Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:37
hakkinda
Yönetici

Babam ortak işimizde hakkımı yedi babama karşı hakkımı aramam caiz midir?

Babam ortak işimizde hakkımı yedi babama karşı hakkımı aramam caiz midir?

Kayıtsız Üye
Sayın hocam;

a şehrinde ikamet edip yaşıyorum.b şehrinde anne babam ve kardeşlerim ayrı ayrı yaşıyorlar.7 sene önce kardeşlerime ve anne babama daha yakın olmak aile ilişkilerimizin daha sıkı olması için b kentinde arsa alıp besi çiftliği ve 2 katlı bir ev yaptım.alt katını beyaz eşyasına varana kadar tamamen dayayıp döşedim ve anne babamı yerleştirdim.bütün masraflarıda ben yaptım.ortak hayvan aldık.payımız yarı yarıyaydı.babam bakacak yem masrafları ortak, kazanırsak paylarımız eşit olacaktı.konuşmamız sözlü ve tüm ailemizde şahitti.babam geçen zaman içinde sattıkları hayvanlardan benim payıma düşeni hep eksik vermiş,benden habersiz hayvan satıp harcamış,bekar 2 erkek kardeşimi evlendirirken onlara harcamış.kendince bir sebepde bulmuş:ben varlıklıymışım,kendisi ve kardeşlerim fakirmiş diye kendi yaptıklarını haklı görüyormuş.kendi ifadesi…babam emekli…ben olanları öğrenince tüm hayvanları sattırdım.yarı payıma düşeni vermedi.%30 verdi-%70 kendisine zorla alıkoydu.aradaki fark onun bunca senelik bakım-çobanlık hakkıymış.benim yerimin hakkı nerde dediğimde ben onun sayesinde o yeri almışım yer değerlenmiş ve benim hakkımda oymuş…annem ve kardeşlerimin bir kısmı benim hakkımın yenildiğini kabul ediyorlar ama babam hakkımı vermedi.bende yerimden çıkmalarını istedim.kendi evleri tarlaları var.bana ihtiyaçları yok.benden gizli sattıklarıyla binek araba ve traktörde aldı…annem çiftliğimden çıkmak istemiyor…ama hakkımıda vermediler.eşimle bu konu yüzünden boşanacak duruma geldim,çünkü bu işe kalkıştığımda bu sıkıntıları yaşıyacağımızı anne ve babama güvenilmeyeceğini söylemişti,dinlememiş ve rica ile razı etmiştim.ama zaman eşimi haklı çıkardı…şimdi onları ordan zorla çıkartmak istiyorum…babam durmadan bana ve eşime çocuklarıma beddua ediyormuş.annem söyledi.babamla konuşmuyorum…babam;erkek kardeşime onu çiftlikten çıkarırsam beni öldüreceğinide söylemiş….sormak istediğim;ben nasıl davranacağım? Bir taraftan anne-baba hakkı/haksızlıkları bir taraftan eşim bir taraftan benim hakkım…lütfen bana dini bilgiler ışığında bir yol gösterin…bunaldım,eşim stresten hastalandı…selam ve dua ile…

Okudunuz mu?  Dil (lisan) nedir hakkında bilgi

Cevap: Babam ortak işimizde hakkımı yedi babama karşı hakkımı aramam caiz midir? lütfen bu konuda bana bilgi verin

Mürid74
< 7 sene önce kardeşlerime ve anne babama daha yakın olmak aile ilişkilerimizin daha sıkı olması için b kentinde arsa alıp besi çiftliği ve 2 katlı bir ev yaptım.alt katını beyaz eşyasına varana kadar tamamen dayayıp döşedim ve anne babamı yerleştirdim.bütün masraflarıda ben yaptım. >
Hayirli Evlat diye sizin gibisine denilir.Allah (c.c.) katinda ne kadar degerli bir is yaptiginizi Ku´ran-i Kerimde söyle buyuruyor.

Okudunuz mu?  Tevrat, Zebur, İncil Kur'an-ı Kerim hakkında bilgi verirmisiniz?

Bakara 2/2
Onlar gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar.

< bekar 2 erkek kardeşimi evlendirirken onlara harcamış.kendince bir sebepde bulmuş:ben varlıklıymışım,kendisi ve kardeşlerim fakirmiş diye kendi yaptıklarını haklı görüyormuş.kendi ifadesi…babam emekli…ben olanları öğrenince tüm hayvanları sattırdım.yarı payıma düşeni vermedi.%30 verdi-%70 kendisine zorla alıkoydu.aradaki fark onun bunca senelik bakım-çobanlık hakkıymış.benim yerimin hakkı nerde dediğimde ben onun sayesinde o yeri almışım yer değerlenmiş ve benim hakkımda oymuş…annem ve kardeşlerimin bir kısmı benim hakkımın yenildiğini kabul ediyorlar ama babam hakkımı vermedi.bende yerimden çıkmalarını istedim.kendi evleri tarlaları var.bana ihtiyaçları yok.benden gizli sattıklarıyla binek araba ve traktörde aldı…annem çiftliğimden çıkmak istemiyor… >
Burda artik Iblis sizin ve babanizi boynunzdaki iplikleri eline almis durumda.Kusura bakmayin ama, basda öyle güzel adimlar atmissiniz ki, anlasilan bu Iblisin hosuna gitmemis ve araya fitne sokarak sizin, Babaniz ile aranizi acmayi basarmis.Burda Babanizin yaptigi, gizlice hayvan satmak, size az pay vermek, o parayla iki fakir kardesinizi evlendirip bu vesileye tek kendini ortak etmek, sattiklariya binek ve traktör almasi.
Amcama aslinda bunlari sizin önceden ikram etseydiniz daha iyi olmaz miydi?!?Eger Babanizi kendini ön planda görüyorsa bu sizi niye rahatsiz ediyor ki, Allah (c.c.) sonucda neyin nasıl oldugunu biliyor, bu sizin için yeterli değil mi?!?
Biraz dünya mali için kalkip cennetde sizin için kurulan o güzel yerleri, annenizi ve babanizi evden atarak, geri vermek ne kadar da Iblisin hosuna gidiyordur.
Kardesim size sadece tavsiyem, sü üc günlük dünyada, o elinizde olan dünya malinin asil sahibinin size yaratan Allah´in (c.c.) oldugunu unutmayin.Siz o mal ile imtihan edildiniz ve umarim halen silkelenip ben ne yaptim demek için gec degildir.

Okudunuz mu?  Zümra-belifer-nilda anlamları, kökenleri ve kuranda geçip geçmedikleri hakkında bilgi

Tegabun 64/15
Mallarınız ve çocuklarınız ancak birer imtihandır; Allah katında ise büyük bir mükâfat vardır.

Sebe 34/37
Ne mallarınız ne de çocuklarınız, sizi bizim katımıza daha çok yaklaştıran şeylerdir! Ancak iman edip salih amel işleyenler başka. İşte onlar için işlediklerine karşılık kat kat mükâfat vardır. Onlar cennet köşklerinde güven içindedirler.

Okudunuz mu?  20 yaş üstü medrese yada kur'an kursu

< ama hakkımıda vermediler. >
Peki sizin hakkinizi verdiklerini düsünürsek, siz annenizin ve babanizin hakkini ödeyebilirmisiniz?

Ana-baba zalim de olsa, onlara karşı gelmek, onlarla sert konuşmak caiz değildir.
(Anam-babam çok şefkatsiz, onlara nasıl itaat edeyim) diyen bir kimseye, Resulullah efendimiz buyurdu ki:
(Anan seni 9 ay karnında gezdirdi. 2 yıl emzirdi. Seni büyütünceye kadar koynunda besledi ve kucağında gezdirdi. Baban da seni büyütünceye kadar birçok zahmete katlandı. İdare ve maişetini temin etti. Sana dinini, imanını öğretti. Seni islam terbiyesi ile büyüttü. Şimdi nasıl olur da, şefkatsiz olurlar? Bundan daha büyük ve kıymetli şefkat olur mu?) [Ey Oğul İlmihali]

Okudunuz mu?  Tasavvuf nedir? tasavvufun ortaya çıkış noktası, gelişimi ve yayılması hakkında bilgi

Ana-baba kötü bile olsa, yine onlarla iyi geçinmelidir! Ziyaretlerini terk etmek büyük günahtır. Hiç olmazsa, selam göndererek, tatlı mektup yazarak, telefon ederek, bu günahtan kurtulmalıdır!
Kur’an-ı kerimde 3 şey, 3 şeyle beraber bildirildi. Biri yapılmazsa, ikincisi kabul olmaz. Peygambere itaat edilmezse, Allah’a itaat edilmiş olmaz. Ana-babaya şükredilmedikçe, Allahü teâlâya şükredilmiş olmaz. Malın zekatı verilmedikçe, namazlar kabul olmaz. (Tefsir-i Mugni)

Okudunuz mu?  Hayvanların rızkı hakkında bilgi?

Nisa 4/36
Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz Allah, kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.

< eşimle bu konu yüzünden boşanacak duruma geldim,çünkü bu işe kalkıştığımda bu sıkıntıları yaşıyacağımızı anne ve babama güvenilmeyeceğini söylemişti,dinlememiş ve rica ile razı etmiştim.ama zaman eşimi haklı çıkardı…şimdi onları ordan zorla çıkartmak istiyorum..bunaldım,eşim stresten hastalandı…selam ve dua ile… >
< >
Esiniz acaba kendi Annesi-Babasi olsaydi, acaba aynisini kendi ailesi için uygularmiydi.

Okudunuz mu?  Erdemliler (hilful fudul) Cemiyeti hakkında bilgi

Degerli Kardesim,

birakin o basda kurdugunuz sicakligi yikmayin, birakin babanizda-annenizde o evde yasamaya devam etsinler, aldiklarini helal edin.Öncelikle Allah´a (c.c.) yönelin ve yaptiklarinzdan dolayi pismanliginizi dile getirin.Sonra bu konuyu esinizle konusun ve yaptiklarinizin yanlis oldugunu, ucunda üc kurus mal ve mülk için Allah´in (c.c.) gazabina ugramak istemediginizi söyleyin.Unutmayin verende Allah (c.c.) alanda Allah (c.c.). Ardindan Babanizin elini öpün ve barismaya calisin, helalik alin, yapilan beddualar eğer sizin onlari evden cikarmak ise o halde hiç zaman kaybetmeyin.
Bu dünyada hakli olmak veya haksiz olmak önemli degildir, bu dünyada Allahin (c.c.) rizasini kazanmak önemlidir ve Allah (c.c.) süphesiz sizin yaptiginiz gördügü gibi babanizda yaptiklarini görmekdedir.Hepimiz böyle hatalar yapabiliyoruz, önemli olan gec olmadan bu hatalardan vazgecmek ve helalik almakdir.

Okudunuz mu?  Celcelutiye duası Hakkında Bilgi

Allah (c.c.) yardımcımiz olsun!!!

Bu kategoride yer alan Çocuk dünyaya getirmenin ve iyi bir şekilde yetiştirmenin sevapları hakkında bilgi verirmisiniz? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Babam ortak işimizde hakkımı yedi babama karşı hakkımı aramam caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.