Anasayfa
9 Mayıs 2021, 10:55
itikad
Yönetici

İman’ın Dört Boyutu

İman’ın Dört Boyutu

bekir34
1. Marifet : Bilmek demektir. İman için tevhidi bilgiye sahip olmak gerekir. İman eden bir insan nelere inanıp inanmayacağını, tevhidi, şirki, gabya dair ananılması gerekenleri bilmelidir. Bunun için de akıl ve bilgi gerekir. İmanda şüphe olmayacağı için bilgilerinde sağlam olması gereklidir.
2. Tasdik: Tasdik, bir şeyin hak ve gerçek olduğunu kalbin doğrulaması , o şey hakkında zerrece şüphe duymamasıdır. Tasdikin merkezi kalptir. Kalp ise vücudun merkezidir. Vicdanın yatışması, bir şeyi kabul etmesi imanın iknai boyutudur. Tasdik için marifet yani bilgi şarttır. Neyi tasdik ediyoruz ? bilmeli Kişi bilmediğini nasıl tasdik eder.
3. Takrir: Tevhid ilminde Lailahe illAllah, Muhammedür-Rasulullah (Allahtan başka ilah yoktur. Muhammed onun elçisidir) sözünü dil ile söyleyip şahadet etmektir. Bu dilin amelidir. Birinci cümleyle tevhidi (Allah’ın otaritesini) ikinci cümleyle de peygamberliği (islamı) kabul ettiğimizi ilan ediyoruz. İkrar kişinin inandıklarına imzasını atmasıdır.
4. Amel: Amel iman ağacının mevvesidir. Kişinin altına imzasını atmış olduğu sözleşmenin gereğini yerine getirip, onu bozmamasıdır. Amelsiz iman susuz, kuruyan bir ağaca benzer. Amel ile gerekli suyu verilmezse, kurur , çürür ya da ölür. Tevhide aykırı amelde bulunmak ise iman ağacını kesmektir. Sonuçta , iman hem marifet , hem tasdik , hemde ameldir.

Okudunuz mu?  Allah Bizimledir

Cevap: İman’ın Dört Boyutu

yasemin
Biz genelde okuyup veya bir sohbet ortamında duyup , aa böyleymiş bunu yapalım deyip , arkasından şikayet eden acizleriz .İdrak gücümüzü şikayetten yana kullanıyoruz .Öğreniyoruz fakat yaşamıyoruz . Oysa kendimizden çıkıp , dışarıdan kendimize bir bakmalı ; hamdimizi ne kadar dilimizden kalbimize indirebildiğimizi , imanımızın boyutlarını muhasebe etmeliyiz .. ..


imanın boyutları, imanin boyutlari, Tasdik

Bu kategoride yer alan Dinin tanımı , Din ve Mahiyeti başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İman’ın Dört Boyutu Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.