Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:42

Umreye giderken ihrama girildiğinde okunan telbiye Kabe’yi görünce kesilir mi, tavafta hangi dualar okunur?

Umreye giderken ihrama girildiğinde okunan telbiye Kabe’yi görünce kesilir mi, tavafta hangi dualar okunur?

m.deniz
Telbiye Hanefîlere göre, ihram namazından sonra telbiye getirilir. Çünkü Hz. Peygamber (asv) böyle yapmıştır. Efdal olan da budur. Vasıtaya bindikten sonra telbiye getirip, sonra niyet edilebilir. (ez-Zeylaî, Nasbu’r-Râye, III, 21). Telbiye şudur:

Okudunuz mu?  Wc de taharetlenirken vesveseden kurtulamıyorum. Taharetlenmenin dinimizdeki hükmü nedir?

"Lebbeyke Allahumme Lebbeyk, Lebbeyke Lâ şerîke Leke Lebbeyk. Inne’l-hamde ve’n-ni’mete leke ve’l-mülke, Lâ şerîke leke." (Buharî, Hac, 26, Libâs, 69; Müslim, Hac,147, 269, 271; Dârimî. Menâsik, 22, Tirmizî, Hac, 97).

Hanefilere göre bir kimse mikatta niyet ederek telbiye getirince ihrama girmiş olur. Telbiye, yolda, iniş çıkışlarda, yol arkadaşlarıyla karşılaşmalarda namazların ardından tekrarlanır ve zaman zaman ses yükseltilir.

Okudunuz mu?  Balık yumurtası helal midir? Balık havyarı yenilmesi dinen caiz midir?

Telbiye, Mâlikîler dışında çoğunluğa göre, Kurban Bayramı günü Akabe cemresine ilk taşın atılmasıyla kesilir. Çünkü Hz. Peygamber (asv) böyle yapmıştır. (Nesâî, Menâsik, 229, İbn Mâce, Menâsik, 69; Ebû Dâvud, Menâsîk, 27, 28; Tirmizî, Hac, 78, 79). Ancak taşlamadan önce tıraş olunursa, telbiye kesilir. Umre yapan ise tavafa başlamakla telbiyeyi keser.

Okudunuz mu?  Video CD den ve Kasetten Kuran dinleyerek ve takip ederek mukabele olur mu?

Tavaf esnasında hangi dualar okunur?

Tavafa başlarken ve her şavtın başında:

"Allah, bütün eksikliklerden uzaktır. Hamd, Allah’a mahsustur. Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. Allah en büyüktür. Bütün güç ve kuvvet şanı yüce ve azamet sahibi Allah’a aittir.

Salat ve selam, efendimiz Muhammed aleyhi’s-selama olsun. Allah’ım! Sana iman ederek, Kitabını tasdik ederek, verdiğim sözü yerine getirerek ve Peygamberinin sünnetine uyarak bu ibadetimi yerine getiriyorum" diye dua edilmesi güzel olur.

Okudunuz mu?  Diş teli taktırmak günah mı ?

Yemen köşesi ile Hacer-i Esved köşesi arasında;

"Rabbimiz! Bize dünyada iyilik ver. Ahirette de iyilik ver. Bizi cehennem azabından koru. İyilerle birlikte cennete koy. Ey mutlak güç sahibi! Ey günahları çok bağışlayan! Ey alemlerin Rabbi! " duasının okunması güzel olur.

Okudunuz mu?  Kimlerle Evlenilir, Kimlerle Evlenilmez?

Tavaf esnasında tekbir, tehlil, salât ve selam getirilir ve Kuranı Kerim okunabilir. (Ö. Nasuhi Bilmen, Büyük İslâm İlmihali, 369).


Cevap: Umreye giderken ihrama girildiğinde okunan telbiye Kabe’yi görünce kesilir mi, tavafta hangi dualar okunur?

AKBİLE
Telbiye, sözlükte emri kabul, etmek, emre hazır olduğunu söylemek anlamına gelir. Hacda Lebbeyk, Allahümme lebbeyk diye başlayan duaları okumaktır. en az bidefa okunması gerektiği söylenmektedir

Okudunuz mu?  Avukatların Aldığı Para Haram mı, Helâl mi

umrede ihrama girilir mi, ümrede okunacak dualar, telbiye duası

Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Umreye giderken ihrama girildiğinde okunan telbiye Kabe’yi görünce kesilir mi, tavafta hangi dualar okunur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.