Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:11

Karanlıkta namaz kılmak mekruh mudur?

Karanlıkta namaz kılmak mekruh mudur?

DangeR
Soru: Karanlıkta namaz kılmayı yasaklayan herhangi bir ayet veya hadis var mıdır?

Cevap:
Karanlıkta namaz kılmayı yasaklayan ayet veya hadis yoktur. Aksine Peygamberimizin karanlıkta da namaz kıldığı rivayet edilmiştir.
Âişe validemiz şöyle demiştir: Ben Resûlullah’ın ön tarafında, ayaklarım onun kıblesine (yani secde edeceği yere) gelmek üzere uyurdum. O secdeye vardığı zaman eliyle beni dürterdi, ben de ayaklarımı geriye çekerdim. Secdeden kalktığı zaman yine uzatırdım. Âişe validemiz devamla demiştir ki: O zamanlarda evlerde kandiller (yani ışıklar) yoktu. (Buhari, Salât, 22, 104; Müslim, Salât, 272; Nesâî, Taharet, 19; Muvatta, Salâtü’l-Leyl, 2; Ahmed b. Hanbel, 6/148, 225.)
Önemli olan secde edilecek olan yerin namaz kılmaya elverişli olmasıdır. Bazen namaz kılınacak yerde namaza engel bir necaset veya secde edildiğinde kişiye zarar verebilecek cam kırıkları, iğne vb. şeyler bulunabilir. Eğer böyle bir şey yoksa karanlıkta namaz kılmakta herhangi bir sakınca olmaz.

Okudunuz mu?  Bir insan kanser hastalığından ölmüşse cennete girer mi?

Cevap: Karanlıkta namaz kılmak mekruh mudur?

Hoca
< Soru: Karanlıkta namaz kılmayı yasaklayan herhangi bir ayet veya hadis var mıdır?
forumduasi.com/fetvalar-bir-konu-hakkinda-verilen-fetva-sorusu-ve-cevabi/170353-karanlikta-namaz-kilmak-mekruh-mudur.htmlKaranlıkta namaz kılmak mekruh mudur?
Cevap:
Karanlıkta namaz kılmayı yasaklayan ayet veya hadis yoktur. Aksine Peygamberimizin karanlıkta da namaz kıldığı rivayet edilmiştir.
Âişe validemiz şöyle demiştir: "Ben Resûlullah’ın ön tarafında, ayaklarım onun kıblesine (yani secde edeceği yere) gelmek üzere uyurdum. O secdeye vardığı zaman eliyle beni dürterdi, ben de ayaklarımı geriye çekerdim. Secdeden kalktığı zaman yine uzatırdım.” Âişe validemiz devamla demiştir ki: "O zamanlarda evlerde kandiller (yani ışıklar) yoktu.” (Buhari, Salât, 22, 104; Müslim, Salât, 272; Nesâî, Taharet, 19; Muvatta, Salâtü’l-Leyl, 2; Ahmed b. Hanbel, 6/148, 225.)
Önemli olan secde edilecek olan yerin namaz kılmaya elverişli olmasıdır. Bazen namaz kılınacak yerde namaza engel bir necaset veya secde edildiğinde kişiye zarar verebilecek cam kırıkları, iğne vb. şeyler bulunabilir. Eğer böyle bir şey yoksa karanlıkta namaz kılmakta herhangi bir sakınca olmaz.
>

Karanlıkta namaz kılınabilir mi? "Karanlıkta secde yeri tam görülmeyince kılınan namaz sahih midir?”

Okudunuz mu?  Oruçlu iken diş çektirmek orucu bozar mı?

Karanlık veya yarı karanlık bir yerde namaz kılmanın mekruh olduğuna, ne namazın mekruhları bölümünde, ne de başka yerlerde rastlamadık. Yalnız namaz kılarken gözleri yummanın mekruh olduğu bildirilmektedir. Bunun da sebebi, namaz esnasında bakılması mendup olan secde mahallinin görülmesini engellediği içindir. Çünkü, kıyamda iken secde edilecek yere bakmak namazın âdâbından ve menduplarındandır.1

Okudunuz mu?  Kadınlar kimlerin yanında başı açık durabilir?

Karanlık veya yarı karanlık bir yerde namaz kılmak, ancak şu şekilde mahzurlu olur. Namaz kılınacak veya secde edilecek mahallin temiz olup olmadığı hususunda şüphe ediliyor veya pis olduğuna dâir bir ihtimal varsa, namazın farzlarından olan necasetten taharet yerine gelmediği yahut temizliği hususunda şüphe edildiği zaman namaz kılmak mahzurlu olur.

Okudunuz mu?  Paralı oyunları indirip bedava oynamak

Fakat, seccadenin veya secde edilecek yerin temizliği hakkında kesin bir bilgi ve kanaatiniz varsa, karanlık da olsa böyle bir yerde namaz kılmak mekruh olmaz. Çünkü, burada bir de zaruret vardır. Zira, insan, ancak mecbur kaldığı zamanlarda karanlık bir yerde namaz kılar.

Okudunuz mu?  Yılan ve kertenkele öldürmek caiz midir?

1 Tahtâvî, s. 288.

Mehmed Paksu
Aileye Özel Fetvalar


mum ışığında namaz kılınır mı, karanlikta namaz kılınırmi, karanlıkta namaz kılınırmı

Bu kategoride yer alan Aşılama, tüp bebek tedavilerinde rahime enjekte edilen sperm sebebiyle gusül alınması gerekir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Karanlıkta namaz kılmak mekruh mudur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.