Anasayfa
27 Mayıs 2022, 22:33
Sizden
Yönetici

Harama bakma konusunda hemen yüzümüzü çevirsek Haram mı değil mi?

Harama bakma konusunda hemen yüzümüzü çevirsek Haram mı değil mi?

Dinim İslam
SelamunAleykum

Arkadaşlar dinimiz göz ile haramdan sakınmamızı bize emrediyor, fakat öyle bir devirdeyiz ki evden dışarı adım attığımda etrafımda tabir-i caizse şeytan kaynıyor, insanlar çok açık giyiniyor. Allah’ma şükürler olsun mümkün olduğu kadar uzak duruyorum ama öyle birşeyki siz istemesenizde haliyle görüyosunuz, insan gören bir canlı içimde art niyet yok ama kafamı çevirdiğim an görüp tekrar arkamı dönüyorum ve bunun gibi günde binlercesi, acaba bunun bir hükmü var mıdır? Teşekkürler

Okudunuz mu?  Karşı Cinsten Arkadaşla Aynı Evde Yaşamak Caiz Midir?

Cevap: Haram mı değil mi?

Guray
Mü’min erkeklere söyle , gözlerini haramdan sakınsınlar , ırzlarını korusunlar. Bu davranış onlar için daha nezihtir. Şüphe yok ki , Allah onların yaptıklarından hakkıyla haberdardır. (Nur / 30)

Gözlerin zinası harama bakmak, kulakların zinası müstehcen söz dinlemek, dilin zinası fuhuş konuşmak, ellerin zinası namahremi tutmak, ayakların zinası günah olan yerlere gitmektir. [Buhari]

Okudunuz mu?  Hz İbrahim oğlunu ne için kurban adamıştır ve gerçekten ALLAHA kurban etmişmidir?

Yâ Ali Arka arkaya bakma! İlk bakış senin için bağışlanmış ise de, fakat ikincisi senin değildir. Bakışı sürdürmeye hakkın yoktur ( Tirmizî, Edep, 62; Müslim, Edep, 45; Ebû Dâvud, Nikâh, 43. )

ilk bakışta ( yanlışlıkla bakılan ) sorun yoktur ancak bu bakışı devam ettirmemeli veya tekrar bakmamalı

Okudunuz mu?  Tırnağın ucunda siyah nokta gusle mani midir

Cevap: Haram mı değil mi?

Dinim İslam
< Yâ Ali Arka arkaya bakma! İlk bakış senin için bağışlanmış ise de, fakat ikincisi senin değildir Bakışı sürdürmeye hakkın yoktur ( Tirmizî, Edep, 62; Müslim, Edep, 45; Ebû Dâvud, Nikâh, 43 )

ilk bakışta ( yanlışlıkla bakılan ) sorun yoktur ancak bu bakışı devam ettirmemeli veya tekrar bakmamalı >
Allah razı olsun kardeşim, içimin bir hayli rahatlamasına vesile oldun. Allah her zaman yar ve yardımcın olsun.

Okudunuz mu?  Yeni doğan bebeğin kulağına kadın ezan okuyabilir mi

Cevap: Haram mı değil mi?

Guray
Amin Allah hepimizin yardımcısı olsun


ikindi
doğru bende öyle biliyorum
ilk bakis bedava 😀 ama sonrasi malesef kardesim yapmamiz uygun değil


Desert Rose
İnsanın kendisine yabancı olan kadınla, kadının da kendisine yabancı olan erkekle münasebeti sınırlıdır; belli ölçülere tâbidir. Rabbimiz mü’min erkek ve kadınlara şöyle buyurur:

"Mü’min erkeklere söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, mahrem yerlerini korusunlar. Bu onların arınmasını daha iyi sağlar. Allah yaptıklarınızdan şüphesiz haberdardır. Mü’min kadınlara da söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, iffetlerini korusunlar…”1

Bu âyetlerde açık bir şekilde, mü’min erkeklerin kendilerine yabancı olan nâmahrem kadınlara, kendilerine nikâhları düşen hanımlara; kadınların da kendilerine yabancı olan erkeklere bakmamaları bildirilmektedir.

Yasaklanan bu bakışın sınırı ve mahiyeti nedir, nasıl olacaktır? Âyetin geçen "gözleri kapamaktan” maksat, gözleri kapatıp başı yere eğerek yürümek, dolaşmak değildir. Zaten bu şekilde davranmak da mümkün değildir. Bir insan tâbiî olarak karşılaştığı erkeği ve kadını görür, bakar. Ancak burada anlatılmak istenen husus, karşı cinse şehvetle, cinsî bir duygu besleyerek bakmaktır. Şehvetle bakmanın ölçüsü de, devamlı olarak birkaç sefer bakıp durmaktır.

Bu ölçüyü de Resul-i Ekrem Efendimizden (a.s.m.) öğrenmekteyiz. Bu hususta Hz. Ali’ye şöyle buyurmuşlardır:

"Yâ Ali, arka arkaya bakma! Birinci bakış hakkındır, fakat ikinci bakışta hakkın yoktur.”2
Karşı cins insanın gözüne iliştiği zaman,gözlerini ayırmadan bakıp durmamalı, başını çevirmeli. Böylece şehvetle bakma sınırına da yaklaşmamış olur.

İşte bu hadisler bu konuda bizim ölçümüz olmalıdır.

1. Nur Sûresi, 30-31.
2. Ebû Davud, Nikâh: 43; Tirmizi, Edeb: 28.


AydınlığaBak
Birşey sorcam harama bakma derken karşı cinsten birine bakmamı yoksa haram olan yerlerine bakıp şehvet duygusuna kapılmakmı ?

Okudunuz mu?  Gusül abdestinde burun yıkama

yanlışlıkla harama bakmak, yanlislikla harama bakmak, 1. bakış 2. bakış haram

Bu kategoride yer alan İmaduddin Zengi Kimdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Harama bakma konusunda hemen yüzümüzü çevirsek Haram mı değil mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.