Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:42
sizden03
Abone

Makineli kesimhanelerde kesilen tavukların yenmesi caiz midir?

Makineli kesimhanelerde kesilen tavukların yenmesi caiz midir?

Sergen Osman
Selamualeykum,bu konuya cogu diyor haram mesela sitelerdede haram diyor turkiyeden alim hocalarda diyor boyle ,pes pese kesilen tavuk ilk kesilen helal olur oburleri haram olur,yani her birine ayri besmele cekmek sartmis! evet mum hoca ne diyor bununla ilgili


Cevap: Makineli kesimhanelerde kesilen tavukların yenmesi caiz midir?

Muhammed
Birden fazla hayvanın bir makinede, bir düğmeye basılarak kesilmesi caizdir. Kesen ya Müslüman veya Ehl-i Kitap olacaktır. Besmele sünnet olmakla beraber, çekilmediği zaman hayvan Şafiilere göre haram olmaz. Hanifilere göre de; eğer unutularak olsa bir şey olmaz, ama kasten söylemezse o zaman haram olur. Malikilere göre de; kasten de olsa unutarak da olsa çekmemek haramdır.

Okudunuz mu?  Kaza Namazlarında Sadece Farz mı kılınır?

Ayrıca kesimhanelerde hayvanı bayıltmayla ilgili olarak da: Bayıltılmış hayvan, usulüne uygun olarak kesildiğinde eti yenir. Kanın tamamen boşalıp boşalmaması hükmü değiştirmez. Kafasına vurulduğunda hayvan ölürse, ölmüş hayvanı boğazlamak onu helal kılmaz.

En iyisini bilen Yüce Allah (cc)’dır. (1987’de Mekke-i Mükerreme’de toplanan İslam Fıkıh Konseyi Kararı, Prf. Dr. Hayrettin Karaman Hoca’nın değerlendirmeleri)

Okudunuz mu?  Cuma namazından sonra öğle namazı

Cevap: Makineli kesimhanelerde kesilen tavukların yenmesi caiz midir?

Sergen Osman
hayrettin hocaminiz caiz demis ama cogu hocalar hayir diyor eğer caizse neden ve neyi onu caiz kiliyo?


Cevap: Makineli kesimhanelerde kesilen tavukların yenmesi caiz midir?

Desert Rose
<
hayrettin hocaminiz caiz demis ama cogu hocalar hayir diyor eğer caizse neden ve neyi onu caiz kiliyo? >

Kesen ya Müslüman veya Ehl-i Kitap olacaktır. Besmele sünnet olmakla beraber, çekilmediği zaman hayvan Şafiilere göre haram olmaz. Hanifilere göre de; eğer unutularak olsa bir şey olmaz, ama kasten söylemezse o zaman haram olur. Malikilere göre de; kasten de olsa unutarak da olsa çekmemek haramdır.

Okudunuz mu?  Korsan işletim sistemi kullanmak günahmı ?

NuuR_
Bir hristiyan besmelemi cekiyor?
Bu durumda kasten ter olmuyormu?


Sergen Osman
desert rose hoca ben makineyle kesmeyidiyorum yoksa ,ehli kitabin kesenin eti helaldir,-hayrettin hoca diyor caizdir ama cubbeli ahmet hoca diyorki makineyle pespese kesilen hayvanin eti ilk besmeleyle kesilen helal oburu haramdir sitelerdede ayni ahmet hoca gibi diyorlar.

Okudunuz mu?  Ezan okumadan kamet getirmeden farz namazı kılınırmı?

muhasebeci
bu kafadar seyı kafanıza takmayın sen dnın gerektıgı her seyı yapta
tavuk eksık kalsın


melankoliq
Risale i nur talabeleri bu konulara dikkat ettikleri için belki haram kesiliyor diye şüphede kaldıkları için araştırmalar sonucu kesin helal olan yani şüpheli olmayan markaları bulmuş yiyorlar.Az bir araştırma sonucu şüpheli olmayıp kesin helal olan tavuk markalarını bulabilirsin.Bazı tavuk fabrikaları tavuğun tüyünün kolay yolunması için sıcak suya batırırlarmış.Onlar için sıcak suya batırmak tavuğu haramlaştırıyor.Kaynamış gibi olduğu için içindeki pislikler ve derideki kirler beraberinde pişiyor olduğu için bu insana zarar verip hastalık yaptığından dolayı sıcak suya batırılarak yolunan tavuk fabrikalarının tavuklarını yemiyorlar.

Okudunuz mu?  Allah Hu Ne Demek.

Boşver olurmu hiç muhasebeci kardeş.Bunlar önemli şeyler ve muhakkak ki böyle şeylere de dikkat etmemiz gerekir.MazAllah damlaya damlaya göl olur.


Desert Rose
< hayrettin hoca diyor caizdir >
Hayrettin hocaya konu hakkında itibar edebilirsiniz kardeşim.

< Bir hristiyan besmelemi cekiyor?
Bu durumda kasten ter olmuyormu?
>

Besmele çekmiyor ama kendisine kitap gönderilmiş
yani ehl-i kitap dinsiz değildir.
Kesimde Besmelenin hükmü Sünnettir.

Okudunuz mu?  Fal bakılan cafede çalışmak caiz mi?

helal kesim olmayan tavuk yenir mi

Bu kategoride yer alan 4 kadınla evlenmek haram olurmu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Makineli kesimhanelerde kesilen tavukların yenmesi caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.