Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:42
sizden03
Abone

Bu günahtan dolayı cehennemlik miyim Allah afeder mi ?

Bu günahtan dolayı cehennemlik miyim Allah afeder mi ?

noıdnoname
Ben normalde Allah’a çok saygı duyan biriyim ama bu günahı nasıl işledim bilemiyorum. namaza başladığımdan beri iyi kötü ne olsa Allah aklıma geliyordu geçengün kızgın ve gafletle olduğum sırada yine Allah aklıma geldi Allahı düşünürken ağzımdan bir hakaret çıktı ben cehennemlikmiyim? Ben bu günahla nasıl yaparım bilemiyorum …


Cevap: Bu günahtan dolayı cehennemlik miyim Allah afeder mi ?

islamyolu
Tevbe kapıları açıktır. Allah son nefese kadar tövbe kapılarını açık tutmuştur. şirk üzere öldügün zaman ebedi cehennem olmaktadır. eğerki ölmeden önce tövbede bulunursan Allah affeder. belki sana bir vesvese gelmiştir. ama dikkatli olmak lazım. mutlaka tövbeni et. umursamazlık yapma. çünkü sen ağzından çıkarmışın daha o hakareti. eğerki içinde kalmış olsaydı bir tür vesvese denilirdi. kelimeyi şahadet getirip Allahtan bol bol af dile


Cevap: Bu günahtan dolayı cehennemlik miyim Allah afeder mi ?

siyah_zambak
Nefsin vesvesesi" tabiri, bir insanın, kendi kendine söylediği ve gönlünden geçirdiği gizli duygular, kararlar, vehimler, hatıralar ve bunlar gibi bütün bâtınî şuur durumlarını da içine alır. Bunlar o kadar gizli ve sessizdir ki, bazılarını melekler dahi bilmekten acizdirler.. acizdirler de, onları sadece Cenab-ı Hakk bilir. Nefisten gelen vesvese, şeytanın vesvesesine kıyasla daha gizlidir. Bu gizlilik, bir cihetten onu kuvvetlendirir. Dolayısıyla nefis, şeytandan daha müthiş bir düşmandır. Belki de, "Senin en büyük düşmanın nefsindir" (Keşfu’l-Hafa, c.1, s.143) diyen Allah Rasulü (s.a.s), işte bu hususa işaret buyurmuşlardır
Vesvesenin ilk makes bulduğu yer kalbtir. O, burada diğer azalara kalb vasıtasıyla yayılır. Onun içindir ki, vesvesenin ilk tesiri kalbde hissedilir. Tabii ki bu tesir, kabul veya red şekillerinden biri halinde tecelli eder. Eğer gelen vesveseler kalbte kabul görmezse, hayalde edep dışı tasvirler mahiyetine bürünürler. Muhayyilesi bu tasvirlerle meşgul olan insan, bir müddet sonra hiç farkında olmadan kalbini de onlarla meşgul eder. Zaten şeytanın istediği de budur. Zira o, varmak istediği hedefe bu yolla bir kaç adım daha yaklaşmış olur.

Halbuki kalbte kabul görmeyen vesvesenin hiçbir zararı yoktur. Zira vesvese, hayalden öte geçememiştir ve mantıkça da hayal bir hüküm değildir. Vesvesenin kalbte kabul görmediğini anlamak ise gayet basittir. Şayet kalb, gelen vesveseden dolayı üzülüyor ve ürperiyorsa, bu durum vesvesenin kalbte kabul görmediğine, aksi durum ise, neticenin de aksine bir delil ve bir işarettir. Eğer vesvese kalbte kabul görmüyorsa, bu durumda vesvesenin zararı, zararlı olduğunu düşünmeye münhasır kalır; başkaca da bir zararı yoktur. Hatta kalbin reaksiyonunun şiddeti, kişinin imanındaki kuvvetle doğru orantılıdır. Evet imanın kuvveti nisbetinde kalb vesveseye karşı reaksiyon gösterir. Bazen gafletle kalbin gösterdiği bu reaksiyon tasdik zannedilir. Bu zanna düşen bazı kimseler, kalblerinde müthiş bir heyecan ve helecan hissederler. Bazen de bu durumdan kurtulmak için huzurdan kaçıp gaflete dalmak arzu ederler. Halbuki ortada vesveseyi tasdik diye bir husus söz konusu değildir. Sadece bir reaksiyon vardır. Ve esasen bu reaksiyon da onun imanının salabet ve kuvvetini göstermektedir. Ve yine bu sebepledir ki, Allah Rasulü, bu hal ve durumu anlatırken, "İmanın ta kendisidir!" (Müslim, İman 211; Müsned, 2/456; 6/106) buyurmuşlardır.

Vesvese imanî meselelere ait ise, bilinmelidir ki gelen vesveseler, sadece hayale uğramıştır ve bunların akıl ve kalb tarafından tasdik edilmiş hükümlerle alakası yoktur. İnsanın, küfrü hayal ve tasavvur etmesi veya dalaleti düşünmesi hiçbir zaman, küfür ve dalaletin kendisi değildir. Tasdik, tasavvurdan başkadır. Çok şey vardır ki, tasdik ettiğimiz halde tasavvur edemeyiz. Ve yine nice şeyler vardır ki, tasavvur ettiğimiz halde tasdik edemeyiz. Zaten imkan da hiç bir zaman yakîne zarar vermez.

Bir de, yaptığı ibadet ve amellerin en güzelini araştırmadan doğan vesvese çeşidi vardır ki, çok kere bu vesveseye mübtela olanlar, en güzelini ve en iyisini yapayım derken güzel ve iyiyi de terkettiklerinin farkına bile varmazlar. "Din bir kolaylıktır; zorlaştıran sonunda mağlup düşer" (Buhari, İman 29; Nesei, İman 28; Müsned, 4/422; 5/350,351) hadisindeki hikmetli ikazın düstur edinilip yaşanması, herhalde şeytanın bu yolla insanı mağlup etmek istemesine karşı en güzel hareket tarzıdır.

Ayrıca, dinde zorlama yoktur.. İslam’ın hükümleri, zâhire göredir. Biz, meselelerin iç yüzünü tetkik ve tahkikle mükellef değiliz. Bu gibi durumlarda bilmeliyiz ki şeytan, bizim bir zayıf anımızı kollamakta ve her an hücuma hazır bekleyip durmaktadır.

Buraya kadar şeytanın insana karşı bir silahı sayılan vesvese üzerinde durduk. Şimdi bu hususu bir kaç madde içinde özetleyelim:

a- Vesvese imanın kuvvetindendir

Herşeyden önce şunu belirtmeliyim ki, vesvese aslâ korkulacak bir şey değildir. Çünkü herhangi bir şahsa vesvesenin gelmesi, onda imanın bulunduğuna alamettir. Sahabe-i Kiram’dan Efendimiz’e gelip, "Ya RasulAllah, vesveseye müptelayım" diyen birine, Efendimiz (s.a.s.)’in cevabı: "Endişe edilecek bir şey yok; o mahz-ı imandır, imanın ta kendisidir." (Müslim, İman 211; Müsned, 2/456; 6/106) şeklinde olmuştu. Şeytan, sizde de iman sermayesi, ibadet hazinesi, namaz ve dine hizmet cevheri olduğunu bildiği içindir ki, korsanlık yapmakta ve size karşı sürekli taarruzda bulunmaktadır. Korsanlık, belki denizlerde yapılan şekliyle tarihe gömülmüştür ama, şeytana bakan yönüyle, Adem (a.s.) ile başlamış ve kıyamete kadar da devam edecektir.

Şeytan, kupkuru ve bomboş kalblerle uğraşmaz ve böyle sermayesiz kimselere vesvese okları göndermez. Deniz korsanlarının, her zaman hazine bulunan, yüklü gemilere taarruz etmeleri ve define bulunan adalara saldırmaları gibi şeytan da, her zaman iman cevheri taşıyan kalblere hücum eder.

Vesveseye düşen mü’min, "Şeytan bütün cephelerde mağlup oldu; bu yüzden, şimdi de imana, İslam’a ait mes’elelerde vesvese ve şüphelerle beni meşgul etmek, hazineme el atmak istiyor; ama -inşaallah- benden bir şey koparamayacaktır. Bu onun son çırpınışlarıdır; kapıma haydut kılıklı birinin gelip, birkaç gün el açtıktan sonra çekip gitmesi gibi, bir gün gelecek, o da benden bir şey koparamayacağını anlayınca çekip gidecektir. Zaten gitmese de kapılar ona sürmeli. Beni koruyan kale çok sağlam ve Allah’ın izniyle onun buna bir şey yapması sözkonusu değildir." diye düşünmelidir.


Cevap: Bu günahtan dolayı cehennemlik miyim Allah afeder mi ?

noıdnoname
işte bir anda kötü düşünceler geldi ve kısık sesle kahrolası ağzımdan çıktı işte ben tövbe ediyorum geceleri uyuyamıyorum bu günahı işlememek için şuanda elimden gelen herşeyi yapardım.Yaşamak artık bana hiçbir zevk vermiyor… Allah çok yücedir ben nasıl yaptım bilmiyorum bu günahı Allahın karşısına nasıl çıkıcam diye düşünüyorum…bazende kendimi öldüreyim diyorum ama buseferde intihar da çok büyük günahmış yani ben iki duvar arasında ölümümü bekliyorum.

Okudunuz mu?  Hz. Maşita kimdir?

melankoliq
Kendini o kadar kahretme.Af dile ve umutlu ol.Yaptığın hatayı bir daha tekrarlamamak şartıyla unutmaya çalış.Önüne bak ve intiharlık bir şey olmadığına,Allah ın bağışlayıcı ve merhametli olduğunu,inşAllah affedildiğini aklına koymaya çalış.Allah yardımcın olsun.


noıdnoname
Daha önce böyle şeylerden nefret ederken bunları yapanları öldürmek isterken ben aynı durumlara düştüm normal zamanlarda Allahtan çok koran biriyim ve saygıda duyuyordum bana bunu dünyayı verseler kimse yaptırtmazdı ama nasıl oldu bilemiyorum Allahın karşısına nasıl çıkıcam ben bilemiyorum ….

Okudunuz mu?  Allah (c.c) kuluna naz yapar mı ?

melankoliq
Yaptığın hata şeytanın işi işte.O sana yaptırdı ve sende uydun.Bi anlıktı geçti Dediğim gibi tevbe et ve af dile.İnşAllah bağışlanırsın.Sen dinini tekrar en güzel şekilde yaşamaya çalış.Bol bol ibadet et.Yaptığın hatayı yaşanmamış farzet ve yoluna devam et.Bu gidişle düşünmekten Allah muhafaza kötü olursun.

Okudunuz mu?  Topuk kemiklerini birleştirmek

noıdnoname
Sizden Allah razı olsun… Bundan sonra tek amacım bu dünyadan imanla göç etmek Allah izin verirse…keşke o günahı işlemeseydim o anda ölmeyi ne kadar isterdim..benim yaşımda genç bu ömür benim için nasıl geçecek bilmiyorum.


melankoliq
Yüce rabbimin izni ve yardımıyla hayırlı bir şekilde geçecek inşAllah.Sen yeterki dua et ve dini görevlerini yerine getirmeye çalış.Gerisi bu dünyanda da diğer dünyanda da mutluluk ve huzur içinde geçecektir.Allah yar ve yardımcın olsun.

Okudunuz mu?  Aleviler doğru yoldamı..aleviler hakkında bilgi

noıdnoname
< Yüce rabbimin izni ve yardımıyla hayırlı bir şekilde geçecek inşAllah.Sen yeterki dua et ve dini görevlerini yerine getirmeye çalış.Gerisi bu dünyanda da diğer dünyanda da mutluluk ve huzur içinde geçecektir.Allah yar ve yardımcın olsun. >
İnşAllah peki ölmeyi istesek kabul edilecek bir dua varmı ? Allah bu günahımı örtermi acaba sabah akşam bunu düşünüyorum bir anlık hata dünyamı kararttı inşAllah ahiretimi karartmaz. 🙁 içimden bir ses hep cehennemliksin diyor sabah akşam bunu düşünüyorum. içimde bir umutta var belki Allah affeder örter günahımı diyorum çok merak ediyorum

Okudunuz mu?  Ahireti düşünmekten bunalıma girdim

melankoliq
Sık sık şu duayı kardeş."Allahümme inni zalemtü nefsi zulmen kesiran ve la yağfirüzzünübe ille ente fağfirli mağfiretin min indike inneke entel ğafurur rahim"
Manası= Ey Allah ım!Ben kendi kendime çok haksızlık ettim,zulmettim.Senden başka beni arındıracak,günahlarımdan temizleyecek kimse yoktur.Senden tertemiz olmamı,eski günahlardan,hatalardan arınmış yepyenibir insan olmamı,bağışlanmamı istiyorum.Sen acıyan ve bağışlayansın.Beni de bağışla.

Okudunuz mu?  Gusül alırken zikretmek, ilahi veya şarkı söylemek

Janis
yazdıklarına bakılırsa psikoloğa gitmen gerekiyor çünkü her insanın başına gelen vesveseden daha farklı bir durum var bence


noıdnoname
Allah razı olsun … Buduayı ezberlicem.


islamyolu
nıodnoname kardeş kullandıgın kelimelerde hata var. ölmek istemek bilmem , peki ölmeyi istesek kabul edilecek bir dua varmı diyorsun. sen zaten böylede günaha giriyorsun. ya anlamıyorum 40 yıllık gavur ne kadar şirk koşşada bir pişman olup müslüman oluyor geçmişi siliniyor. sen bir hata yapmıssın. Acaba Allah Affedermi. Rahman ve Rahim olan Allah degilmi. Esirgeyen bağışlayan degilmi yani. sen ne demek ümidini kesersin. böyle isyan gibi kelimeler edersin anlamıyorum.. suçunun üstüne suç ekleme. Tövbe et. Tövbe kapıları açık. Allah hiç bir kulunun cehennemde yanmasını istemez. tövbeni et ölmek için dua şu bu gibi şeylere girme. sen imanlı ölmek için son nefeste imanlı ölmen için dua et..

Okudunuz mu?  Tahiyyatı yanlış okumak

noıdnoname
Tövbenin kabul olup olmamasını bilebilirmiyiz bir yolu varmı?


islamyolu
< Tövbenin kabul olup olmamasını bilebilirmiyiz bir yolu varmı? >
kardeşim onu sen bilemezsin. Ama Allah herzaman hata işleyen kuluna derki ; bu kulum tövbe etsede affetsem. Allah bir kuluna ne kadar kızsa , Bir la ilahe illAllah dedigin zaman. Allah bak kulum yine beni bildi der. Rabbimiz tövbeleri kabul eder. samimiyetle pişman olupta tövbe ettiginde Allah kabul eder. Allah Merhametlidir , Bağışlayandır ,affedendir..

Okudunuz mu?  Tv izlemek günahmı ?

noıdnoname
ya ben bunu çok öfkeli anımda birden çıktı sanki iradem elimden alındı aklım gitti günahımın derecesini etkiler mi ?


Desert Rose
< ya ben bunu çok öfkeli anımda birden çıktı sanki iradem elimden alındı aklım gitti günahımın derecesini etkiler mi ? >
Bu durumda tövbe istiğfar ediniz bu konunun üzerine fazla
gitmeniz doğru olmaz kardeşim,ruh sağlığınız
olumsuz etkilenir,kalan iradenizde gidebilir
birdaha yapmamaya gayret ediniz Allah c.c
bilmeden yada hatay ile yapılanlardan
sorumlu tuttmaz,kendisine samimi
olarak tövbe edip yönelen kulunu bağışlar.

Okudunuz mu?  Ya Rabbi ! Benim namazımda daha güzel namaz varmı? hadis şerif

kral2a_1988
İşte O hain şeytan gaflet anında Allah hakkında doğru olmayan bişeyler fısıldıyor Allah kahretsin onu lanet olası …

Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bu günahtan dolayı cehennemlik miyim Allah afeder mi ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.