Anasayfa
8 Mayıs 2021, 7:15
missa95
Abone

Amelde ve itikatte caferilik mezhebinin hanefi mezhebinden en belirgin farları nelerdir

Amelde ve itikatte caferilik mezhebinin hanefi mezhebinden en belirgin farları nelerdir

Kayıtsız Üye
Caferilik mezhebini itikatte ve amelde Hanefilikten ayıran en belirgin farklılıkları nelerdir?


Cevap: amelde ve itikatte caferilik mezhebinin hanefi mezhebinden en belirgin farları nelerdir

Desert Rose
Caferilik veya Onikiciler oniki imama inanan Şiî mezhebidir.
Her ne kadar İsmaililer de Muhammed’den sonra gelen masum imamların varlığına inanıyor olsalar da özelde Onikiciler veya Caferiler için İmamilik de kullanılan terimler arasındadır.
Şia’nın yüzde 80’i Onikici veya Caferidir. Azerbaycan, İran, Irak, Lübnan, Yemen ve Bahreyn’de hakim Şiî mezhebidir.
Aleviliğin, 12 İmam inancının Türk-Anadolu tasavvuf yorumu olduğu iddia edilir.
Caferîlik, İmam Cafer Sadık’ın (ö. 765) görüşleri çerçevesinde oluşmuştur. Sünnîler İmam Cafer’i büyük bir müçtehit olarak kabul ederler. Bu konuda görüşleri şöyledir:
"Burada şunu da vurgulamalıyız ki, bu mektebe Caferi mezhebi denilirken, onun da İslam camiası içerisinde ortaya çıkan Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli Zahiri, Sevri ve diğer İslami mezhepler türünden bir mezhep olduğu anlaşılmamalıdır. Çünkü mezhep, belli bir ilmi kariyer ve şartlara haiz olarak içtihat derecesine ulaşan bir alimin, İslam dini üzerinde ortaya koyduğu yorum ve fetvalar mecmuasına denir. Oysa bu mektep, kendisini müntesip kıldığı İmam-ı Cafer Sadık ve diğer imamları müçtehit olarak kabul etmiyor. Aksine; imamların Allah Teala’nın emri ve Hz. Resulullah’ın açıklaması ile tayin edilen birer ilahi hüccet olduklarına inanır. Dolayısıyla da İmam Cafer Sadık da dahil olmak üzere, on iki imamın din konusunda yaptıkları açıklamaların, onların kendi içtihatları sonucu vardıkları şahsi fetva ve yorumları değil de, bizzat Allah Teala’nın Resul-ü Ekrem’e indirdiği dini öğretinin özü olduğuna inanır." (al-shia.com)
Caferilikte dini hukuk ilkeleri, Kur’an ve Sünnetten çıkarılır. Sünni ve Şiilik arasındaki farklılık Şiiliğin Hz. Muhammed’den sonra ilk yönetiçinin hem peygamberin vasiyetiyle hem de ilahi seçimle Ali olması gerektiğine inanılmasıdır.

Okudunuz mu?  Hakkımı Helal Etmek İstemiyorum günah mıdır?

Bunun sonucu olarak Caferiler:

  • 12 İmam kanalıyla gelen Muhammed’in sözlerini (hadis) takip ederler.
  • Sünnilerin makbul halife kabul ettikleri Ebu Bekir, Ömer ve Osman kanalıyla gelen hadisleri kabul etmez, onları model almazlar.
  • Muhammed ve kızı Fatıma Zehra’nın yanı sıra Oniki imama masumluk ve yanılmazlık atfederler ve sadece bu grubun sözlerini ve örnekliğini dinde kendilerine örnek alırlar.
Okudunuz mu?  Kısmet duası: evde kalmış kızlar için dua yazarsanız evde kalan bekar kızlar dua edecekler

Bazı Farklar

İbadetteki Farklılıklar: Caferilik’te ibadet öncesi yapılan temizlikte (abdest denir) ayaklar yıkanmak yerine hafif ıslak olan eller ayaklara sürülür (mesh).
Günlük ibadetlerde (namaz) ise Sünnilerle aynı şekilde namaz 5 vakit kabul edilir ancak öğle ile ikindi akşam ile yatsı namazları birleştirilerek (Arapça’da toplamak, birleştirmek anlamına gelen "cem" terimiyle adlandırılır) gerçekleştirilir.

Okudunuz mu?  Dua etmek içimden gelmiyor

Evlilik: Caferilikte Sünnilerde olduğu gibi evliliğin pek çok kuralı ortak kabul edilmekle birlikte Caferilerde tarafların önceden evliliklerine süre tayin ederek evlenmeleri (Mut’a nikahı) geçerli bir uygulamadır. Geçici evlilik de denilen Mut’a Nikahı tüm Sünni mezheplerce geçersiz kabul edilmektedir.

Beşte Birlik Vergi (Hums): Sünnilerden farklı olarak Caferilerde Hums denilen gelirin beşte birinden alınan bir vergi bulunmaktadır. Zekattan farklıdır. Caferi din adamlarına göre Hums’un bir parçası İmamların soyundan gelen kimselere ve fakir, yetim olan Seyyidlere ikinci parçası da dini bilgisi geniş olup hüküm verebilen müçtehitlere verilir.

Okudunuz mu?  Ahmet Hamdi Yıldırım Kimdir? Ahmet Hamdi Yıldırım Hayatı

caferilik ve hanefilik arasındaki farklar, caferilik, caferi mezhebi ile hanefi arasindaki fark

Bu kategoride yer alan Cinsiyet değiştirmenin günahı af olur mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Amelde ve itikatte caferilik mezhebinin hanefi mezhebinden en belirgin farları nelerdir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.