Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:45
Kuran
Yönetici

Aklımda tutamıyor, ezber yapamıyorum!

Aklımda tutamıyor, ezber yapamıyorum!

LeoparGS
Aklımda tutamıyor, ezber yapamıyorum!

Büyük zatlar, hâfıza geriliğinden ve ezberleyememekten şikayette bulunan insanları şu hadis-i şerifte tarif edilen dört rekatlık namaza ve arkasından yapılan duaya yönlendirmişlerdir:

Bir gün Hazreti Ali, Allah Rasûlü’ne gelip Kur’an’ı hâfızasında tutamamaktan yakınır; Bu Kur’an göğsümden uçup gidiyor. Onu ezberimde tutamıyorum. der. Bunun üzerine Rasûl-ü Ekrem Efendimiz ona, Cuma gecesinin son üçte birinde kalk; o, meleklerin şahit olduğu zamandır, onda yapılan dualar kabul edilir. Şayet o saatte kalkamazsan, gecenin evvelinde veya ortasında kalk ve dört rek’at namaz kıl. Birinci rek’atında Fatiha ile Yasin’i, ikinci rek’atında Fatiha ile Duhan’ı, üçüncü rek’atında Fatiha ile Secde suresini, dördüncü rek’atında ise Fatiha ile Mülk suresini oku. Tahiyyâtı bitirdiğin zaman Cenâb-ı Hakk’a güzelce hamd ü senâda bulun. Bana ve diğer peygamberlere de salavât getir. Erkek-kadın bütün mü’minler için Allah’tan mağfiret dile. Bu okuduklarının akabinde de şu duayı söyle! buyurur ve kitaplarda Hıfz duası adıyla yer alan duayı tekrar etmesini ister. (Bu dua, Kur’an’ı hıfz etme namazı ve duası başlığı altında Mealli Dua Mecmuası’nın 87. sayfasında da mevcuttur.)

Hazreti Ali (kerremAllahu vechehu) tarif edildiği üzere bunu beş veya yedi gece yapar ve Allah Rasûlü’ne gelip şöyle der: Ya RasûlAllah! Ben daha önceleri dört-beş ayeti bile ezberleyemiyordum. Fakat şimdi kırk ayet kadar ezberleyebiliyorum. Onu okuduğumda da sanki Allah’ın kitabı gözümün önündeymiş gibi oluyor. Yine önceleri bir hadisi duyup tekrar ettiğimde tam ezberleyemezdim. Fakat, şimdi hadisleri işitip onları rivayet ettiğimde bir harf bile kaçırmıyorum. (Tirmizî, Daavât, 114)

Ailem Dergisi
Sayı:244


Cevap: Aklımda tutamıyor, ezber yapamıyorum!

LeoparGS
Rabbim sizdende razı olsun

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: İdğam-ı Mela Gunne (Gunneli İdgam)

Yazıda geçen Hıfz Duası

Kur’ân’ı Hıfz Etme Namazı ve Duası

Cuma gecesinin son üçte birinde kalkar, buna güç yetiremezse gecenin evvelinde veya ortasında kalkar, abdest alıp dört rek’at namaz kılar. Zamm-ı sûre olarak birinci rek’atta Yâsîn, ikincide Duhân, üçüncüde Secde, dördüncüde Mülk sûrelerini okur. Teşehhüdü bitirince de şu duayı yapar:

Okudunuz mu?  Tecvid kaideleri (Tecvidin Lügat manası; Güzel yapmaktır.)

"Hamd, Âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur.""Hamd olsun o Allah’a ki, gökleri ve yeri yarattı, karanlıkları ve aydınlığı var etti."

"O Allah’a hamd olsun ki, kulu Hz. Muhammed (sav)’e Kitab’ı indirdi."

Allah’ı teşbih ederim, hamd Ona mahsustur. Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah büyüktür. Havi ve kuvvet yüce ve azim olan Allah’ın (elinde)dir.

Okudunuz mu?  Mübhematul Kuran

Allah, bütün kusurlardan münezzehtir. Ona (kendine mahsus hamdiyle) hamd ederim. Azim olan Allah, bütün eksikliklerden münezzehtir.

Allahım, Efendimiz Hz. Muhammed’e ve Onun âline Allah’ın kemâlâtı adedince ve kemaline yaraşır şekilde salât-ü selâm et ve bereket ver.

Allahım, Hz. Muhammed’e ve Hz. Muhammed’in ailesine, Hz. İbrahim’e ve Hz. İbrahim’in ailesine salât ettiğin gibi salât et. Hz. İbrahim’e ve Hz. İbrahim’in ailesine bereket ihsan ettiğin gibi, Hz. Muhammed’e ve Hz. Muhammed’in ailesine de bereket ihsan et. Şüphesiz Sen, her bakımdan hamde lâyık ve sânı yüce olansın

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: Medd-i Tabii

Allahım, Efendimiz Hz. Muhammed’e ve Onun sair nebî ve mürselîn kardeşleri üzerine, allah-ü Tealâ’nın mülkü bakî kaldığı müddetçe, mahlûkatının adedi, Zâtının rızası, Arşının ağırlığı ve kelimelerinin mürekkebi adedince salât-ü selâm et ve bereket ver.

"Rabbimiz, bizi ve bizden önce inanan kardeşlerimizi bağışla, kalblerimizde inananlara karşı bir kin bırakma. Rabbimiz, Sen çok şefkatli ve çok
merhametlisin."

Okudunuz mu?  Kurandaki İşaretler Ve Okuma Hızı

Allahım, beni yaşattığın müddetçe ebedî olarak ma’siyetleri terk etme hususunda bana merhamet et, beni ilgilendirmeyen şeylerin altına girmekten beni esirge, Seni benden razı edecek şeylere karşı güzel bakmayı bana ihsan et

Semâvât ve arzı yoktan yaratan, celâl, ikram ve daimî izzet sahibi Allahım.

Okudunuz mu?  Ayetül-Kürsinin Faziletiyle İlgili Hadisler

Yâ Allah, yâ Rahman, Senden, celâlin ve yüzünün nuru hürmetine, bana öğrettiğin gibi kalbimi kitabının hıfzı ile sürekli irtibatlandırmanı ve benden Seni razı edecek şekilde onu okumakla beni rızıklandırmanı isterim.

Gökleri ve yeri yoktan yaratan, celâl, ikram ve daimî izzet sahibi Allahım.

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: Sekte

Yâ Allah, yâ Rahman, Senden, celâlin ve yüzünün nuru hürmetine, kitabınla gözümü nurlandırmanı, lisanımı çözmeni, kalbimi ferahlandırmanı, sinemi açmanı ve bedenime amel ettirmeni isterim. Çünkü hakta bana Senden başka yardım edecek yoktur. Onu da ancak Sen verirsin. Havi ve kuvvet sadece yüce ve azîm Allah’ın elindedir.

Okudunuz mu?  Süre isimleri Kur'an sıralamasına göre

(Bunu üç, beş veya yedi cuma tekrarlar.)

Dua Mecmuası


Yanıt: Aklımda tutamıyor, ezber yapamıyorum!

Hoca
Allah (cc) Kur’an ezberleyenlere güçlü bir hafıza nasip etsin.


Cevap: Aklımda tutamıyor, ezber yapamıyorum!

Kayıtsız Üye
Bu hadisi ben duhan suresi değil Casiye suresi olarak duymuştum. Diğerleri aynı

Okudunuz mu?  İzhar-ı kameriyye nedir? Kameri izhar hakkında kısaca bilgi

ezber yapamıyorum, ezber duası, ezber için dua

Bu kategoride yer alan Kuranın türkçe meali başı açık okunur mu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Aklımda tutamıyor, ezber yapamıyorum! Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.