Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:42

Safer ayında yapılan evlilikler kısa olur diyorlar, doğru mu?

Safer ayında yapılan evlilikler kısa olur diyorlar, doğru mu?

DangeR
Soru: Safer ayında dini ve resmi nikâh iyi değildir diyorlar. Dini bir hükmü var mı? Evlenenlerin evliliği hayırlı olmaz diyorlar. Kur’an’da böyle bir yaptırım var mı?

Cevap:
Safer ayının uğursuzluğuna dair söylenen şeylerin hepsi Cahiliye kaynaklı, batıl inanışlardır. Bunun dinimizde yeri yoktur.
Cahiliye devrinde safer ayı uğursuz kabul edildiğinden bu ayda umre yapmak büyük günahlardan sayılıyordu. Yine bu ayda yapılan evliliklerin uzun ömürlü olmayacağı, başlanan işlerin sonuçsuz kalacağı ya da kötü biteceği şeklindeki batıl inançların İslam’da da varlığını sürdürdüğü anlaşılmaktadır. Safer ayı hakkındaki Cahiliye anlayışını reddeden hadis (Buhari, Tıp, 19; Ebu Davud, Tıp, 24) daha çok nesî uygulanarak saferin haram ay kabul edilmesinin yasaklandığı şeklinde yorumlanmıştır; ancak bağlam bu ayla ilgili batıl inanışların geçersiz olduğu anlamının çıkarılmasına da elverişlidir. (M. Kamil Yaşaroğlu, Safer , Diyanet İslam Ansiklopedisi, c: 35, s: 451.)

Okudunuz mu?  Bir kadın hacca gitmek için kocasından izin almak zorunda mı?

Cevap: Safer ayında yapılan evlilikler kısa olur diyorlar, doğru mu?

Fetva Meclisi
safer ayı diyanet
safer ayı bela ayı mıdır
safer ayında evlenmek

Safer, kameri/hicri takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde bir anlayış cahiliye dönemine ait olup (Ebû Davûd, Tıb, 24), dinimizde yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Şöyle ki bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.) böyle bir anlayışı reddetmiştir. Ebû Hureyre (r.a.)’den gelen rivayete göre Rasûlullah (s.a.s.); Hastalığın, sahibinden bir başkasına kendi kendine sirâyeti yoktur, eşyada uğursuzluk yoktur. Baykuş ötmesinin te’sîri ve kötülüğü de yoktur. Safer ayında uğursuzluk yoktur. Bunlar Cahiliyet hurâfeleridir. Fakat (ey mü’min!) sen cüzzâmlıdan, arslandan kaçar gibi kaç! (Buhari, Tıb 19) buyurmuştur.
Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli de yoktur. Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’in yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. (Geniş bilgi için Türkiye Diyanet Vakfı, İslam Ansiklopedisi’nin "Safer" maddesine (XXXV/450-451) ve Mehmet Zeki Pakalın, Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü’ne (M.E.B. İst. 1993, III/89-90) bakabilirsiniz.)

Okudunuz mu?  Gayrimüslimler camiye girebilir mi


Cevap: Safer ayında yapılan evlilikler kısa olur diyorlar, doğru mu?

Kayıtsız Üye
Hocam merhaba, benim de düğünüm ekim 14 de olacak. Bunun için uğursuz ve evlilik yapılmaması gereken bir ay deniyor. Sizce aslı varmıdır Kuran’da ?


Cevap: Safer ayında yapılan evlilikler kısa olur diyorlar, doğru mu?

Şem’a
< Sizce aslı varmıdır Kuran’da ? >
Hayır hiç bir aslı yoktur. Evlenin bu yanlış inancı kırın

Bu kategoride yer alan Mirasta arsa/tarla paylaşımı nasıl olmalıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Safer ayında yapılan evlilikler kısa olur diyorlar, doğru mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.