Hanefî mezhebi alimlerine göre, Kur’an’ı dinlemek vaciptir. Eğer bir yerde fıkıh yazan (ilimle meşgul olan) bir kimse olduğu halde, birisi orada Kur’an okur da o kimse de meşguliyetinden ötürü dinleyemezse okuyan günahkâr olur. (el-Bahru’r-râik- şamile- 3/372)

Okudunuz mu?  Güçlü irade nasıl kazanılır

Ancak Hanefî mezhebinde bu dinlemenin (vacip olarak) farz-ı ayın mı yahut farz-ı kifâye mi olduğu konusunda farklı görüşler vardır. En sahih olan görüşe göre bunun farz-ı kifâye olmasıdır. Yani Kur’an okuyanı dinleyen bazı kimseler varsa, vacibin yerine gelmesi için bu yeterli olur.

Okudunuz mu?  Ölü birini gerçek hayatta görmek

Ayrıca canlı yayın olmaksızın bilgisayar, teyp, radyo gibi aletlerden okunan Kur’an’ı dinlemek de farz değildir. Fakat dinlenirse sevap alınır. (bk. Elmalılı Hamdi, Hak Dini, Araf Suresi 204. ayetin tefsiri)

Şafiiler dahil, Hanefîlerin dışında kalan mezheplerin hapsi okunan Kur’an’ı dinlemenin sünnet olduğu görüşündedir. Onlara göre Araf suresinin ilgili ayeti, namazın dışında kalan kıraat için değildir.

Bu alimlerin (cumhurun) dayanağı söz konusu ayetin, namaz içinde ve hutbe esnasında olduğuna dair gelen sahih bazı hadis rivayetleridir. (bk. Taberî, Razî, İbn Kesir, ilgili ayetin tefsiri)

Okudunuz mu?  Gusülden bir gün sonra akıntı gelmesi

Bununla beraber, Kur’an’ın okunduğu yerde bulunup da -lüzumlu bir işle meşgul olmadığı sürece- onu dinlemek bir saygıyı gösterme bakımından çok önem arz eder.


Cevap: namaz kılarken kuran dinlemek

reyna89
önemli olan namaz kılması değil mi ? Ne güzel ibadetini yapıyor daha iyi konsantre oluyorum diyor … namazdayken kötü şeyler düşünende var şeytan aklına giriyor insanın buna ne demeliyiz ?

Okudunuz mu?  Gece boşalmanın belirtileri

Cevap: namaz kılarken kuran dinlemek

memoli1966
soru şeklinden anladığım kadaryla demek istiyorsunki,güzel kuran okuysn biri okusun bende namazda onu dinleyeyim. yani o okusun ben yatıp kalkayım. yani namazın rüknü olan kıraatı terki soruyorsun.namaz sahih olmaz. yani namaz kılmş olmazsın.


Desert Rose
< önemli olan namaz kılması değil mi ? Ne güzel ibadetini yapıyor daha iyi konsantre oluyorum diyor … namazdayken kötü şeyler düşünende var şeytan aklına giriyor insanın buna ne demeliyiz ? >
Adı üstünde Namaz kılmak Rab’le buluşmak
secdede günahlarına ağlamak… O’an kimseyi hiçbir şeyi
araya sokmamak dualarını Rabbine fısıldamak akıl başka yere takılırsa
sadece hareketlerden ibaret olur reyna kardeşim dime….

Okudunuz mu?  İslamı ögremek için ne yapmam lazım? Hangi kitapları okumam gerekir?

imamhatipli42
< Arkadaşlar ben namaz kılarken bilgisayardan kuran dinletisi açsam namaza bir zarar vermiş olurmuyum şöyleki ben kuran dinlerken namaza daha iyi konsatre oluyorum bunu yapmamda bir sakınca varmıdır? >
Dinlediklerini tekrar edip namazın rükunlarına zarar vermedikçe bir sorun olmaz kardeş. Dikkat etmelisin aklın karışmasın yoksa namazda yapacağın kıraat yerine dinlediklerini takip edebilirsin.

Okudunuz mu?  Küfür etmek abdesti bozar mı?

< Selamualeykum,kardes birak bilgisayardan dinlemeyi git cami de imam arkasindan orda güzel kuran dinlersin. >
Soruyla ilgisi olmayan bir cevap. İnsan kuran dinleyebilir bunda bir sakınca yoktur. Evet camide cemaatle kıldığında imamın okuduğu kuranı dinlemek de güzeldir. Lakin nasihat veya uyarı böyle yapılmaz.
Müslüman hilm (yumuşak huylu) olur ama gevşek değil.

< soru şeklinden anladığım kadaryla demek istiyorsunki,güzel kuran okuysn biri okusun bende namazda onu dinleyeyim. yani o okusun ben yatıp kalkayım. yani namazın rüknü olan kıraatı terki soruyorsun.namaz sahih olmaz. yani namaz kılmş olmazsın. >
Hayır kardeşim yanlış anlamışsın.

Okudunuz mu?  Sürekli küçük abdest sonrası yapışkan sıvı

n0mad
Allah razı olsun cevaplarınız için teşekkür ederim


Kayıtsız Üye
Arkadaşa katılıyorum medem elhamdülillah müslümanız böyle bir konuya yorum yapmak istiyoruz veya insanları aydınlatmak istiyoruz daha uygun ve tatlı dille uyarmalıyız ki hem karşımızdaki insana faydamız olsun hemde yaptığımız iyiliği iyi niyetimizden ödün vermeden yapmış olalım derim ben..

Okudunuz mu?  Gösteriş için namaz kılmak

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum kardes ya soruyu soran calisiyorsa camiye gidemiyorsa evinde kilmak mecburuyetindeyse kilmasinmi hemen fetvayi yapistir hocanin arkasinda kilmis seninle biliyor hangimiz bes vakti camide kilabiliyoruz .camiye gidemiyoruz diye kilmayalimmi.kardesimiz neguzel sormus bende herzaman camiye gidemiyorum


Kayıtsız Üye
Ona vesvese denir. Vesvese bahsini okumanızı tavsiye ederim. Namaz kılırken kötü şeyler aklına gelmesi vesvesedir. Nasıl ki Karl düşünmek katletmek değilse kötü şeyler düşünmek de yapmak anlamına gelmiyor. Bu konuyu araştırmanızı tavsiye ederim.

Okudunuz mu?  Son oturuşta salli barikden sonra okunabilecek dualar

kuran okunurken namaz kılınır mı, namaz kılarken kuran dinlemek, namaz kılarken kuran dinlenirmi

Bu kategoride yer alan Şeytanın vesveselerine karşı durmanın yolları nelerdir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namaz kılarken kuran dinlemek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.