Anasayfa
11 Ocak 2024, 10:48
hakkinda
Yönetici

Cami (mescid) adabı hakkında bilgi hadisler

Cami (mescid) adabı hakkında bilgi hadisler

Kayıtsız Üye
Cami (mescid) adabı ile ilgili bilgi ve hadisler paylaşır mısınız?

Cami edepleri nelerdir? nerelere dikkat etmek gerekir?


Cevap: Cami (mescid) adabı hakkında bilgi hadisler

Desert Rose
Câmi Âdâbı: Allah (c.c.):
buyurmaktadır. "Zînet"ten maksat edeptir. Câmilerin ilk yapılış gayesi Allah’a ibadettir. Bu bakımdan ibadet esnasında, cemaati rahatsız edecek derecede yüksek sesle konuşmak, soğan-sarmısak gibi kokusu çirkin görülen şeyler yenilerek câmiye gelmek, safları çiğneyerek ileriye geçmeye çalışmak vb. davranışlar hoş karşılanmamıştır.
Hz. Peygamber (asm) mescidlere girerken sağ ayağı ile girer ve (euzü billahi azimi vebacehehe ekrame vesalihinehü agdıma eşşeydani ercaim) diye dua ederdi. Mescidlere girildiğinde iki rekat "tahiyyetü’l-mescid" (câmiye hürmet) namazı kılmak Hz. Peygamber (asm)’in sünnetidir. (İbn Kesir, Tefsir, V, 106) (Nebi BOZKURT)
Mescit içinde abdest alınmaya mahsus bir yer yapılmışsa, burada abdest alınabilir.
Görevli imam ve müezzini bulunan bir mescidde cemaatle namaz kılındıktan sonra, başka bir cemaatın yeniden ezan ve ikametle namaz kılması mekruhtur. Ancak ezan ve ikametsiz olarak, mihraptan başka bir yerde ikinci cemaatin namaz kılmasında bir sakınca yoktur.
Bir mescite sağ ayakla girilir, önce Resulullah (s.a.s)’a salâtü selâmdan sonra, "Allahümme’ftah aleynâ ebvâbe rahmetike (Allahım, bizlere rahmet kapılarını aç)" diye dua edilir. Çıkarken de önce sol ayağı dışarıya atarak, "Allahûmme’ftah aleynâ ebvâbe fadlike (Allahım, bize lütuf ve kereminin kapılarını aç)" diye duada bulunmalıdır. Diğer yandan mescite ilk girişte selâmlama anlamında Allah rızası için en az iki rekât "Tehıyyatül mescit" namazı kılınması sünnet olup, mescitin manevî havasına intibakı sağlar.
Mescitlerde yüksek sesle konuşmak mekruhtur. Ancak vaiz, hatib ve öğrencilerine ders vermekte olan üstad sesini duyurmak için yükseltebilir. Namaz kılanlara zarar vermemek şartıyla Kur’ân-ı Kerîm okuyanların veya Allah’ı zikredenlerin seslerini yükseltmeleri caizdir.
Namaz için mescite gelenlerin, kendi durumuna göre en temiz ve en güzel giysilerini giyinmeleri, cemaatı nefret ettirecek soğan, sarmısak gibi şeyleri namaz öncesinde yemekten sakınması insan, cemaata ve mescide olan saygının gereğidir. Kur’ân-ı Kerîm’de,
Namaz kılanın önünden geçmek caiz değildir. Ancak mescitte ön saflarda boş yer varken arka safa namaza duranın önünden geçip ileri safa gidilebilir. Burada önünden geçilen kimse cami adabına uymayarak kendi saygınlığını kendisi yitirmiştir.
Mescite abdestli olarak girilir. Mescitlere namaz için olmaksızın çocukları, akıl hastalarını sokmak veya mescidin içinden zaruret bulunmadıkça yol gibi geçmek uygun görülmemiştir. (Geniş bilgi için bk. el-Kâsenî, Bedâyiu’s-Sanayi, Beyrut 1402/1982, VI, 220, 221; el-Fetâvâ’l-Hindiyye, Beyrut 1400/1980, II, 454 vd.; İbn Âbidîn, Reddü’l Muhtâr, İstanbul 1984 (tıpkı basım), IV, 356 vd., Terceme, Ahmed Davudoğlu, İstanbul 1983, IX, 267 vd.; Ö. Nasuhi Bilmen, Büyük İslâm İlmihali, İstanbul 1985, s. 240 vd.), (Mefâil HIZLI)
Ayrıca şu konulara da dikkat edilmesi iyi olur:
– Camiye girişte ayakkabılarınızı giriş bölümünde (yerde) bırakmayıp, ayakkabılığa koyunuz. Aksi halde cemaat camiden çıkarken ya sizin ayakkabınıza basarak veya ta ileriye atlayarak ayakkabısını giymek zorunda kalmaktadır. Camiden çıkışta ayakkabılarınızı yukarıdan, ses ve toz çıkartacak biçimde "Pattt” diye bırakmayınız. Sessizce ve eğilerek yere koyunuz.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin eşleri hakkında bilgi

– Cep telefonlarınızı camiye girmeden önce sessize almayı sakın unutmayınız. Velev ki unutmanız halinde, namazda dahi olsanız (Namaz kılanların huşuunu bozmamanız için) tek elinizle hemen kapatınız. Eğer beş vakit namaz kılan birisi iseniz telefonunuza oyun havaları yerine, unutulma halinde kimseyi rahatsız etmeyecek tondaki kısa uyarı sesleri yükleyiniz.

Okudunuz mu?  Cennettin en yukarı derecesi neresidir ? Oraya kimler girecektir ?

– Camide sessiz olunuz. Çok çok gerekmedikçe ve özellikle vaaz verilirken veya namaz kılanlar varken dünya kelamı etmeyiniz. Hele hiç tartışmayınız, dedikodu ve gıybet kesinlikle yapmayınız.

– Camiye girişte imamın arkasından (ortadan) başlayarak sağa ve sola doğru saflaşınız. Saflardaki hizalaşmayı, saflarda imamın arkasında duran şahsa doğru ve ayaklarınızı o şahıstan çizilen düz bir çizgiye hizalayarak yapınız. Saflarda ileri, geri durmayınız.

Okudunuz mu?  Şizofren ve depresyona etkili bitkiler

– Müsait yerler var iken cemaatin geçebileceği yerlerde namaza durmayınız ve ön saflarda boşluk var iken arkaya saf olmayınız. Eğer ön saf tam dolu ise imamın arkasından itibaren saf tutunuz. Mecbur kalmadığınız sürece namaz kılanların önünden geçmeyiniz.

– Safları sıkıştırmayı ise imamın arka hizasındaki şahsa (Ortaya) doğru yanaşarak yapınız.

Okudunuz mu?  İlk mabet hakkında bilgi

– Cami görevlilerince sık sık ikaz edildiği halde safları, aranızdan (Hadis-i Şerifte belirtildiği üzere) şeytan geçmeyecek bir sıklıkta kapatarak namaza durunuz ve arada boşluk var iken, araya girmek isteyen cemaate ters ters bakmayınız. Eğer sıkışmadan, yanlarınızda boşluk bırakarak bir namaz kılmak istiyorsanız cemaatten ayrılınız ve kendi başınıza namaz kılınız.

Okudunuz mu?  Cünüplük nasıl kaldırılır

– Sadece kendi nefsinizin duyacağı bir ölçüde bir sessizlik içerisinde namaz kılınız ve dua okuyunuz. Kulağınız ağır işitse dahi bunları öyle bir sessizlik içinde yapınız ki yanınızdaki ne okuduğunuzu bilmemeli, duymamalı ve dolayısıyla şaşırıp namazını fesat etmemeli. Bağırmak ve başkalarının dikkatini çekmek zorunda değilsiniz. Namaza başlarken yaptığınız niyetleri, rükû ve secde tekbirlerini, tesbihatı ne kadar içinizden yaparsanız yapın Allah (CC) onu duyar. Çünkü bir Hadis-i Şerifte Allah (CC): "Siz sağır bir kimseye dua etmiyorsunuz!..” buyurmaktadır.

– Temiz elbiseyle ve özellikle kokmayan temiz çoraplarla camiye geliniz. Namaz kılarken halılarda secde edilen yerlere değil de, ayak koymak için ayrılmış yerlere ayaklarınızı basmaya gayret ediniz. Çünkü ayak kokusu olan bir yere secde etmek sizi de tiksindirebilir.

Okudunuz mu?  Hz. isa'ın fiziksel özellikleri, şemaili hakkında bilgi verir misiniz?

– Eğer çiğ sarmısak veya soğan gibi cemaati rahatsız edecek şeyler yemişseniz camiye gelmeyip, evinizde namaz kılmanız sünnete daha uygundur. Diğer taraftan, başta gül kokusu olmak üzere güzel kokular sürünerek camiye gelmeniz de sünnete daha uygundur.

– Camide tesbihat sırasında, kendinizi tesbihata vereceğiniz yerde oradan buradan tesbih toplayıp, caminin ta uzağındaki cemaata atarak tesbih yetiştirmeye kalkmayınız. Eğer o cemaat cebinde en az 33′ lük bir tesbih taşıyamıyorsa bırakınız parmaklarını sayarak tesbih çeksin…

Cami (mescid) adabı hakkında Hadisler

Hadis No : 2874Ravi: Ebu HüreyreTanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Birinizin Harre’nin sırtında namaz kılması, onun için cuma günü oturup oturup da imam hutbeye başlayınca gelip cemaatin omuzlarını yararak cemaate katılmasından hayırlıdır."
Kaynak: Muvatta, Cuma 18, (1, 110)

Okudunuz mu?  Şeytan ile ilgili bilgiler

Hadis No : 2875Ravi: Mu’az İbnu EnesTanım:Tirmizi’de Mu’az İbnu Enes’ten merfu olarak şu rivayet kaydedilmiştir: "Cuma günü kim cemaatin omuzlarını yararak ilerlerse cehenneme bir köprü ittihaz olunur."
kaynak Tirmizi

Hadis No : 2876Ravi: CabirTanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Sizden kimse, cuma günü kardeşini kaldırıp sonra da yerine oturmasın. Lakin: "Açılın" desin."
Kaynak: Müslim, Selam 27-30, (2178)

Hadis No : 2877Ravi: Nafi’Tanım:İbnu Ömer (sav)’i işittim, diyordu ki: "Resulullah (sav) kişinin bir başkasını kaldırarak yerine oturmasını yasakladı." Nafi’ye: "Bu yasak cum’aya mı mahsus?" diye soruldu. "Cum’a ve diğer günlerde!" diye cevap verdi.
Kaynak: Buhari, Cuma 20, İsti’zan 31,32; Müslim, Selam 28, (2177)

Okudunuz mu?  Hz Süleyman hakkında bilgi verir misiniz? Cinlerle ve hayvanlarla nasıl konuşurdu neler yapmalarını söylerdi?

Hadis No : 2878Ravi: Mu’az İbnu EnesTanım:Resulullah (sav), cuma günü imam hutbe verirken hubve tarzında oturmayı yasakladı.
Kaynak: Ebu Davud, Salat 234, (1110); Tirmizi, Salat 370, (514)

Hadis No : 2879Ravi: Şeddad İbnu EvsTanım:Hz. Muaviye (ra) ile Beytul-Makdis’te hazır oldum. Bize cuma kıldırdı. Baktım ki, mescidde bulunanların çoğu Resulullah (sav)’ın ashabı idi ve imam hutbe verirken ihtiba ederek oturmuşlardı.
Kaynak: Ebu Davud, Salat 234, (1111)

Hadis No : 2880Ravi: Amr İbnu Şu’ayb (an ebihi an ceddihi)Tanım:Resulullah (sav), cum’a günü namazdan önce cemaat teşkilini yasakladı." [Rezin ilavesidir. Ebu Davud’da gelen bir hadisin parçasıdır. (Salat 220, (1079)]
Kaynak: Rezin

Hadis No : 2881Ravi: CabirTanım:Resulullah (sav)’ın cuma günü minbere çıkınca: "Oturunuz!" dedi. Bunu İbnu Mes’ud (ra) işitince olduğu yerde oturdu, tam mescidin giriş kapısının üstüydü. Resulullah (sav) onu bu halde gördü ve: "Gel! Ey Abdullah İbnu Mes’ud!" buyurdu.
Kaynak: Ebu Davud, Salat 226, (1091)

Okudunuz mu?  Safeviye Tarikatı hakkında bilgi

Hadis No : 2882Ravi: İbnu ÖmerTanım:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Cum’a günü biriniz (mescitte) uyuklayacak olursa oturduğu yeri değiştirsin."
Kaynak: Ebu Davud, Salat 239, (1119); Tirmizi, Salat 379, (526)

Hadis No : 2883Ravi: İbnu AbbasTanım:Resulullah (sav)’ın mescidinde kılınan cumadan sonra ilk kılınan cuma namazı, Bahreyn köylerinden olan Cuvasa’daki Abdü’l-Kays mescidinde kılınan namazdı.
Kaynak: Buhari, Cuma 11; Ebu Davud, Salat 216, (1068)


mescid adabı ile ilgili hadisler

mum
Cami ile ilgili hadisi şerifler

Bir kimse evine gelene nasıl ikramda bulunursa, Allah’ta evine (camiye) gelene özel ikramda bulunur. (Sahih-i Buhari Cilt 2, sayfa 625)

Okudunuz mu?  Tecvid ile ilgili tüm bilgiler

Beldelerin Allah’a en sevimli yerleri mescitlerdir. Beldelerin Allah’a en sevimsiz yerleri de çarşı ve pazarlardır. (Müslim Mesacid, 288)

Kim Allah için bir ev inşa ederse (mescit yaparsa) Allah’ta cennet’te onun için bir ev yapar. (Buhari, Salat 65, Müslim, Mesacid 4)


mescid adabı ile ilgili hadisler , cami adabı ile ilgili hadisler, cami ile ilgili hadisler

Bu kategoride yer alan Papaz Büyüsü Nedir Nasıl Yapılır? Papaz Büyüsü Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cami (mescid) adabı hakkında bilgi hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.