Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:31
dinisorular
Yönetici

Kitaplardan alıntı yapmak

Kitaplardan alıntı yapmak

Kayıtsız Üye
Selamun Aleyküm

Kitaplardaki bilgileri sağlık,din v.b konuları internetteki web sitelerinde yayınlamak caizmi.Kul hakkına girmiş olurmuyuz ?

Teşekkürler.


Cevap: Kitaplardan alıntı yapmak

Muhasibi
Kitap sahibi buna izin veriyorsa sakıncası yoktur


Eski Ansiklopedilerden Alıntı Yapmak

caucasian
Selamun Aleyküm,

Okudunuz mu?  İşleri geciktirsek işleri biriktirsek günaha girmiş olur muyuz?

Eskiden gazetelerde kuponlarla dağıtılmış ancak baskısı artık olmayan, satışta olmayan ansiklopedilerdeki yazıları, bilgileri internet sitelerinde paylaşmak kul hakkına girer mi?

Kitapları bir bütün olarak dijitale dönüştürüp internette ücretsiz dağıtmak değil, içindeki yazıları (kaynakça olarak kitap ve yazarı da göstererek) internette paylaşmaktan bahsediyorum.

Okudunuz mu?  Bir Müslümanın dik yürümesi

Emek olduğu için kul hakkı olacağı şüphesine düştüğüm için sormak istedim.


Yorum: Kitaplardan alıntı yapmak

muvaffak
Kaynakça göstererek, alıntının kaynağını alıntının altına yazarak bişey paylaşmakta bir sıkıntı yoktur. Fakat çok nadir de olsa bazı kitaplarda kaynakça gösterilerek dahi olsa bir alıntı yapılamayacağı notu vardır. Emek, din özelinde değil insanlık genelinde hassas olunması gereken bir konudur. Kaynakça göstererek alıntı yapmaya dikkat edin.

Okudunuz mu?  Evde ben ve eşim yanımızda bazı varlıklar olduğunu hissediyoruz ve korkuyoruz bundan nasıl kurtulabiliriz cevap için şim

caucasian
Diyanet kuruluna sordum ve hiçbir şekilde izin alınmaksızın paylaşılamayacağını söylediler. Acaba bu tür sorulara hep verdikleri bir tür şablon cevap olduğu için mi? Çünkü eski ve baskısı olmayan kitaplardan ve genel geçer bilgilerden bahsediyorum. Bilgi bir kişinin tekelinde midir? İlk olarak o kişi kitaplaştırdığı için kullanamayacak mıyız?

Okudunuz mu?  İlişkiden sonra gusülsüz dini nikah

Kaynak göstererek paylaşabileceğimizi söylüyorsunuz. Peki tüm yazıları paylaşmak yani içindeki tek bir makaleyi değil de birden fazla makaleyi kaynak göstererek paylaşmak sorun olur mu?

Bahsettiğim kitaplar ansiklopedi olduğundan, içinde "alıntı yapılamaz" veya "kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz" gibi herhangi bir şey yazılmamış. Ama yine de kaynak göstereceğim tabii ki ama emek olması beni şüpheye düşürüyor. Sırf bu yüzden ve diyanetin verdiğin cevaptan dolayı sitemi silmek zorunda kaldım, daha fazla kul hakkında girmemek için.

Okudunuz mu?  Senin sünnetini terk edeni bende terk ederim şeklinde bir ayet varmıdır?

Omer Faruk
< Diyanet kuruluna sordum ve hiçbir şekilde izin alınmaksızın paylaşılamayacağını söylediler. Acaba bu tür sorulara hep verdikleri bir tür şablon cevap olduğu için mi? >
Diyanetin bütün fetvalarını kabul etmek zorunda değiliz. Kaldı ki, TELİF meselesi bizden çalarken BEDAVA alan, biz de onlardan almak istediğimizde PARA İLE SATMAYA kalkışan BATININ İCAT ettiği bir olgudur. İnsanlığın biriktirdiği BİLİM herkesin malıdır. Ticaretini yapmadığınız müddetçe kaynağını belirtip kullanmanızda hiçbir sakınca yoktur.

Okudunuz mu?  Yalan attım ne yapmalıyım?

Devlet kurumu olan Diyanetin benim gibi konuşması mümkün değildir. Selametle…


ansiklopedi

Bu kategoride yer alan Tuvalet, idrar ve takıntı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kitaplardan alıntı yapmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.