Anasayfa
25 Mart 2022, 6:57

Şafi mezhebine göre kulağı çubuk ile temizlemek orucu bozar mı?

Şafi mezhebine göre kulağı çubuk ile temizlemek orucu bozar mı?

m.deniz
Klasik kitapların açıklamasına göre, Şafi mezhebinde oruç bozulur(Mecmu, I/183-185; el-Fıkhu’l-İslamî, II/663). Hanefi mezhebine göre ise asla bozulmaz.
Ancak, son bilgiler, kulağa damlatılan ilaç kulaktan mideye inmez, onu engelleyen kulak zarı vardır. Dolayısıyla, bu bilgiler doğrultusunda hareket eden alimler, kulağa damlatılan bir nesneden ötürü oruç bozulmaz, demektedir.
Aslında Şafi kaynakların da gerekçesi, kulağa damlatılan sıvının boğazdaki kanaldan içeri girmesidir. Fakat o zaman bunu engelleyen zarın fonksiyonu bilinmiyordu. Nitekim, bu kulak zarı yırtılmışsa, bu takdirde engelleyici görevini yapamadığından yine de oruç bozulur ise de kulak zarında bir problem yoksa kulağı çubuk ile temizlemek orucu bozmaz, denilebilir.

Okudunuz mu?  Müslümanın Hristiyanla evlenmesi günah mı?

Cevap: Şafi mezhebine göre kulağı çubuk ile temizlemek orucu bozar mı?

AKBİLE
meshepler arsında bazı çelişkiler olmaktadır örneğin bu meseledeki gibi şafilerde oruç bozulur denirken hanifilerde bozulmaz deniyor herşeyin bir açıklaması olmalı

Bu kategoride yer alan Bir baba çocukları arasında miras taksimini istediği gibi yapabilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şafi mezhebine göre kulağı çubuk ile temizlemek orucu bozar mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.