Anasayfa
8 Mayıs 2021, 7:17
missa95
Abone

Bütün peygamberler hac yapmış mı?

Bütün peygamberler hac yapmış mı?

Kayıtsız Üye
Bütün peygamberler hac yapmış mı?


Cevap: Bütün peygamberler hac yapmış mı?

Desert Rose
Kur’ân’ın ifadesiyle Kâbe yeryüzünde yapılan ilk evdir. Hz. Adem’den Hz. Muhammed’e (a.s.m.) kadar gelen bütün peygamberlerin tebliğ ettikleri din, hak dindir, başta iman esasları olmak üzere, ibadetlerde ortak özelliğe sahiptir. Kur’ân’da bu bilgileri bulmak mümkün.
Fakat Tevrat ve İncil Hz. Musa ve Hz. İsa’dan seneler sonra yeniden yazıldı. Her iki kitap da gerek İslam öncesi, gerekse İslam sonrası çıkarmalar ve eklemeler yapılarak günümüze kadar geldi.
Her iki dinde de başta Tevhit gerçeği olmak üzere, iman esasları üzerinde çok ciddi değişikliler yapıldı. Namaz ve oruç aslından uzaklaştırıldı, hac da çok değişik bir hale sokuldu. Yoksa namaz, oruç, hac ve tavaf İslam’da olduğu gibi aynı şekildeydi.
Kur’ân’a göre günümüzde yapılan haccın ilk başlangıcı Hz. İbrahim’e dayanır. Peygamberimiz ise hacca son şeklini vermişti.
Hz. Musa ve Hz. İsa, Hz. İbrahim’den çok sonra geldiklerine göre, aynı hak dini ve aynı ibadetleri devam ettirdiler. Fakat günümüzde mevcut ne Tevrat’ta, ne de İncil’de peygamberlerinin yaptığı hacdan söz edilmez; sadece Mescid-i Aksa çevresinde yapılan birtakım merasimleri hac olarak kabul ederler.

Hz. Musa ile Hz. İsa’nın ve diğer peygamberlerin bugünkü gibi hac yaptıklarını bizzat Peygamberimizden öğreniyoruz.
Abdullah bin Abbas naklediyor:
Biz Resulullah (a.s.m.) ile beraber Mekke Medine arasında hac yolculuğundaydık. Bu esnasında bir dereden geçtik. Resulullah (a.s.m.), "Bu hangi deredir" diye sordu. "El-Ezrak deresidir" dediler.
Resulullah (a.s.m.), "Musa, iki parmağının uçlarını iki kulağına koyup yüksek sesle lebbeyk duasını okuyarak Allah’a niyaz ederek bu dereden geçerken gözümün önündedir" buyurdu ve Musa’nın saçlarının uzunluğunu anlattı.
Biz yola devam ettik. Bir dağ yolunun veya bir dağ geçidinin üstüne vardık. Resulullah (a.s.m.) orada da, "Bu hangi dağ yolu veya geçididir" diye sordu. Sahabiler, "Herşa veya Lift yolu veya geçididir" dediler.

Resulullah (a.s.m.), "Yunus’u kırmızı bir deve üstünde, yünden yapılmış bir cübbe giymiş, devesinin yuları hurma lifinden örülü, ince bir sicim olduğu halde lebbeyk duasını okuyarak bu dereden geçerken gözümün önündedir" buyurdu. (İbn Mâce. Menasik:4.)
Hz. İsa’nın haccını da Peygamberimizin gaybi mucizeleri arasında yer alır.
Ebu Hüreyre’nin nakline göre Resulullah (a.s.m.) şöyle buyuruyor:
"VAllahi Meryem oğlu (İsa), Feccu’r-Ravhâ adlı mevkide hac yapmak veya umre yapmak yahut her ikisini de yapmak için telbiye getirecektir." (Müslim, Hac:216, -1252-.)
Bu üç peygamberin dışında bütün peygamberler hac yapmıştı. İbn Ömer Peygamberimizden naklen, Mina’da bulunan Mescid-i Hayf’ta yetmiş peygamberin kabrinin bulunduğunu ifade ederken, (Mecmaü’z-Zevâid, 3:640, Hadis No:5769) Abdullah bin Abbas da diyor ki:
"Peygamberler Harem-i Şerife yaya olarak gelirler ve yalın ayakla girerlerdi. Yalın ayak ve yaya olarak Beyt’i (Kâbe’yi) tavaf edip hac ibadetini yerine getirirlerdi." (İbn Mâce, Menasik:25.)

Okudunuz mu?  Seyfettin Yazıcı - Temel Dini Bilgiler ( İtikad İbadet Ahlak Siyer) Eski basım

Hz isa kabeye gitti mi

Bu kategoride yer alan Domuz kılından yapılmayan diş firçası var mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bütün peygamberler hac yapmış mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.