Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:49
Mezhepler
Yönetici

Sebataycılık / Sebataist ler. Nedir? kimlerdir?

Sebataycılık / Sebataist ler. Nedir? kimlerdir?

xİmamHatipLee
Selamun Aleyküm Kardeşlerim.

Bu değineceğim konu bir mezhep değil belki ama acabileceğim en uygun konu başlığı olarak burasını gördüm. Affınıza sığınarak bir kaç cümle ile açıklamak istiyorum.
Bir süre önce bir akrabamın bana sorduğu soruydu ”sebataist ne demektir?” ona sormuşlar. Bende araştırdım öğrendim ve söyledim. Ve Tüm müslümanların bilmesi gerektiğine inanıyorum.

Okudunuz mu?  Abdest kelimesinin arapça karşılığı nedir

Sabetaycılık,

17. yüzyılda İzmir ve çevresinde ortaya çıkan Sabatay Sevi’nin kurucusu olduğu, onu mesih kabul eden Mistisizme ve Kabbala’ya dayanan inanç. Diyanet İşleri Başkanlığına göre Sabetaycılık bir İslam mezhebi ya da tarikatı değildir ve İslam düşüncesi içinde yer almaz.
Gizliliğin sürdürülmesi amacıyla bu inanca inananlar bulundukları ülkenin yaygın dininde görünmeyi tercih ederler. Sabetaycılar, belli kurallar dahilinde tamamen müslüman ismi almakta ve kendilerini her bakımdan "şüphe edilmeyecek ölçüde" müslüman göstermektedirler. Kendilerini yahudiliğe bağlı bir fraksiyon olarak tanımlasalar da Yahudiler tarafından resmi olarak bu dine bağlı kabul edilmezler. Kur’an da ise inanmadıkları halde Müslümanım diyenler Münafikun Suresi’nde ele alınmaktadır. Taraftarları Sabatayistler, Sabatycı, Sabetaycı, Avdedî, Dönme, Selanikli, Meamin, Maminim, Takiyyeci, Munafık gibi farklı isimlerle de anılır. İlk dönemlerde Musevi ibadet ve ayinlerine sadık kalmışlarsa da asıl Yahudilerden tamamen ayrılmış ve onlara "koferim" (kafirler) ismini vermişlerdir. Yahudiler ise renkleri değişen bir balık olduğundan "Sazanikos" (Sazan) demişlerdir. Sabetay Sevi bağlıları çeşitli ülkelerde günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Kutsal şehirleri Kudüs’tür.
Kısaca bunlar müslüman görünen yahudilerdir. Kaynak olarak Vikipedi yi kullandım. Konuyla ilgilenenler araştırabilirler Bir çok bilgi bulunuyor.

Okudunuz mu?  Kıyası Fukaha Nedir?

Bunlar ne yazık ki ülkemizde azımsanamayacak kadar çokmuş . Allah(c.c) yardımcımız olsun.


sebataist, sebataycılık, sebataistler

Bu kategoride yer alan Cennetin anahtarı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sebataycılık / Sebataist ler. Nedir? kimlerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.