Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:07
missa7
Abone

Geline altın takılması âdetinin, İslâm’da yeri var mıdır? Bu âdet, nereden çıkmıştır?

Geline altın takılması âdetinin, İslâm’da yeri var mıdır? Bu âdet, nereden çıkmıştır?

Muallim Fatih
Geline altın takılması âdetinin, İslâm’da yeri var mıdır? Bu âdet, nereden çıkmıştır?
Mehir ve yüzgörümlüğüne "evet", başlık parasına "hayır" deyip uygulasak evlenmeler kolaylaşır mı?


Cevap: Geline altın takılması âdetinin, İslâm’da yeri var mıdır? Bu âdet, nereden çıkmıştır?

Ehfiya
< Geline altın takılması âdetinin, İslâm’da yeri var mıdır? Bu âdet, nereden çıkmıştır?
Mehir ve yüzgörümlüğüne "evet", başlık parasına "hayır" deyip uygulasak evlenmeler kolaylaşır mı? >

Değerli Kardeşimiz ;

Düğünlerde, nişan merasimlerinde veya sünnet törenlerinde vs. altın veya para takmak günümüzde adet haline gelmiş bir gelenektir. İnsanların özellikle bu tür merasimlerde altın takmalarının sebebi ise Allah (c.c)’ın altını dünya hayatının süsü ve meta’ sı, insanların gözünde de çekici ve değerli yapmasındandır.

Şüphesiz Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır:
”Kadınlara, oğullara, kantar kantar yığılmış altın ve gümüşe, salma güzel atlara, hayvanlara ve ekinlere duyulan tutkulu şehvet insanlara ‘süslü ve çekici’ kılındı. Bunlar, dünya hayatının metaıdır. Asıl varılacak güzel yer Allah katında olandır.” (3/14)

Okudunuz mu?  Eşimden Habersiz Aileme para versem günahmıdır?

Hayırla Kal…


Bu bir bid’attir

nutku
Verilmiş cevap, soru için tatminkâr bir cevap değildir. Sorunun cevabı, sorulanın Peygamberimiz’in düğünle ilgili sünnetinde olup olmadığına göre verilmeliydi; çünkü bizim asıl rehberimiz odur.
Düğün, peygamberimizin sünnetinde, düğün sahibinin (o damadın babası veya yakınıdır) davetlilere "velime" adı verilen "düğün yemeği" vermesiyle icra edilir. Peygamberimiz "Velev bir koyun (kesmek) suretiyle dahi olsa, ‘velime’ veriniz" demiştir. Davetlilere "Velev çeyrek altın da olsa, geline takı takınız" şeklinde ve benzeri Peygamberimizin hiçbir hadisi olmadığından, düğünde geline altın takı takmanın Peygamberimizin sünnetinde yeri yoktur ve dolayısiyle bu bir bid’attır (İslâm’da yeri yoktur).
Çok yerde, "velime" denilen "düğün yemeği" bile hiç vermeden, nikah salonlarında ayaküstü 5 dakikalık bir nikah kıyma işlemi sonrasında davetliler takı salonuna alınmakta, orada video çekimiyle davetlilerden kimlerin geline altın takı taktığı, kimlerin ise takmadığı belgelenerek takı takmayan davetlilere düğün sahibinin ondan sonra daha soğuk tavırlar içine girmesinin yolu açılmaktadır. Bazı davetliler de bu sebeble düğün (ve nikah) davetlerine gitmemekte, "düğün yemeği" veriliyorsa ona katılmamakla bir vacibi terk etmektedirler.
Bu düğünde geline takı takmak bid’atı savunulmamalı ve Müslüman düğün sahipleri, düğün davetlerini en az masrafla en fazla altın takı toplamanın bir yolu gibi kullanmaya çalışıp bu davetlerini "servet arttırmak vesilesi" yapmaya çalışmamalı; Peygamberimizin bu mevzudaki sünnetine tabi olup onun şefaatine mazhar olmaya ve o daveti davetlilerin dualarını almak vesilesi yapmaya çalışmalıdırlar.

Okudunuz mu?  Büyücüler neye dayanarak büyü (sihir) yapar?

Yorum: Geline davetlilerin altın taki takmasının, İslâm’da yeri var mıdır?

Nutku
"Gelinlere düğünlerde altın takılmasının İslâmda yeri var mıdır? Bu âdet nereden çıkmıştır?" sorusuna verilmiş olan cevap, o soru için tatminkâr bir cevap değildir. O sorunun cevabı, sorulanın Peygamberimiz’in düğünle ilgili sünnetinde olup olmadığına göre verilmeliydi; çünkü bizim asıl rehberimiz odur.
Düğün, peygamberimizin sünnetinde, düğün sahibinin (o damadın babası veya yakınıdır) davetlilere "velime" adı verilen "düğün yemeği" vermesiyle icra edilir. Peygamberimiz "Velev bir koyun (kesmek ve ikram etmek) suretiyle dahi olsa, ‘velime’ veriniz" demiştir. Davetlilere "Velev çeyrek altın da olsa, geline takı takınız" (?) şeklinde ve benzeri, Peygamberimizin hiçbir hadisi olmadığından, düğünlerde geline altın takı takmanın Peygamberimizin sünnetinde yeri yoktur ve dolayısıyla da bu bir bid’attır (İslâm’da yeri yoktur).
Çok yerde, "velime" denilen "düğün yemeği" bile hiç vermeden, nikah salonlarında ayak üstü 5 dakikalık bir resmî nikah kıyma işlemi sonrasında davetliler takı salonuna alınmakta, orada video çekimiyle davetlilerden kimlerin geline altın takı taktığı, kimlerin ise takmadığı belgelenerek, takı takmayan davetlilere düğün sahibinin ondan sonra daha soğuk tavırlar içine girmesinin yolu açılmaktadır (!). Bazı davetliler de bu sebeble düğün (veya nikah) davetlerine gitmemekte, "düğün yemeği" veriliyorsa, ona katılmamakla da bir vacibi terk etmektedirler.
Bu sebeblerle, düğünlerde geline takı takmak bid’atı savunulmamalı ve Müslüman düğün sahipleri, düğün davetlerini en az masrafla en fazla altın takı toplamanın bir yolu (!) gibi kullanmaya çalışıp, bu davetlerini "servet arttırmak vesilesi" yapmaya çalışmamalı; Peygamberimizin bu mevzudaki sünnetine tabi olup onun şefaatine mazhar olmaya ve o davetlerini, davetlilerin dualarını almak vesilesi yapmaya çalışmalıdırlar.

Okudunuz mu?  Hamdele ve salvele ne demek ve nasıl okunur

rüyada geline altın takmak, dinde nekdar altin tailir, Düğünlerde takı takmak adedi nerden gelmiştir

Bu kategoride yer alan Kuranı Kerimde Erkek İsimleri ve Anlamları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Geline altın takılması âdetinin, İslâm’da yeri var mıdır? Bu âdet, nereden çıkmıştır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.