Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:35
missa1
Abone

Peygamberimiz kendi çocuklarına nasıl davranırdı?

Peygamberimiz kendi çocuklarına nasıl davranırdı?

Kayıtsız Üye
peygamberimiz kendi çocuklarına karşı nasıl davranırdı?


Cevap: Peygamberimiz(s.a.v) kendi çocuklarına nasıl davranırdı?

Darusselam
Peygamberimiz(s.a.v) kendi çocuklarına nasıl davranırdı?

Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’in tüm insanlığa örnek olan şefkati, merhameti vePeygamberimiz (sav) hem kendi çocukları ve torunları hem de ashabının çocukları ile çok yakından ilgilenmiş, doğumlarından isimlerinin konmasına, sağlıklarından ilimlerinin artmasına, giyimlerinden oynadıkları oyunlara kadar onlar için tavsiyelerde bulunmuş, hatta bizzat yol göstermiş, ilgilenmiştir. müminlere olan düşkünlüğü, çocuklara olan tavrında da çok yoğun olarak görülmektedir.

Okudunuz mu?  Boşanma dilekçesini imzalamak nikahta talak gider mi

Örneğin, Peygamber Efendimiz (sav), kızı Hz. Fatıma (ra)’a, her iki torununun doğumundan hemen önce"Doğum olunca bana haber vermeden çocuğa hiçbir şey yapmayın" diye tembihlemiştir. Bebeklerin doğumundan sonra ise onların beslenmelerini, bakımlarını ve nasıl korunacaklarını bizzat göstererek anlatmıştır.

Peygamberimiz (sav) ayrıca, yeni doğan bebeklere, çocuklarına, torunlarına ve ashabının çocuklarına hep dua etmiştir. Onları severken ya da onların oyunlarını izlerken, onlar için Allah’tan hayırlı ve uzun bir ömür, ilim, hikmet ve iman istemiştir. Örneğin torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’e her vesilede dua etmiş ve bu duasının, Hz. İbrahim (as)’ın Hz. İshak (as) ve Hz. İsmail (as) için ettiği dua olduğunu belirtmiştir.

Okudunuz mu?  Küçük abdestin arkasından meni veya mezi gelmesi

Ashabından İbn-i Abbas (ra) çocukken Peygamberimiz (sav)’in kendisine "Allah’ım buna hikmeti öğret" diye dua ettiğini aktarır. Ashabından Enes (ra)’a ise çocukluk döneminde, Allah’ın mal ve evladını çok ve ömrünü uzun kılması ve verdiklerinin Enes (ra) hakkında hayırlı ve mübarek olması için dua etmiştir.

Okudunuz mu?  Bir insan ibadetten feyz alamıyorsa, bunun sebebi nedir, ne yapması gerekir?

Peygamber Efendimiz (sav) çocukların oyununa da çok önem vermiş, hatta zaman zaman onlarla oyun oynayarak ilgilenmiştir. Hz. Peygamber (sav), "Çocuğu olan onunla çocuklaşsın"Peygamberimizve sporlarla meşgul edilmelerini de tavsiye etmiş, hatta torunlarını ve çevresindeki çocukları buna teşvik etmiştir. diyerek, anne babalara çocuklarını bizzat eğlendirmelerini tavsiye etmiştir. (sav) çocukların yüzme, koşu, güreş gibi oyun
Birçok sahabe, Peygamber Efendimiz (sav)’in çocukları nasıl sevdiğini, onlarla nasıl ilgilendiğini ve oyunlar oynadığını aktarmıştır. Bunlardan bazıları şöyledir:

Okudunuz mu?  Doğru dua nasıl olur?

Hz. Enes (ra):
"Resulullah aleyhissalatu vesselam çocuklarla şakalaşmada insanların en önde olanıydı.

El Bera (ra):
"Peygamber SallAllahu aleyhi ve sellemi Hasan omuzunda iken gördüm."

Peygamber Efendimiz (sav)’in eşleri, tüm müminlerin anneleri, tüm Müslüman kadınlara örnek, takva sahibi müminlerdir. Kuran’da, hadis-i şeriflerde ve Peygamber Efendimiz (sav)’in hayatı hakkındaki rivayetlerde Hz. Muhammed (sav)’in eşlerinin huyları, imanları, Peygamberimizve güzel ahlakları hakkında birçok bilgi verilmektedir. (sav)’e nasıl yardımcı oldukları, yaptıkları tebliğ

Okudunuz mu?  Günümüz Türkiye'sinde imanla ilgili bazı konularda bilmemek mazeret midir?

Kuran’da Peygamber Efendimiz (sav)’in eşleri hakkında verilen bilgilerden biri, onların tüm müminlerin annesi olduğudur:

Peygamber, müminler için kendi nefislerinden daha evladır ve onun zevceleri de onların anneleridir. (Ahzab Suresi, 6)

Bir başka ayette ise, Allah müminlere, Peygamberimiz (sav)’den sonra onun eşlerini nikahlamalarını yasaklamıştır. Bu ayet şöyledir:

Okudunuz mu?  Kadının islam dininde yatış şekli nasıl olmalıdır?

Allah’ın Resûlüne eziyet vermeniz ve ondan sonra eşlerini nikahlamanız size ebedi olarak (helal) olmaz. Çünkü böyle yapmanız, Allah katında çok büyük (bir günah)tır. (Ahzab Suresi, 53)

Kuran’ın bazı ayetlerinde ise, Peygamberimiz (sav)’in hanımlarının diğer kadınlar gibi olmadıkları belirtilmiş ve onların nasıl bir tavır içinde olmaları gerektiği haber verilmiştir. ayetlerde şöyle buyrulur:

Okudunuz mu?  Şeytanla Dalga Geçmek Caizmidir

Ey peygamberin kadınları, siz kadınlardan herhangi biri (gibi) değilsiniz; eğer sakınıyorsanız, artık sözü çekicilikle söylemeyin ki, sonra kalbinde hastalık bulunan kimse tamah eder. Sözü maruf bir tarzda söyleyin. Evlerinizde vakarla-oturun (evlerinizi karargah edinin), ilk cahiliye (kadınları)nın süslerini açığa vurması gibi, siz de süslerinizi açığa vurmayın; namazı dosdoğru kılın, zekatı verin, Allah’a ve elçisine itaat edin. Ey Ehl-i Beyt, gerçekten Allah, sizden kiri (günah ve çirkinliği) gidermek ve sizi tertemiz kılmak ister. Evlerinizde okunmakta olan Allah’ın ayetlerini ve hikmeti hatırlayın. Şüphesiz Allah, latiftir, haberdar olandır. (Ahzab Suresi, 32-34)

Okudunuz mu?  Peygamberimizin Torunları

Peygamberimizin takva sahibi eşlerinin ayetlerde bildirilen tutumları, yani sözü maruf, akla veve Peygamber Efendimiz (sav)’e itaatteki titizlikleri, Kuran’ı ve Peygamberimiz (sav)’in sünnetini çok iyi biliyor olmaları tüm mümin kadınlara örnektir.


hz Muhammed kendi çocuklarına nasıl davranırdı

Bu kategoride yer alan Mezinin özellikleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamberimiz kendi çocuklarına nasıl davranırdı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.