Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:44
Kuran Meali
Yönetici

Ankebut suresi 57. ayet: Her can ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz.

Ankebut suresi 57. ayet: Her can ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz.

Muhasibi
Her can ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz.


Cevap: Ankebut suresi 57. ayet: Her can ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz.

Ecrinim
Ayetin Arapçası
كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ثُمَّ إِلَيْنَا تُرْجَعُونَ

Kullu nefsin zâikatul mevti summe ileynâ turceûn(turceûne).


Cevap: Ankebut suresi 57. ayet: Her can ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz.

Kayıtsız Üye
Biz kelimesi, bir anlayışı, bir niteliği ifade eder. Varoluşta iki nitelik vardır: Almak niteliği ve Vermek (ihsan etmek) niteliği. Bizler yaratılanlar olarak alma; diğer anlatımıyla kendisi için alma niteliğiyiz. Yaratan ise verme (ihsan etme) niteliğidir. Yaratılan, kendisini, Yaratan ise kendisinden başkalarını düşünür.
Allah, alemleri yarattığında, bir düşüncede yarattı. Bir amaç için. Allah, yarattıklarına haz vermek istedi. Allah’ın vermek istediği haz, yeme-içme, zengin olma, cinsellik ve sair değildi. Allah, yarattıklarının verme amacıyla almasını diledi.
Yaratılan, Yaratan gibi ihsan edemez. Bu onun doğasına aykırıdır. Ancak bir şey yapabilir: Alma niyetinden ihsan etme niyetine geçebilir. Bu öyle sanıldığı kadar kolay bir şey değildir. Yaratılan istese de saf ihsan edemez. Ancak ihsan etme niyetiyle hareket ederse, Yaratan’ın niteliğine benzemiş olur. Yaratan olmaz ama O’na benzer. Bunu başarmış çok az yaratılmış vardır. Peygamberler, bilgeler, vs.
Ölüm de hayvan bedeninin ölümü, yani kalbin ve beyin faaliyetlerinin sona ermesi değildir. Gidilecek herhangi dünyevi bir mekan olduğundan da değildir.
Ölüm, eski anlayışın terk edilmesi ve bunun yerini yeni bir anlayışın alması demektir. Yani yeni bir arzunun; diğer anlatımıyla yeni bir NİYETİN.! İşte bu duruma gerçek anlamda "ölmek" denir. Sürekli kendisi için istemekten, başkaları için istemeye yönelik bir niyet inşa eden bir kimse artık ölmüştür ve yeniden doğmuştur; yeni bir safhada, yeni bir anlayışta.
Ölüp yeniden doğan bir kişi de niteliğinin niteliğini değiştirmiş ve artık Üst Niteliğe benzer hale gelmiştir. Yani Vermek niteliğine dönmüştür. İnsanlar, bu niteliğe ya isteyerek ya da zorlamayla ulaşmaktadır. Ankebut suresinin bu ayetinde anlatılmak istenen bu niteliğe zorlamayla ulaşan yaratılmışlardır. Binlerce senedir, kan gözyaşı, savaşlar eksik olmadı gezegenimizden. Halen de devam ediyor. Bunlar zorlamanın sonuçlarıdır. Ama aynı zamanda insanlık, birlik bilincini de ediniyor. Birlik bilincini edinen herkes ihsan etme niyetiyle hareket edecektir. Bu ayet şunu söylüyor: Her biriniz ölümü tadacaksınız (yeni bir niyete geleceksiniz) ve sonra bize döndürüleceksiniz (almak niteliği ihsan etmek niyetinin içinde kaybolacak)
Hepimiz kökümüzde BİR’iz. Yaratan, bizi bilinçsiz safhadan bilinçli safhaya getirmek için kasten ayırmış; daha doğru bir ifadeyle bize birbirimizden ayrı olma bilincini vermiştir. Bu sebeple ulusları, sınırları, dinleri yaratmıştır. Şimdilik ayrıyız ama birbirimizle bütünleştiğimizde O’nunla bütünleşmiş sayılacağız.!

Okudunuz mu?  HUCURAT SURESİ Hakkında Bilgi

ankebut suresi 57. ayet, her canlı ölümü tadacaktır arapçası, her can ölümü tadacaktır. sonunda bize döndürüleceksiniz

Bu kategoride yer alan Buruc süresi arapça başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ankebut suresi 57. ayet: Her can ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.