Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:42

Adak adamanın İslamda hükmü nedir? Hz. Peygamber (sav) adak adamış mıdır?

Adak adamanın İslam’da hükmü nedir? Hz. Peygamber (sav) adak adamış mıdır?

m.deniz
Hanefi mezhebine göre, -şartlı veya şartsız olsun- Allah için bir şey adamak caizdir. Malikî mezhebine göre, şartsız olanı menduptur. Bazı Malikîlere göre -şartlı olan- mekruhtur.

Şafii ve Hanbelilere göre de –adak adamak- mekruhtur. Onlara göre, eğer mendup/sünnet olsaydı, Hz. Peygamber (a.s.m) adak adardı. Halbuki böyle bir şey yapmadığı bilinmektedir. Hatta bir hadis-i şerifte Adak adamak, (mukadder olan) bir şeyi değiştirmez, bir şeyi geri getirmez, yalnız cimrinin malından götürür. buyurmuştur. (Hadis, Tirmizi hariç, kütübü sittede zikredilmiştir. bk. Neylu’l-Evtar, 8/240).

Okudunuz mu?  Zina yapan kişinin evlenmesi

Bununla beraber, adak adayan kimsenin adağını yerine getirmesi gerekir, aksi takdirde günahkâr olur. Çünkü, bu husus Kur’an ve sünnetle sabittir. Adaklarını yerine getirsinler. (Hac, 22/29) mealindeki ayet ile Kim bir şeyi adarsa adağını yerine getirsin. (Nasbu’r-Raye, 3/300) mealindeki hadisten de bunu anlamak mümkündür. (bk. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 3/475-476).

Okudunuz mu?  Müzik dinlemenin hükmü nedir?

Cevap: Adak adamanın İslam’da hükmü nedir? Hz. Peygamber (sav) adak adamış mıdır?

AKBİLE
bazı mesheplere göre adak adamak doğru bulunmasada hani meshebine göre bir sakıncası bulunmamaktadır fakat adanan adak ne ise yerine getirilmesi gerekir

Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Adak adamanın İslamda hükmü nedir? Hz. Peygamber (sav) adak adamış mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.