Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:21
missa2
Abone

Mezar taşları hakkında

Mezar taşları hakkında

Kayıtsız Üye
mezar taşları bana ait içinde başkası var. onun taşlarıda yan tarafa bırakılmış mezar gibi değil dik ama paralel duruyor.


Cevap: Mezar taşları hakkında

Desert Rose
MEZAR TAŞLARI
Alm. Garbsteine (m.pl.), Fr. Pierre (f.), tombale, İng. Tombstones. Mezarların baş ve ayak kısmına dik olarak konan taşlar, hece taşları. Yüzyıllardır Müslümanların mezarlara diktikleri taşlar, gelisimdunyasi.com/etiket/sanatsanat ve târihî gelisimdunyasi.com/etiket/degerdeğergelisimdunyasi.com/etiket/bakimbakımından önem taşırlar. Osmanlı mezartaşlarından, mezarda gömülü olanın sosyal durumu kolayca anlaşılır. Mezarın baş ucundaki taşın özelliklerinden ölünün cinsiyeti, askerî, mülkî ve sivil hayattaki yeri ve dereceleri bilinebilmektedir. Mezar taşlarının üzerlerindeki yazılar, hattatlıkla edebiyât ve târih bakımından önem taşır. Kabirlerimizdeki mânevî çekiciliği, güzellik sırrını, dinlendiriciliği bir târih olarak mezar taşlarında her gelisimdunyasi.com/etiket/zamanzaman görmek mümkündür. Yalnız zamânımızdaki mezarlar tedkîk edildiğinde, devrilmiş kavuklar, upuzun yatan taşlar sâhipsizliğin nişânı olarak görülmektedir. Bunların bir kısmı çiğnene çiğnene toprağa gömülmüş, bir kısmı duvarlara hatıl, basamaklara taş olmuştur.
Bir mezar taşında; hattat, nakkâş ve mermer ustası gibi üç sanatkârın emeği vardır. Önce taşa kazılacak söz seçilir. Hattat hangi yazı karakteriyle yazılacaksa onunla ilgili ön hazırlığı yapar. Önce taşın ebadında siyâh bir kâğıt hazırlanır, bunun üstüne zırnık adındaki tabiî boya ile kalın kamış kalemle veya hazırlanmış tahta kalemle yazı yazılır. Buna, "kalıp yazı” denir. Bu kalıbın altına, aynı büyüklükte bir beyaz kâğıt konur. Zırnıklı yazının dışından iğneyle sık delikler delinir. Deliklerin altındaki beyaz kâğıda kolay geçmesi için kâğıtların altına ıhlamur ağacından bir levha konur. Yazı işi tamamlandıktan sonra nakkâş tarafından taşın şekli belirlenir. Bundan sonra kompozisyon için gerekli ilâveler gelisimdunyasi.com/etiket/yapiyapılır. İş mermer ustasına kalır. Mermer ustası, büyük bir sabırla günlerce çalışır. Elindeki çekiç ve kalem denen ucu elmas çelik çubukla yazıları mermere nakşeder. Hüsnühatta (güzel yazı) milimetrik hatâlar bile sırıtacağından, bu çalışma da çok dikkat ve incelik ister. Yazılardan sonra, konacak olan sarığın kıvrımları, fesin püskülleri, gül ve karanfil demetleri bıkıp usanmadan ince ince işlenir.
İslâm âlimleri mezâr taşlarının zamanla yıkılıp ayak altında kalacaklarını düşünerek bunlara âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîf yazılmalarına izin vermemişlerdir.

Okudunuz mu?  Evde hafızlık nasıl yapılır

Cevap: Mezar taşları hakkında

mfcanbaz
Allah razı olsun Desert Rose ….

Fatihli biri olarak hafatanın en az 3 günü edirnekapı şehitliği ve Eski mezarlıkları ziyaret ederim , içerisinde gezer dua ederim..

Ecdadımızın yıkık mezar taşlarını gördükçe içim acır.

İnşaAllah yetkililerde bizim gibi görüyorlardır.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebine göre süt kardeşliği ve şartları nelerdir?

Cevap: Mezar taşları hakkında

Şema
Mezar taşları hakkındaki konuda ne soruyu ne cevabı anlamadım 🙂


Kayıtsız Üye
Mezan taşlarını okumak bize dinen ve ruhen zararı var mıdır

☆☆☆😮


arifselim
Mezar taşları üzerindeki yazıları okumanın bir zararı yoktur. Ancak bu taşlar üzerinde gereksiz söz ve yazıları yazmak doğru değildir. İsim, soyisim ve bir tarih olması mezarın kaybolmaması ve kime ait olduğu belli olması için yeterlidir.

Okudunuz mu?  Geceleri istemeyen rüyalar görmemek için ne yapılmalıdır?

eski mezar taşlarında hangi ustaların emeği vardır

Bu kategoride yer alan Ehlibeyt nedir kısaca başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mezar taşları hakkında Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.