Anasayfa
7 Mayıs 2021, 21:01
Namaz
Abone

Üzerinde kul hakkı olanın, namazları, oruçları ve diğer ibadetleri kabul edilmiyor mu?

Üzerinde kul hakkı olanın, namazları, oruçları ve diğer ibadetleri kabul edilmiyor mu?

Kayıtsız Üye
Üzerinde kul hakkı bulunanların ibâdetleri kabûl olmaz, cennete giremez. Diyenler var. Üzerinde kul hakkı olanın, namazları, oruçları ve diğer ibadetleri kabul edilmiyor mu?


Cevap: Üzerinde kul hakkı olanın, namazları, oruçları ve diğer ibadetleri kabul edilmiyor mu?

Desert Rose
Üzerinde kul olan kimsenin diğer ibadetlerinin kabul olmayacağına dair bilgi yanlıştır. Bir müslümanın dini açıdan mtihanı, günahlarının ve sevaplarının oranlarına göre değerlendirilir ve sonuca bağlanır. Allah’ın rahmetinin gazabından daha önde olduğunu gösteren delillerden biri de, bu imtihanda yanlışların doğruları götürmemesidir.

Okudunuz mu?  Vakit namazlarında tesbih çekmek farzmıdır ?

"Kim zerre kadar bir iyilik yapmışsa onu görür. Kim zerre kadar bir kötülük yapmışsa, o da onu görür.” (Zilzal, 99/7-8) mealindeki ayette bu prensibin altı çizilmiş ve küçük-büyük hiçbir iyilik veya kötülüğün boşa gitmeyeceği, mutlaka karşılığının verileceği bildirilmiştir.

"Artık kimin tartıları ağır basarsa, memnun kalacağı bir hayata girer. Kimin tartıları da hafif gelirse, onun barınağı da Haviye olur. Onun ne olduğunu bilir misin? Haviye bir ateştir: kızgın mı kızgın!”(Karia, 101/6-11) mealindeki ayetlerde -kul hakları istisna edilmeksizin- bütün günah ve sevapların karşılaştırılacağı açıkça ifade edilmiştir. Yeter ki kişi iman dairesinde imtihana girmiş olsun. Kur’an’ın bu ifadeleri de sorudaki bilginin yanlış olduğunu ortaya koymaktadır.

Okudunuz mu?  Teheccüd namazı yatsı namazından sonra yatmadan yani uyumadan kılınıp yatılmak olurmu?

Bununla beraber, soruda geçen sözü, üzerinde kul hakkı olanların ve diğer günahları işleyenlerin yaptıkları ibadetlerin kabul olmasıyla beraber, günah işlemeyenlerin bu ibadetlerden daha çok sevap alacağı anlamında yorumlamak mümkündür.

Buna göre, üzerinde kul hakkı olanların yaptıkları ibadetler istenilen mükemmellikte olmayabilir. Yoksa kabul edilmemesi gibi bir durum söz konusu olamaz.
SİE

Bu kategoride yer alan Namazda son oturuşta ettahiyatüyü okuduktan sonra selam vermeden abdestimiz bozulsa namazımız geçerlimi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Üzerinde kul hakkı olanın, namazları, oruçları ve diğer ibadetleri kabul edilmiyor mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.